Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 15:42 14 002 25

Най-новата форма на измама е кражба на пари чрез NFC технологията

  • google pay-
  • кражба-
  • apple pay

Измамниците крадат пари от Apple Pay и Google Pay

Най-новата форма на измама е кражба на пари чрез NFC технологията - 1

Техническият прогрес във финансовия сектор не стои на едно място и потребителите получават все по-удобни услуги за извършване на бързи плащания. Киберпрестъпниците обаче реагират бързо на всякакви нововъведения, измисляйки все по-сложни начини за кражба на средства от лековерни потребители. Най-новата форма на измама е кражба на пари чрез NFC технология и платформи за плащане на Apple и Google Pay.

Представители на водещи банки в Европа вече предоставиха информация за новите методи на нападателите. За да приложи престъпната схема, измамникът убеждава жертвата, че средствата му са застрашени от кражба. За да се предотврати въображаемата кражба, на клиента се предлага да върже картата на натрапника към смартфона си и да прехвърли заплашените пари към нея.

Плащането се извършва от нови банкомати, които са оборудвани с NFC модул, не изискват пластмасова карта и могат да работят директно със смартфон чрез платформите Apple Pay или Google Pay. Когато клиент превежда пари на физическата карта на нападателя, нападателят просто осребрява средствата на друг банкомат.

Според банковите служители този метод, въпреки техническите нововъведения, все още се основава на класическия сценарий, основата на който е да убеди жертвата, използвайки социални умения, в необходимостта от прехвърляне на пари към предполагаемо „защитената“ карта на престъпника.

Методът обаче няма да се използва широко поради сложността на прилагането му и малкото, в сравнение с традиционните карти, разпространение на платформи за плащане Apple Pay или Google Pay.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледай ся...

    29 1 Отговор
    Нов начин за измама.....бъра, бъра,бъра.... еди кво си, еди що си и накрая ми много сложно било и измамените трябвало да бъдат големи риби да се хванат...

    Коментиран от #7

  • 2 Черна котка

    24 1 Отговор
    С моята Нокия 1610 нямам такива проблеми

    Коментиран от #8

  • 3 Reееее

    20 0 Отговор
    щом трябва баламата да се кандардисва, не ми я хвали "най-новата" измама
  • 4 Абе,с тази

    35 13 Отговор
    все по масово навлизаща мания- дължаща се на изключителен мързел и измамното галене на личното Его- колко съм на ти с Аи Т технологии,до там ще е докараме.Поредна кифла в супер маркет,при въпрос: Как ще заплаща,гордо отговаря: Аз съм безконтактна! Все едно е щерка на някой собсвеник на мегакомпания,а картата- платинена.А със сигурност вътре постъпва месечната и заплата.Но първо е мързел- да ги изтегли кеш.Второ- вижте ме коя съм!..За нея,това че банкстера пие от радост,точно заради подобни кифли и комплексари с бръснати веждички и кокче на черепа,е чужда тема.Че банката и бърка в джоба ,със всяка транзакция,също е чужда тема.Затова до максимум десетина години,ще плащате безконтактно,ще пазарувате от А до Я онлайн,ще се храните презвиртуален каталог- онлайн поръчка. секс ще правите- виртуален.Да ви имам,изтърбушената цивилизация,в която ще вегетирате.Древните римляни са казали: Няма нищо по жалко,от роб който не признава,че е такъв!"

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Загрижен

    9 0 Отговор
    Към 1 и 3! Не подценявайте наивността и глупостта на ората ;)
  • 6 Хахаха

    14 13 Отговор

    До коментар #4 от "Абе,с тази":

    Голям си капацитет. Сигурно и на работа ходиш пеша, не ползваш асансьор и нямаш телевизор щото си хипстър. Тегли си парите на банкомата, какво ти дреме за кифлата, дето плаща безконтактно с парите, които е взела като заплата (а, лелееее.. Колко обидно)? От твоята сметка ли ги взима, или просто си поредният недоволен от живота мунчо, за който всички жени са , всички банкери крадат, а ти на 40 живееш при мама и тати, щото си пич и най-умен.

    Коментиран от #11

  • 7 Пффф

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гледай ся...":

    Тоя па.. Народът си изхвърли парите през балкона, ти говориш дали ще се вържат на фишинг измама. Бонус информация - да.. Доволно се връзват, за съжаление. Доста хора изгърмя
  • 8 Jacques Yves Moineau

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Черна котка":

    Ало измамниците и на тая нокия могат да звънят.

    Коментиран от #9

  • 9 Черна котка

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Jacques Yves Moineau":

    На тях пускам клозетни звуци
  • 10 Гошо

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Абе,с тази":

    Не се излагай, в цяла Европа почти са забравили кеша. С плащанията с телефон, нито можеш да си изгубиш парите в брой, нито да те оберат на улицата.Да не говорим в момента колко варианти за кешбек и промоции има при плащане с карта или телефон .
  • 11 Хaхaвел

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Не cе зaнимaвaй. Той кaто тегли нa бaнкомaтa имa тaкca, a кифлaтa плaщa c кaртa и зa нея нямa тaкca. Зa товa тя е c плaтиненa кaртa, a той кaпaцитетa cигурно е c мaеcтро
  • 12 Тити

    7 0 Отговор
    Мнооого компетентни....и този дето е написал статията и тези които коментират!
  • 13 мани мани

    2 3 Отговор
    а бе тва безконтактното дали не може да се снифне :)
    дали се препредават цифрите на картата и цифрите до кога важи и трите контролни цифри отзад на картата ... ако се препредават, то е хипер лесно да бъдат уловени :) после лесно може да се донейтва през бутони към профил в пейпал, страйп и подобни... не че не може да се проследи крадеца, ама трудна рабта... а и може да си пазари от нета ей тъй за беля... и да праща продуктите на чужд адрес и хич да не идват при него... ей тъй за спорта просто и да прави гадно :) не винаги се изисква смс и 3д парола...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дедовия

    7 0 Отговор
    А бе подобре хвърляйте парата от балкона,какво се лигавите телефони милифони!По лесно е!
  • 16 въпроси

    5 0 Отговор
    А защо банките, които уж мислят за сигурността на клиентите си, позволяват подобни безконтактни транзакции? И освен това, поддържат още и картите с магнитна лента - технология от миналия век, чрез която се крадат милиарди годишно. За кого работят банките?
  • 17 висок

    1 1 Отговор
    Колко хора са изгоряли с по 25 лв от безконтактните си карти в градски транспорт, по опашки в магазини..... идея си нямате!
  • 18 Валентин

    0 0 Отговор
    Антонио Николов е син на митничарят Виктор Николов - забогателият без обяснения ниско-образован дядо.
  • 19 Димитър

    0 0 Отговор
    Той е участвал в схема за смяна на фалшиви доларови банкноти.
  • 20 Христо

    0 0 Отговор
    Алекс инвестира прозрачно и в имоти. Под прозрачно, имаме предвид, че набира капитал като продава дялове от Арч.
  • 21 Делчо

    0 0 Отговор
    Типичният разглезен младеж, който разчита за всичко на баща си и съпругата си.
  • 22 Антон

    0 0 Отговор
    Съпругата му е не коя да е, а Бистра Мощева.
  • 23 Жаклин

    0 0 Отговор
    Бистра слага рога на съпруга си понякога, но това е за да му отива на спортния оутфит.
  • 24 Дарина

    0 0 Отговор
    Антонио е участник в няколко фирми – Царевец 2015, Викорт ЕООД, Авиз Тук.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.