Отидете към основна версия

12 768 35

Китайците вече продават кола с автономен пробег от над 1000 км

  • електромобили-
  • китай-
  • автономен пробег-
  • gac

GAC Aion LX Plus се превърна в един от електрическите автомобили с най-дълъг пробег в света

В края на ноември миналата година GAC Aion обяви появата на нов електрически кросоувър LX Plus, който има рекорден пробег с едно зареждане от 1000 километра. Продажбите на новите артикули вече започнаха.

Моделът беше представен на пазара в четири нива на оборудване. Най-интересната обаче, може би, е версията Performance, оборудвана с батерия с капацитет от 144,4 kWh, позволяващаизминаване на разстояние от 1008 километра с едно зареждане (според китайския метод CLTC).

В същото време, знаейки, че енергийната плътност е 205 Wh/kg е лесно е да се изчисли, че такава батерия тежи малко над 700 кг. но това явно не притеснява китайците, които с гордост заявяват, че към днешна дата LX Plus е серийният електромобил с най-голям автономен пробег в света.

Силовата централа на GAC Aion LX Plus Performance е базирана на два електромотора със системна мощност от 734 конски сили. Този тракт позволява на колата да набере 100 километра в час само за 2.9 секунди. Цената на рекордния кросоувър в Китай започва от 72 хиляди долара.

За подпомагане на самостоятелното управление, автомобилът е оборудван с лидари, разположени на покрива и отстрани на каросерията. В допълнение към тях, моделът разполага с общо около 35 различни сензора и е оборудван със специална изчислителна система за автономно шофиране с капацитет от 200 Tops (което е малко по-малко от това на NIO ET7 и WM Motor M7).

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 33 гласа.

Свързани новини