Last news in Fakti

4 Май, 2022 10:11 2 333 0

Безпилотни камиони за дезинфекция излизат по улиците на Китай (ВИДЕО)

  • автономни коли-
  • китай-
  • почистване-
  • дезинфекция

Машините се оказаха по-технологични от електромобилите на пазара

Безпилотни камиони за дезинфекция излизат по улиците на Китай (ВИДЕО) - 1

Светът продължава да се бори с пандемията на коронавирус, а в началото на тази битка е Китай, където инфекцията бе открита за първи път и все още не може да бъде победена.

Сега, безпилотни превозни средства ще се притекат на помощ на хората и то не обикновени, а камиони - роботизирани почистващи машини ще чистят улиците в Китай и заедно с отстраняването на праха ще дезинфекцират пътищата. По отношение на своите възможности новите камиони се оказаха дори по-готини от серийните пътнически модели.

Технологичният стартъп WeRide и големият китайски автомобилен концерн Yutong Group обединиха усилията си, за да създадат Robosweeper, напълно самоуправляващ се електрически камион, проектиран специално за почистване и дезинфекция на обществени пътища.

Визуално иновацията изглежда като обикновен камион, с изключение на сензорите на системата за автономно шофиране, разположени около периметъра на каросерията, и силното тониране на остъклената част на кабината на водача, за да се скрие отсъствието на човек зад волана от околните хора.

Посочено е, че Robosweeper има автопилот от четвърто ниво - това не се среща в нито един сериен автомобил - и може да работи напълно без човешка намеса. Уредът за почистване се управлява чрез облачна платформа, която позволява планиране на маршрути, изпращане на машината за зареждане с вода и дезинфекционни разтвори, както и за заустване на отпадни води и поддръжка, дистанционно.

Въпреки футуристичния дизайн, не говорим за прототип, а за серийни превозни средства. WeRide и Yutong Group пуснаха малка партида електрически камиони, които ще започнат тестова експлоатация в Гуанджоу в края на май. Вижте ги в действие.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА