Отидете към основна версия

7 573 9

Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса (ВИДЕО)

  • космос-
  • супернова-
  • експлозия

Това е първият път, когато това явление се наблюдава от Земята

Преди това астрономите можеха да изследват процеса на образуване на свръхнова чрез косвени признаци, които се появяват в резултат на експлозията им. Въпреки това, с помощта на телескоп в Хавай, учените успяха през 2020 г. да запишат подготовката и експлозията на червен свръхгигант от втория тип, наречен SN 2020tlf.

Учени от обсерваторията Кек в Хавай започнаха да наблюдават обекта през лятото на 2020 г., идентифицирайки червения свръхгигант чрез мощен светлинен сигнал. Още през септември същата година е регистрирана светкавица, сигнализираща за експлозия на звездата. Това е първият път, когато това явление се наблюдава от Земята.

Въз основа на резултатите от наблюдението астрономите са установили наличието на плътна околозвездна материя, която е обграждала звездата в момента на експлозията. Учените откриха, че експлодиралата звезда е червен свръхгигант, с маса около 10 пъти по-голяма от масата на Слънцето. Звездата се намира на около 120 милиона светлинни години от Земята в галактиката NGC 5731.

Изследването на етапите на събитията, предхождащи експлозията, ще позволи по-подробно описание на механизма на образуване и еволюция на звездите и ще потвърди или опровергае теоретичните изследвания на съвременната астрономия за последните моменти от „живота“ на червените свръхгиганти. За да илюстрират процеса, учените представиха видео, демонстриращо процеса на експлозия SN 2020tlf.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.

Свързани новини