Отидете към основна версия

12 591 9

Марсоходът Curiosity откри „каменно цвете“ на Марс

  • марс-
  • марсоход-
  • curiosity

Учените от НАСА твърдят, че това са клъстери от диагенетични кристали

Американската космическа агенция НАСА съобщава, че по време на изследването на повърхността на Марс е открито образувание от седиментни скали, чиято форма е подобна на цвете. Съответното съобщение се появи в официалния Twitter акаунт на Curiosity. Размерът на обекта е само 1 см.

При изследване на „каменното цвете“ е използван бордовият оптичен инструмент Mars Hand Lens Imager (MAHLI), монтиран на роботизираната ръка на марсохода, който прави няколко снимки на обекта. След това от получените изображения е съставена една доста ясна картина, която дава възможност да се оцени големината на образуването и да се направи предположение за естеството на неговия произход.

Учените от НАСА твърдят, че това са клъстери от диагенетични кристали, а „каменното цвете“ се състои от сулфати. Странната форма се е образувала в резултат на ерозията на седиментни скали. Устойчивите сулфати, циментирани от богати на минерали подпочвени води, не са подложени на изветряне.

Подобни проучвания вече са извършвани и от марсохода Opportunity, който преди това откри образувания, наречени "марсиански боровинки", тъй като обектите са кръгли и с малък диаметър. Инструментът MAHLI, използван за заснемане на изображенията, най-общо казано представлява мобилна версия на увеличителна леща, използвана от геолози по време на полеви експедиции.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.

Свързани новини