Отидете към основна версия

12 723 13

Колко радиация излъчват смартфоните

  • смартфони-
  • вреда-
  • радиация

Как се измерва опасността от смартфоните - мерната единица се нарича SAR

Често, когато става въпрос за избор на смартфон, се пресяват много параметри, които помагат да се намери идеалният продукт за вашите нужди, но любопитното е, че компонент на здравния риск е трудно да се вмъкне сред тези променливи.

Използваме мобилни телефони от около тридесет години, но въпреки последните три десетилетия науката никога не е намерила нито един отговор за тяхната опасност, особено когато се използват близо до тялото, още повече, когато се използват в близък контакт с главата.

В действителност съществува процент риск и той нараства пропорционално на количеството излъчване на мобилния телефон: очевидно има много ясни законови условия, особено в Европа, където регулирането е много строго и е идентифицирало някои параметри, на които производителите на смартфони трябва да спазват.

Как се измерва опасността от смартфоните - мерната единица се нарича SAR, специфична скорост на поглъщане и за мобилни телефони максималната граница е зададена на 2 W/kg. Това означава, че във фазата на сертифициране на смартфони, в различни страни, измерването на излъчваните електромагнитни вълни трябва да бъде по-ниско от този параметър.

Измерването на излъчваната от смартфона радиация се извършва в две различни точки, на височината на главата и на височината на тялото, параметърът, за който говорим днес, е този, свързан с главата. Следователно необходимата предпоставка е, че всички мобилни телефони на пазара днес излъчват радиация на ниво, което е под законовата граница: да, ако това условие не бъде спазено, продукта не можеше да бъде пуснат на пазара.

Изхождайки от това предположение, вестник Bankless Times състави класация на смартфоните на пазара с най-високо ниво на радиация, оставайки в разрешените граници. Първият елемент, който трябва да се отбележи, е, че повечето от продуктите, включени в тази специална класификация, имат много ограничено разпространение, ако не и напълно отсъстват у нас.

Първият в класацията, този с най-високо ниво на емисии, а именно Motorola Edge, също беше разпространен в Италия, но с умерен успех. Вместо това той придоби значителна популярност в Съединените щати, където е доста широко разпространен. Измереното ниво на SAR е 1,79 W/Kg, много близо до максимално допустимата граница.

Смартфоните на второ и трето място, произведени от китайските производители ZTE и OnePlus са практически непознати за нас, нивото на емисии е съответно 1,59 и 1,55 W/Kg. За щастие Axon 11 5G и OnePlus 6T намериха много малко място на нашия пазар. Мобилният телефон на четвърто място, Sony XA2 Plus, със SAR от 1,41 W/Kg никога не е бил разпространяван на западния пазар и следователно не представлява особен риск.

Съвсем различно е положението със смартфоните на пето и шесто място, защото тези модели на Google, макар и никога да не са постигнали запомнящ се успех - говорим за Pixel 3XL и Pixel 4a, които с ниво на SAR от 1,39 W/Kg и 1,37 W/Kg са сред десетте телефона, които излъчват най-много радиация сред тези на пазара.

В другите позиции има OPPO Reno5, Sony XZ1 Compact, Google Pixel 3 и OnePlus 6, но нивата на радиация винаги са по-ниски, с квота около 1,33 W/Kg, да, това представлява измерване точно по-горе. под който има практически всички най-популярни смартфони на пазара.

Радиоелектричните емисии на iPhone - след като анализирахме една класация, в която кръстосвахме много мобилни телефони с ниска дифузия у нас, потърсихме информация и за най-популярните модели като iPhone.

На практика всички версии на смартфона на Apple в обръщение имат емисии, измерени при височина на главата под 1 W/Kg: по-специално, iPhone 12 достига 0,95 W/Kg, докато iPhone 11 Pro Max достига 0,99 W/Kg. Samsung Galaxy S21, от друга страна, е 1,08 W/Kg, следователно с ниво далеч под границите, наложени от закона.

Бихме могли да спорим дълго време за действителната опасност от обект, който е неразделна част от живота ни от години - тъй като не можем да гарантираме универсално приемлив отговор, препоръката е да започнете да разглеждате този тип детайли, когато избирате вашия мобилен телефон.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.

Свързани новини