Отидете към основна версия

11 963 35

Новият минен самосвал от КамАЗ ще получи руски автопилот

  • камаз-
  • автопилот-
  • цифра груп

Благодарение на новата система за автономно шофиране, производителността ще се увеличи с 20%

КамАЗ ще започне производството на безпилотен камион с руски автономни системи за управление на превозни средства. На конференцията CIPR-2022 КамАЗ подписа споразумение с Цифра Груп за разработване на подходящ софтуер.

„До края на годината ще имаме система за управление, адаптирана към самосвалите КамАЗ и тествана, което ни позволява ефективно да управляваме парка от автономни превозни средства. След интегрирането му камионите КамАЗ ще бъдат изпратени в полеви условия на потенциални клиенти, където ще „пробваме“ надеждността и ефективността на нашите технологии“, каза Игор Богачев, генерален директор на Цифра Груп.

Той е уверен, че до три години повечето минни компании ще започнат прехода към безпилотни камиони. „Имаме няколко компании, които ще пуснат такива камиони още преди края на годината. В периода 2022-2025 г. мисля, че поне половината от минните предприятия в Русия ще разполагат с безпилотни самосвали”, каза Богачев в интервю за ТАСС .

Според експерта това ще позволи да се започне денонощна работа и да се увеличи продукцията с 20%. „Ако имате самосвал от 200 тона, тогава той трябва да носи точно толкова, а не 160. Това се постига чрез инсталиране на сензори за натоварване, всичко това е интегрирано в една система за диспечерство ”, обясни Богачев.

До момента Цифра Груп тества безпилотни камиони БелАЗ в открития рудник Черногорски в Хакасия. Но в бъдеще трябва да се появят и безпилотни камиони КамАЗ. ще припомним, че през 2021 г. КамАЗ вече показа своя безпилотен самосвал, наречен Херкулес.

Този свръхтежък камион е дълъг повече от 10 метра и се захранва от хибридна система: електрическият двигател на самосвала се задвижва от двигател с вътрешно горене и не изисква презареждане от външен източник на енергия. Дължината на самосвала е 10 120 мм, ширината е 3 430 мм, височината е 4 030 мм. Собственото тегло на шасито е 31 т, а товароносимостта - 40 т. Максималната скорост е 50 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 29 гласа.

Свързани новини