Отидете към основна версия

59 984 22

Превъртане на километраж: При два модела това е почти невъзможно

  • километраж-
  • превъртане-
  • adac

VW Golf 8 и Audi A3 с контраофанзива към неверните данни на километража

Въпреки генерализирането на цифровите инструменти, промяната на пробега на модерно превозно средство често все още е лесна. Но германският автомобилен клуб ADAC установи, че километражите на Volkswagen Golf 8 или Audi A3 са особено добре защитени. Според германския автомобилен клуб ADAC, Volkswagen Golf 8 е един от най-добре защитените модели срещу измами с пробег.

Тъй като автомобилите стават все по-заредени с вградени технологии, някои може да си помислят, че измамите с километража са нещо от миналото. Особено след като "добрите стари" ролкови броячи сега обикновено се заменят с екрани, които на пръв поглед изглеждат по-трудни за модифициране.

Но ресурсите на престъпниците никога не трябва да се подценяват. В проучване, публикувано през август 2021 г., германският автомобилен клуб ADAC показа, че повечето модерни превозни средства остават много уязвими към тази измама. Днес обаче същата престижна организация носи искрица надежда, като разкрива, че Volkswagen Golf 8 и четвъртото Audi A3 са много по-добре защитени срещу злоумишлено превъртане на километража.

Audi A3 е технически много близък до Volkswagen Golf 8 и има километраж, който е също толкова сигурен. Към настоящия момент нито един от известните на ADAC „доставчици“, които предлагат устройства, позволяващи лесна промяна на показанията на километража, не е пуснал оферта за тези два модела. Като общо правило обаче измамниците са свикнали да пускат такива устройства бързо след пускането на нов модел.

Но този път защитен компютърен чип с електронен модул (HSM или Hardware Secure Module) шифрова ефективно данните за пробега. Нещо, което много радва могъщата германска асоциация, която преди малко повече от година агитира именно за генерализирането на този проблем и взимането на адекватни мерки.

В Audi, A4и A6 също се използва тази технология, въпреки по-голямата възраст на последните им поколения. Volkswagen, от своя страна, посочва, че планира допълнителни мерки от 2023 г. Целта е още повече да се бори срещу т.нар. "филтри за пробег", които позволяват да се отчитат само част от действително изминатите километри.

Свързаността като съюзник? Вече в състояние да комуникира с пътни инфраструктури или други превозни средства, Golf 8 може лесно да предава своя пробег на независими органи. ADAC също така провежда кампании за по-добро използване на свързаността, достъпна за всички настоящи автомобили.

Тъй като те могат да предават километража дистанционно на производителите, а от там автомобилният клуб иска те да го изпращат редовно на независим официален орган.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.

Свързани новини