Отидете към основна версия

3 424 8

Хакери се сдобиха с Model 3 и половин милион евро след открити слабости в системата на Tesla

  • хакери-
  • tesla-
  • model 3-
  • model y-
  • model s

Специалистите дори заслужиха автомобила два пъти 

Автомобилите на Tesla са едни от най-технологичните на пазара в момента и инженерите на марката се стараят да развиват това всеки ден. Освен функциите, които се вграждат постоянно в автомобилите, софтуерните специалисти работят и на заден план за нещата, които не се виждат от всеки, но пък са важни за правилната и безопасната работа на автомобилите.

Именно за това от компанията ежегодно се включват в различни събития с IT насоченост, като последното такова бе най-големият хакерски форум в Европа. Tesla е един от дългогодишните спонсори на събитието и през годините компанията го използва, за да подобри още повече защитата на своите системи. Изглежда, че от компанията има още върху какво да работят, след като френски хакери с името Skynacktiv успяха да получат достъп до системата на колата за по-малко от две минути.

С помощта на компютър, хакерите са получили достъп до един от основните модули на колата, който им дава достъп до функции като отварянето на вратата или багажника по време на движение. В следващия ден от събитието хакерите са успели да влязат в инфотеймънт системата на колата, получавайки достъп до други системи, чрез претоварване на системата с помощта на Bluetooth чип. Това начинание се оказало толкова сложно, че организаторите присъдили специална награда на хакерите. В края на надпреварата целият отбор спечелил награди от около половин милион евро, както и хакнатата Tesla Model 3.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.

Свързани новини