Last news in Fakti

27 Март, 2023 17:59 3 419 8

Хакери се сдобиха с Model 3 и половин милион евро след открити слабости в системата на Tesla

  • хакери-
  • tesla-
  • model 3-
  • model y-
  • model s

Специалистите дори заслужиха автомобила два пъти 

Автомобилите на Tesla са едни от най-технологичните на пазара в момента и инженерите на марката се стараят да развиват това всеки ден. Освен функциите, които се вграждат постоянно в автомобилите, софтуерните специалисти работят и на заден план за нещата, които не се виждат от всеки, но пък са важни за правилната и безопасната работа на автомобилите.

Именно за това от компанията ежегодно се включват в различни събития с IT насоченост, като последното такова бе най-големият хакерски форум в Европа. Tesla е един от дългогодишните спонсори на събитието и през годините компанията го използва, за да подобри още повече защитата на своите системи. Изглежда, че от компанията има още върху какво да работят, след като френски хакери с името Skynacktiv успяха да получат достъп до системата на колата за по-малко от две минути.

С помощта на компютър, хакерите са получили достъп до един от основните модули на колата, който им дава достъп до функции като отварянето на вратата или багажника по време на движение. В следващия ден от събитието хакерите са успели да влязат в инфотеймънт системата на колата, получавайки достъп до други системи, чрез претоварване на системата с помощта на Bluetooth чип. Това начинание се оказало толкова сложно, че организаторите присъдили специална награда на хакерите. В края на надпреварата целият отбор спечелил награди от около половин милион евро, както и хакнатата Tesla Model 3.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тесла 3

    14 22 Отговор
    Ето така се прави, евала на тесла и за това, аи скоро ще сринат Тойота от 1 място по продажби в света.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Христо

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "Тесла 3":

    Скоро ще сринат дедовия. Не съм фен на японските коли, но специално тойота мислят с два хода напред. Гледай само как до няколко години всички зелени организации ще ревнат срещу електричките и как тея "простите от тойота ще триумфират с водородните си двигатели. Които между другото вече поставят разни рекорди за максимален пробег с едно зареждане... Електричката е едно плацебо, доказва го и това, че арабелите се врурнаха именно да създават и съхраняват зелен водород, а не зелени батерии ;)
  • 3 Сантиментален гъзар

    17 8 Отговор
    Тесла е най големия майтап в историята на автомобилостроенето.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ПМвпмврмв

    5 4 Отговор
    Елате ми хакнете 20-годишната Хонда, пък нека ми е мъка, че нямам Сири, Алекса или Спотифай в колата.

    Коментиран от #7

  • 6 Лекувам наркозависимост

    4 1 Отговор
    Хахахаха човека известен ,умен ,пълен с пари а тия тука скъсаняци дето никой не знае ,че съществуват , седнали да обеснват пак кое как и защо...аве миндили я се осъзнайте малко е хахахахаххаха
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.