Отидете към основна версия

1 261 5

Япония инвестира в батерии и чипове за електрически автомобили

  • honda-
  • батерии-
  • електромобили-
  • инвестиции-
  • япония

Сред предложенията, планирани да бъдат субсидирани, е автомобилният производител Honda

Министърът на индустрията Ясутоши Нишимура каза, че Япония ще предостави 1.8 милиарда долара субсидии за редица проекти за батерии и чипове, за да подобри сигурността на веригата за доставки. Правителството планира да разпредели до 184.6 милиарда йени (1.38 милиарда долара) субсидии за осем проекта, свързани с батерии, и до 56.4 милиарда йени за два проекта, свързани с полупроводници.

Сред предложенията, планирани да бъдат субсидирани, са автомобилният производител Honda Motor Co Ltd и планът на производителя на батерии GS Yuasa Corp да инвестира около 430 милиарда йени за увеличаване на производството на батерии, като министерството предоставя до 158.7 милиарда йени субсидии за проекти.

„Имаме големи надежди, че това ще доведе до стабилни доставки на акумулаторни батерии и насърчаване на GX (зелена трансформация) “, каза Нишимура.

Honda, GS Yuasa и тяхното 14-годишно съвместно предприятие за батерии Blue Energy Co Ltd заявиха в изявление, че планират да започнат производство през април 2027 г., като масовото производство ще започне през октомври 2027 г.

В документа се посочва, че първо ще започне изграждането на нова централа, чийто годишен производствен капацитет ще бъде най-малко 20 гигаватчаса (GWh). Все още обаче не е разкрито местоположението ѝ.

„Бихме искали да отговорим на широк спектър от търсене на батерии в Япония, което се очаква да расте в бъдеще, главно за BEV (електрически превозни средства с батерии) “, каза главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе в изявление.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини