Last news in Fakti

23 Юни, 2023 11:02 4 080 6

Honda спря да приема поръчки за Civic

  • honda-
  • civic-
  • поръчки-
  • криза-
  • полупроводници
Honda спря да приема поръчки за Civic - 1

Популярният хечбек Honda Civic стана недостъпен за поръчка, включително наточената версия Type R. Компанията ще се фокусира върху изпълнението на вече приетите поръчки. Причината за това решение е липсата на полупроводници, която от Honda определят, като хронична.

От компанията не казват кога ще подновят поръчките. Както съобщава на сайта си японците, това ще зависи от производствената ситуация. Според някои данни Honda няма да може да реши проблема с доставката на компоненти преди края на 2023 година.

Глобалната икономика беше изправена пред недостиг на полупроводници в края на 2020 г. Кризата засегна повече от 170 индустрии, включително автомобилната. Една от причините за недостига бе пандемията Covid-19, който провокира рязко увеличение на търсенето на компютърна техника, потребителска електроника и медицинско оборудване.

Темпото на производството на автомобили се забави и от пожари във фабрики за чипове. В края на октомври 2020 г. изгоря заводът на Asahi Kasei Microsystems (AKM), а на 19 март 2021 г. заводът на японската корпорация Renesas Electronics.

Според прогнозите балансът между търсене и предлагане трябваше да се възстанови след две години, тоест до края на 2022 г. Но изглежда, че експертите, които говориха за четири-пет години, ще се окажат прави.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    27 4 Отговор
    Хонда са топ машини джапан куалити
  • 2 Хахахаха

    3 19 Отговор
    Поръчкова Хонда!!!!
  • 3 Механик

    17 2 Отговор
    Когато натъпчеш всичко с полупроводници е много ясно, че ще станат дефицит.
    Съвременните автомобили са едни киносалони на колела. Все по малко са превозни средства.
  • 4 Владимир

    3 2 Отговор
    Надявам се моята да пристигне през юли,поръчах я февруари 🙂
  • 5 Гост

    12 0 Отговор
    Като им погледнеш рекордните печалби на повечето производители последните години и става ясно защо е така. Всички вече умишлено бавят производство и доставки. Просто им се услади да произвеждат по-малко, но да продават на високи цени и не искат това да спира. Отделно ако няма забавяне, разликата в цената между ДВГ и EV ще се увеличи.
  • 6 Що ли питам

    0 0 Отговор
    И ка тъй тез фабрики са се самозапалили и изгорели сами, ей тъй ...?! Май и парите от застраховки са сладко нещо....