Отидете към основна версия

4 138 19

Европа одобри закона за сменяеми батерии

  • батерии-
  • смартфон-
  • сменяеми батерии-
  • европа

Това трябва да удължи значително живота на смартфоните

Европейските власти официално гласуваха закона за сменяеми батерии на смартфони и други преносими устройства. Правилата ще влязат в сила от 2027-ма, като дотогава ще се даде възможност за преход на производителите, които трябва задължително да се съобразят с новите изисквания.

Целта на новия закон е удължаване на живота на смартфоните, като потребителите ще имат възможността да сменят батерията на своето устройство по по-лесен от в момента начин и да го направят годно за употреба още поне няколко години. Това ще задължи компании като Apple, Samsung, Xiaomi и други да направят смартфоните си още по-лесни за ремонт и поддръжка и да ни върнат в една ера, която отмина преди около десет години.

Освен за смартфони, наредбата влиза и за всички видове батерии при електромобили, индустриални батерии, електрически велосипеди, мотопеди, тротинетки и други от този тип. В закона се казва, че потребителят трябва да може лесно да смени батерията, без нужда от специални инструменти или специални познания.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 44 гласа.

Свързани новини