Отидете към основна версия

4 575 15

Новата Kona вече се произвежда в Европа

  • hyundai-
  • kona-
  • европа-
  • производство

Заводът се намира в Чехия

Hyundai Motor стартира производството на изцяло новата Kona Electric в завода си в Ношовице, Чехия. Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) има големи амбиции за новия модел, като планира да произведе 21 000 бройки от Kona Electric до края на тази година и 50 000 през цялата календарна година 2024.

Новата Kona Electric, произведена в Европа, ще се продава предимно на европейските пазари, но също така и в страни като Турция и Израел, както и на островите Реюнион и Гвадалупа. Чешкият завод ще произвежда и версия на Kona Electric с десен волан за Великобритания, Ирландия и Кипър.

Като цяло произведеният в Чехия Hyundai Kona Electric ще се доставя в 42 държави, в сравнение с 22-те изключително европейски пазара на досегашния модел, произвеждан в Ношовице.

В резултат на това HMMC очаква до края на 2023 г. новият Kona Electric да съставлява 15% от общото производство на завода. Това не е никак малко, тъй като заводът произвежда също Tucson и цялата компактна гама на i30, включително хечбек, комби и фастбек - в обикновени варианти, N-Line и N performance.

Както и при предишното поколение на Kona Electric, чешкият завод на Hyundai ще продължи да произвежда две версии с един двигател и задвижване на четирите колела с различен капацитет на батерията.

Базовата версия на Kona Electric разполага с 48,4кВтч батерия, която захранва електромотор със 154 конски сили и предлага пробег от 377 км по WLTP.

Предлага се и по-мощен вариант с по-дълъг пробег, включващ 65,4-киловатчасова батерия и електромотор с 215 конски сили. Този модел предлага водещ в класа си пробег от 514 км по WLTP.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.

Свързани новини