Отидете към основна версия

2 949 4

Създадоха мини робот без батерия (ВИДЕО)

  • робот-
  • слънчева светлина

Прототипът е с размери от само 10 мм от всяка страна

Учени от Вашингтонския университет разработиха миниатюрен робот, наречен MilliMobile, който може да се движи на дълги разстояния без необходимост от зареждане. Този четириколесен прототип е с размери от само 10 мм от всяка страна и тежи около 1 г. Това, което прави MilliMobile специален е, че в структурата му няма батерии.

Вместо това роботът е оборудван с два двигателя, слънчеви клетки, сензор за светлина и антена. Като се движи през различни повърхности, като подове или асфалт, той извлича енергия от околната светлина и от радиовълни. Дори в облачен ден MilliMobile може да измине разстояние от 9 метра за час.

Новият продукт също така е способен да навигира автономно до определен източник на светлина и да предава данни от сензори чрез Bluetooth. При първите тестове той успешно предава информация от сензори за светлина, температура и влажност.

В бъдеще се очаква такива роботи да се използват за наблюдение на влажността на почвата във ферми, проверка на оборудване във фабрики или за търсене на източници на изтичане на газ. Вижте повече.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини