Отидете към основна версия

1 325 4

Руски учени изследват образуването на звезди

  • русия-
  • космос-
  • звезди

Резултатите ще помогнат за по-доброто разбиране на структурата на междузвездната среда и влиянието на масивните звезди върху нея

Учените са установяват как се образуват нови звезди чрез изследване на междузвездното пространство. От особен интерес са областите на йонизация, където силната радиация от горещи звезди засяга газови и прахови облаци, пораждайки мъглявини. Тези мъглявини играят ключова роля в създаването на нови светила.

В изследването са участват учени от Института по астрономия на Руската академия на науките, провеждащи наблюдения в йонизационните области в спиралния ръкав на Персей. Те използват телескопи, за да анализират спектралните линии на йонизирани атоми, както и данни от инфрачервения телескоп Herschel.

Резултатите ще помогнат за по-доброто разбиране на структурата на междузвездната среда и влиянието на масивните звезди върху нея. След като изучават зоните на формиране на масивни звезди, които са най-близо до Слънцето, учените насочват вниманието си и към други области.

Такива изследвания обаче са изправени пред ограничения, тъй като астрономите не могат да провеждат експерименти извън самото наблюдение. В този случай учените разработват начини за реконструкция на триизмерната структура на междузвездната материя, използвайки данни за газови и прахови облаци и йонизирани мъглявини.

Използвайки тези методи, те анализират три области на йонизиран водород в спиралния ръкав на Персей, където активно се образуват нови звезди. Резултатите от изследването разкриват, че в района на S255 структурата наподобява сферичен слой, което показва мощен звезден вятър - поток от частици, излизащи от звездата.

Този вятър допринася за образуването на йонизирани мъглявини чрез изхвърляне на газ от непосредствена близост до звездата. Докато в региона S257 не е открита такава структура, което може да показва липса на маса или характеристики на звездообразуване.

Учените планират по-нататъшни изследвания, за да създадат атлас на ярки йонизирани региони, които се различават по форма и тип на звездите, за да разберат по-добре тяхната структура и въздействие върху околната среда.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини