Отидете към основна версия

9 013 21

NASA и Lockheed Martin представиха експерименталния свръхзвуков самолет X-59 ВИДЕО

  • nasa-
  • lockheed martin-
  • сащ-
  • самолет

Първият тестов полет е планиран за късната пролет или началото на лятото тази година

Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (NASA) и американската военно-промишлена корпорация Lockheed Martin представиха експерименталният свръхзвуков самолет X-59, предаде ТАСС.

Церемонията, която се проведе в завода на Lockheed Martin в Палмдейл (Калифорния), беше излъчена на уебсайта на НАСА.

Както отбелязва отделът, основната отличителна черта на „тихия свръхзвуков самолет“, разработван в рамките на програмата Quesst е, че поради конструкцията си, когато се движи със скорост над скоростта на звука, не издава характерно пукане. НАСА очаква, че тестването на новия самолет ще позволи в бъдеще да се премахне забраната за полети над суша на търговски свръхзвукови самолети, въведена преди 50 години в Съединените щати и някои други страни.

Разработчиците отбелязват, че X-59 не е прототип, а експериментален самолет, чието използване ще позволи събирането на данни за разработването на бъдещи поколения свръхзвукови пътнически самолети. Самолетът, дълъг около 30 м с размах на крилата почти 9 м, според представените характеристики може да достигне скорост от 1 488 км/ч, което е по-високо от скоростта на звука.

"Само за няколко години успяхме да превърнем една амбициозна идея в реалност. X-59 от НАСА ще помогне да променим начина, по който пътуваме и бързо да преодолеем разстоянията, които ни разделят“, каза Памела Мелрой, заместник-ръководител на космическия отдел, при представянето на самолета.

НАСА планира скоро да започне тестване на системи и стартиране на двигателите на самолета в автономен режим, както и да тества рулирането. Очаква се първият субзвуков тестов полет на X-59 да се проведе през 2024 г. Според програмния мениджър на Lockheed Martin X-59 Дейвид Ричардсън, първият тестов полет е планиран за "късната пролет или началото на лятото".

След като тестовите полети приключат, НАСА очаква да започне свръхзвукови полети на X-59 над Съединените щати, за да събере данни за това какъв звук се издава при движение и как населението реагира на него.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.

Свързани новини