Отидете към основна версия

3 545 24

Сериозен спад в качеството на USB флашките

  • usb-
  • фрашка-
  • памет-
  • джаджи

За проблема алармираха специалисти по възстановяване на данни

„Когато отворихме повредени USB устройства миналата година, открихме тревожно голям брой нискокачествени чипове памет с намален капацитет и премахнато лого на производителя. Дефектните microSD карти с памет също се запояват към USB устройството и се управляват от външен контролер на платката на USB устройството, вместо от вътрешния контролер на самата microSD карта“, казва Конрад Хайнике, управляващ директор на CBL Datenrettung GmbH.

Според CBL това са NAND чипове памет, които не са преминали контрол на качеството, които най-вероятно са произведени от големи производители като SanDisk и Samsung. Вместо да бъдат рециклирани, тези чипове по някакъв начин попадат на пазара. Докато изучават фрашките с ниско качество, специалистите на CBL в редица случаи откриват, че името на производителя е замъглено върху чиповете памет, но те все още могат да бъдат идентифицирани като продукти основно на SanDisk.

В други случаи името и логото на производителя на чипа с памет са премахнати изцяло. Най-често нискокачествените USB устройства са идентифицирани сред „промоционални подаръци“, но в някои случаи такива носители са открити сред „маркови продукти“, въпреки че CBL не уточни кои конкретни компании доставят нискокачествени флаш устройства.

Друго заболяване, от което страдат съвременните флашки, CBL нарича QLC технология, която ви позволява да съхранявате повече данни в един чип с флаш памет. QLC чиповете са твърде често срещани в евтините устройства. CBL казва, че комбинацията от нискокачествени флаш чипове и QLC изостря съществуващите проблеми с качеството, така че според компанията: "Не трябва да разчитате твърде много на надеждността на флаш устройствата."

Докладът на CBL не се занимава с проблема с "измамните" USB устройства, които претендират да имат капацитет от няколкостотин гигабайта, но всъщност съдържат само 16 GB или дори 8 GB памет. Въпреки това, такива устройства също са често срещани и са проектирани с помощта на методи, подобни на USB флаш паметите, за които CBL предупреждава, като например използването на microSD карти.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.

Свързани новини