Отидете към основна версия

3 120 13

BMW обяви края на ерата на колите с "ръчка"

  • ръчни скорости-
  • механична скоростна кутия-
  • bmw-
  • m

Членът на борда на марката Франк Вебер отговори на въпрос за бъдещето на М-ките с механична скоростна кутия с думата "Finito"

Компанията BMW обяви края на ерата на автомобилите с механична скоростна кутия. В разговор с италианското издание Quattroruote членът на борда на марката Франк Вебер отговори на въпроса за бъдещето на М-ките с механична скоростна кутия с думата "Finito".

„Нека бъдем честни, обемът на продажбите на версии с ръчни скорости става все по-малък. Следователно няма смисъл да ги развиваме допълнително. Ако имате нужда от BMW M „с ръчка“, по-добре е да го вземете сега “, каза Франк Вебер.

BMW цитира статистика, че някои купувачи на М-модели карат 25-30 хиляди километра годишно и не искат да стоят в трафика, ръчно превключвайки скоростите. Днес версиите с "механика" са нишови и обемът на продажбите им не оправдава инвестициите в тази посока.

Поради сложността на системите за подпомагане на водача ADAS става все по-трудно да се продават коли без автоматична скоростна кутия. Интервюто на Франк Вебер не означава, че колите с механични скорости ще бъдат спрени тази година, но не можем да чакаме нови масови модели с три педала.

В най-добрия случай ръчната трансмисия ще живее до края на производствения цикъл на M2 в каросерията G87: прогнозата е, че купето ще слезе от поточната линия в средата на 2029 г. Семейството M3/M4 ще загуби "механиката" година-две по-рано.

Вече в Европа версиите с "механика" изискват доплащане: във Великобритания доплащането е 545 паунда, в Германия - 500 евро. Но в Съединените щати ръчната скоростна кутия е стандартното оборудване за M2, а Зад Океана делът на продажбите на BMW M с три педала е най-висок.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини