Отидете към основна версия

7 664 12

Заводът на Suzuki започва производството на летящи автомобили

  • suzuki-
  • летящи коли-
  • skydrive

Предприятието в град Ивата ще прави по 100 летящи коли годишно

Skydrive обяви началото на производството на летящата кола SD-05 (eVTOL) в завода на Suzuki в Япония. Това се казва на 7 март в съобщение на пресслужбата на компанията. Производственият капацитет на предприятието в град Ивата е 100 летящи коли годишно. Skydrive планира да представи серийна летяща кола на Expo 2025, което ще се проведе следващата година в Осака, Япония.

Кабината на Skydrive SD-05 е триместна, апаратът е оборудван с 12 електромотора и има възможност за вертикално излитане и кацане. Максималната скорост е 100 км/ч, а обхватът на полета е 15 км. До 2029 г. се планира обхватът на полета да бъде увеличен до 30 км, а до 2031 г. превозното средство ще бъде оборудвано със система за автономно пилотиране.

В момента превозното средство е в процес на получаване на сертификат от Японското бюро за гражданска авиация (JCAB). Производители от други страни също участват активно в разработването на летящи коли. Така през август миналата година в китайския град Чанша летящата кола XPeng X2 с тегло 680 кг направи първия си полет, изминавайки 1.5 км за четири минути.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.

Свързани новини