Отидете към основна версия

9 660 35

Чипирането на населението започва

  • чипиране-
  • население-
  • джаджи

Безжична мрежа от сензори, вградени в човешкото тяло, ще следи здравето

Пандемията от COVID-19 породи конспиративни теории за чипирането на световното население. Сега обаче става ясно, че с течение на времето населението по света наистина постепенно ще придобие чипове, но чипирането няма да се случи по същия начин и поради грешни причини. На първо място, хората със сериозни здравословни проблеми ще получат вградени микросхеми. И дори здрави хора ще имат нужда от чипове, за да следят състоянието си. Това ще бъдат мрежи от стотици сензори, вградени в тялото, и първата стъпка към това вече е направена.

Учените разработват концепция за мрежа от малки безжични сензори, които не изискват автономно захранване. Захранването се предава към тях безжично, а малкият им размер означава много малки изисквания за захранване. Акцентът в разработката е, че сензорите не работят в постоянен режим, а като неврони в човешкия мозък. Всъщност от тях се създава нещо като нервна тъкан, само че безжично.

Сензорът се задейства само ако сигналът премине през мрежата - ако има нужда от предаване на сигнал. В този режим системата може да работи условно неограничено време, консумирайки минимум енергия. В същото време той ще следи състоянието на човешките органи и системи в реално време, например чрез проследяване на определени биомаркери в слюнката, потта или кръвта на човек.

„Ние имитираме тази структура [на нервната тъкан на мозъка] в нашия подход към безжичната комуникация. Сензорите няма да изпращат данни постоянно, те просто ще изпращат съответните данни според нуждите под формата на кратки електрически разряди и ще могат да правят това независимо от други сензори и без координация с централен приемник. Благодарение на това бихме могли да спестим много енергия и да избегнем препълването на нашия централен приемник с по-малко значими данни“, обясняват авторите на разработката, учени от университета Браун, САЩ.

Работата се основава на предишни изследвания, проведени в университета, които въвеждат нов вид невронна интерфейсна система, която използва координирана мрежа от малки безжични сензори за записване и стимулиране на мозъчната дейност. Сензорите не е задължително да се използват като независими единици. На първо време, очевидно, те ще бъдат вградени в различни импланти. Въпреки това, с напредването на миниатюризацията, такива сензори ще разширят своята функционалност и възможности. Човешкото здраве е преди всичко профилактика на болестите, а не тяхното лечение. Сензорите са доста способни да идентифицират проблеми в ранните етапи.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 56 гласа.

Свързани новини