Отидете към основна версия

3 741 41

Руската пластмаса за автомобили ще бъде най-здравата в света (евентуално)

  • abs-
  • пластмаса-
  • автомобили

Решение, което увеличава якостта на продукта с 60%

Учени от Пермския национален изследователски политехнически университет (PNRPU) са разработили метод за подобряване на ABS пластмаса (акрилонитрил бутадиен стирен), широко използвана в автомобилната и електронната промишленост. Според тях добавянето на подсилващи влакна през дюза на 3D принтер прави пластмасата по-здрава.

Използвана в автомобилостроенето, електрониката, играчките и мебелната промишленост, ABS пластмасата е достъпен продукт. Неговите слабости обаче са ниската якост и деформацията при натоварване. С помощта на 3D печат и подсилване тези характеристики могат да бъдат подобрени, правейки пластмасата по-издръжлива.

Учените от PNIPU предлагат да се включат къси влакна от въглерод, стъкло и базалт в ABS пластмаса. Тези композити имат подобрени физични и механични свойства като якост на опън, твърдост, устойчивост на удар, стабилност на размерите, термична и химическа устойчивост. Максимална здравина се постига при използване на дюза с диаметър 0.8 мм за всички видове пълнители, което увеличава якостта на продуктите с 60%.

Подсилването от въглеродни влакна осигурява по-добро съотношение на здравина към тегло и твърдост и те са електропроводими, което е полезно за разсейване на статичното електричество. Въглеродните влакна са по-скъпи от другите, но използването им е оправдано при производството на високотехнологични материали. Стъклените и базалтови влакна пък осигуряват баланс между производителност и цена, което ги прави привлекателни за много индустрии.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 39 гласа.

Свързани новини