Отидете към основна версия

1 560 2

Изкуствено сърце с магнитен ротор беше трансплантирано за първи път на човек

  • изкуствено сърце-
  • технологии-
  • магнитна левитация

Разработката има потенциала да спаси много животи на пациенти

Компанията BiVACOR разработи първото в света напълно механично сърце, използвайки технология за магнитна левитация, подобна на тази, използвана във високоскоростните железопътни линии. Разработката има потенциала да спаси много животи на пациенти, нуждаещи се от сърдечна трансплантация.

Хирурзите вече са извършили операцията в Тексаския сърдечен институт. Имплантът използва титаниева бивентрикулярна ротационна помпа с магнитно задвижване. Технологията позволява да се заменят функциите на двете камери на сърцето в състояние на недостатъчност.

Но основното предимство на присадката е липсата на триене, което я прави по-издръжлива. BiVACOR работи по този проект от 2013 година. Компанията подчертава, че технологията за магнитна левитация открива нови хоризонти в създаването на изкуствени органи.

Новите трансплантации ще подобрят живота на хората, страдащи от тежка сърдечна недостатъчност. Важно е да се отбележи, че към момента разработката се позиционира единствено като временен преходен елемент за хората, които очакват истинска сърдечна трансплантация.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини