Отидете към основна версия

1 887 7

За пета година А1 ще помага за повишаване на дигиталната грамотност на възрастни с програмата „Интернет за всички: 55+“

  • а1-
  • таблет-
  • възрастни-
  • дигитална грамотност

Инициативата тази година стартира на 19 август в Костенец

А1 стартира петото издание на своята програма „Интернет за всички: 55+“ с обучение на открито в град Костенец. Програмата е част от целенасочените усилия на компанията да развива дигиталната грамотност и да помага на хора на различна възраст да се адаптират към съвременния технологичен свят. „Интернет за всички: 55+“ насърчава преодоляването на цифровото разделение между поколенията чрез предоставяне на практични знания и умения, които дават увереност за използването на мобилни телефони и таблети от по-възрастните хора.

Възрастни, които имат затруднения с използването на технологиите, могат да се включат в безплатните обучителни сесии Компанията разширява обхвата на програмата, която вече ще се провежда и на открито в различни градове, а лектори ще бъдат експерти от А1 Обявени са първите пет населени места, където ще се проведат курсове

Разширената безплатна програма тази година включва и нов формат – за първи път в допълнение на обученията, които традиционно се случват в читалища и библиотеки, обучителни сесии ще се проведат и на открито. Лектори в новия формат на обученията ще бъдат професионалисти от екипа на А1, които ще преведат възрастните хора през осем теми, свързани с технологиите.

„С напредването на технологиите и навлизането им във всяка сфера на живота все по-малко си даваме сметка, че има хора, за които уменията за работа с мобилни устройства не са даденост. Затова съм много щастлива, че с „Интернет за всички: 55+“ вече сме обучили повече от 5000 души над 55-годишна възраст от създаването на програмата през 2019 година. Успехът на предишните издания ни мотивира да разширим обхвата на инициативата, така че още повече хора в цялата страна да могат да се възползват безплатно от ресурси и подкрепа, които им предоставяме, за да придобият умения, които са важни за настоящата дигитална среда.“ – коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1.

Жителите и гостите на Костенец, Сапарева баня, Божурище, Драгоман и Сливница ще бъдат сред първите, които ще имат възможност да се включат в обученията на открито. Във всеки град са предвидени по няколко групи, като обученията ще започват съответно в 11:00 ч., 13:00 ч. и 15:00 ч. и всички ще се провеждат пред мобилния магазин на А1. Графикът е както следва:

Костенец, централен площад, на 19.08 (понеделник) Сапарева баня, централен площад, на 20.08 (вторник) Божурище, централен площад, на 21.08 (сряда) Драгоман, централен площад, на 22.08 (четвъртък) Сливница, централен площад пред общината, на 23.08 (петък)

Инициативата с обученията на открито продължава и през месец септември, а останалите дати и градове предстои да бъдат обявени в сайта на инициативата.

Продължителността на всяка обучителна сесия е 90 минути, като по време на нея участниците ще изгледат 16 кратки обучителни видеа, създадени на ясен и разбираем език, които покриват най-популярните теми относно работата с мобилни устройства. Видеоуроците ще бъдат допълнени от предоставена на място книжка с насоки и полезни тематични съвети, а представителите на екипа на А1 ще отговарят на всички въпроси на курсистите. Темите включват: използване на мобилни данни и Wi-Fi свързаност, индивидуални настройки и персонализиране на мобилното устройство, намиране на информация чрез онлайн търсачки, създаване на профил и безопасно използване на Facebook, работа с популярни приложения за обмяна на съобщения и провеждане на разговори и други.

Накрая на обучението всеки курсист ще задържи своята книжка и ще има достъп до видео поредицата по всяко време. Участниците ще имат възможност да преминат през тест за проверка на знанията и да се включат в томбола за спечелване на технологични награди от А1.

Програмата „Интернет за всички: 55+“ демонстрира дългосрочните усилия на А1 за насърчаване на цифровото включване и преодоляване на дигиталната пропаст между поколенията. Тя осигурява практична информация и знания за използване на технологиите на възрастни мъже и жени, хора с нисък социално-икономически статус и такива, които живеят в по-малки населени места.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини