Отидете към основна версия

8 128 23

Mercedes-Benz представи нови твърдотелни батерии, които ще осигурят пробег на електромобилите от над 1 000 километра

  • mercedes-benz-
  • factorial-
  • твърдотелни батерии

Същевременно иновацията ще олекоти електромобилите с 40%

Mercedes-Benz представи нови твърдотелни батерии за електромобили от следващо поколение. Иновативните батерии са разработени съвместно с компанията Factorial. Американската компания твърди , че нейната технология ще разшири обхвата на електрическите превозни средства, ще увеличи безопасността и ще намали разходите за автомобилните производители в сравнение с това, което е на пазара днес.

Mercedes-Benz беше един от няколкото автомобилни производители, заедно с Hyundai и Stellantis, които инвестираха 200 милиона долара във Factorial още през 2022 година. От години компанията промотира собствената си FEST (Factorial Electrolyte System Technology) твърдотелна платформа. Нейните твърдотелни батерийни клетки, базирани на платформата FEST, сега бяха доставени в заводите на Mercedes-Benz.

От компанията твърдят, че по-безопасният дизайн ще намали нуждата от тежки охладителни системи вътре в батерията. Благодарение на „революционната енергийна плътност“ от 450 Wh/kg, новата технология може да увеличи обхвата на електрическите превозни средства с до 80% и същевременно да намали теглото им.

Factorial има за цел да гарантира на бъдещите електрически превозни средства пробег от над 1 100 км, като същевременно намалява теглото с 40% в сравнение с традиционните литиево-йонни батерии. Серийните твърдотелни батерии за електрически превозни средства се очаква да бъдат въведени до края на десетилетието.

Според главния технически директор Маркус Шафер, новата технология е "крайъгълен камък на стратегията и амбицията на Mercedes-Benz" в разработването на батерии за електрически превозни средства.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.

Свързани новини