Отидете към основна версия

1 552 17

Земята има шанс да оцелее след смъртта на Слънцето

  • земя-
  • слънце-
  • космос

Това вече се е случвало в нашата галактика

След около 4.5 милиарда години Слънцето ще се превърне в червен гигант и ще свали черупката си. В този катаклизъм всички планети до Марс, включително Земята, ще бъдат унищожени. Ако това е някаква утеха, животът, какъвто го познаваме на Земята, ще стане невъзможен много преди това събитие. Изхвърлянето на външните слоеве на Слънцето ще постави последната точка в съдбата на нашата планета, унищожавайки я като физически обект. Но Земята има шанс да оцелее - както се оказа, това вече се е случвало в нашата галактика.

На около 4200 светлинни години астрономите са откриват система от бяло джудже, която изглежда е кандидат за земеподобна планета. В края на живота си звездата се превръща в червен гигант и изхвърля външната си обвивка, а ядрото се свива и започва да се охлажда, превръщайки се в бяло джудже за милиарди и милиарди години.

Тази мъртва звезда е скалиста планета 1.9 пъти по-масивна от Земята. Освен това планетата се намира само на 2 AU от твоята звезда. Това означава, че разширеният гигант и ударът на черупката, която излита от него, не са "изтрили" планетата от картата. Планетата оцелява след смъртта на централната звезда, което дава шанс на Земята също да оцелее в далечното бъдеще.

Но това не е най-изненадващото. Методът, по който е открита системата на бялото джудже, е поразителен. Тя има късмета да премине над много ярка далечна звезда (26 100 светлинни години от Земята) и да се озове на същата линия, свързваща Земята и звездата. Това създава ефекта на микролещи. Далечната звезда изведнъж става 1 000 пъти по-ярка, което забелязват астрономите и започват да я наблюдават.

Правейки измервания в продължение на няколко години, учените събират достатъчно данни, за да моделират състава и параметрите на системата на бялото джудже. Най-подходящият е модел, при който бяло джудже би приютило подобна на Земята скалиста планета и кафяво джудже с маса от около 30 маси на Юпитер. Планетата трябва да обикаля около звездата на разстояние 2 AU, а кафявото джудже на разстояние 20 AU.

Преди звездата да се превърне в червен гигант, такава планета, подобна на Земята, трябва да е обикаляла около звезда, която е два пъти по-голяма от масата на Слънцето на разстояние от около 1 AU. Този сценарий е възможен за Земята и Слънцето. Следователно той е двойно по-интересен за земната наука.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини