3 Октомври, 2024 12:51 1 356 17

Земята има шанс да оцелее след смъртта на Слънцето

  • земя-
  • слънце-
  • космос

Това вече се е случвало в нашата галактика

Земята има шанс да оцелее след смъртта на Слънцето - 1

След около 4.5 милиарда години Слънцето ще се превърне в червен гигант и ще свали черупката си. В този катаклизъм всички планети до Марс, включително Земята, ще бъдат унищожени. Ако това е някаква утеха, животът, какъвто го познаваме на Земята, ще стане невъзможен много преди това събитие. Изхвърлянето на външните слоеве на Слънцето ще постави последната точка в съдбата на нашата планета, унищожавайки я като физически обект. Но Земята има шанс да оцелее - както се оказа, това вече се е случвало в нашата галактика.

На около 4200 светлинни години астрономите са откриват система от бяло джудже, която изглежда е кандидат за земеподобна планета. В края на живота си звездата се превръща в червен гигант и изхвърля външната си обвивка, а ядрото се свива и започва да се охлажда, превръщайки се в бяло джудже за милиарди и милиарди години.

Тази мъртва звезда е скалиста планета 1.9 пъти по-масивна от Земята. Освен това планетата се намира само на 2 AU от твоята звезда. Това означава, че разширеният гигант и ударът на черупката, която излита от него, не са "изтрили" планетата от картата. Планетата оцелява след смъртта на централната звезда, което дава шанс на Земята също да оцелее в далечното бъдеще.

Земята има шанс да оцелее след смъртта на Слънцето

Но това не е най-изненадващото. Методът, по който е открита системата на бялото джудже, е поразителен. Тя има късмета да премине над много ярка далечна звезда (26 100 светлинни години от Земята) и да се озове на същата линия, свързваща Земята и звездата. Това създава ефекта на микролещи. Далечната звезда изведнъж става 1 000 пъти по-ярка, което забелязват астрономите и започват да я наблюдават.

Правейки измервания в продължение на няколко години, учените събират достатъчно данни, за да моделират състава и параметрите на системата на бялото джудже. Най-подходящият е модел, при който бяло джудже би приютило подобна на Земята скалиста планета и кафяво джудже с маса от около 30 маси на Юпитер. Планетата трябва да обикаля около звездата на разстояние 2 AU, а кафявото джудже на разстояние 20 AU.

Преди звездата да се превърне в червен гигант, такава планета, подобна на Земята, трябва да е обикаляла около звезда, която е два пъти по-голяма от масата на Слънцето на разстояние от около 1 AU. Този сценарий е възможен за Земята и Слънцето. Следователно той е двойно по-интересен за земната наука.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 0 Отговор
    Абе то още не знаем за ядрото на земята ама знаем със слънцата какво се случва… ?

    Коментиран от #2

  • 2 Знаем вече, знаем

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    В ядрото се намира античното Смакедонско слънце, началото на всичко.
  • 3 Мдааааааа

    11 0 Отговор
    След 4.5 милиарда години ще видим дали сте прави или не. Ако сте прави имате една каса бира от мен. Не, 10 каси ....не, 100 каси бира...абе, направо един милиард каси бира....Обещавам!
  • 4 знам само

    2 1 Отговор
    че тогава на Земята ще бъде тъмно. Много тъмно!
  • 5 Стара чанта

    5 2 Отговор
    Първо да питат МедвеТката и Пут?ин какво мислят по въпроса

    Коментиран от #8

  • 6 болен соpoсоид

    7 0 Отговор
    До тогава Земята ще е изцяло руска и руснаците ще се договрят със Слънцето.
  • 7 Марвин

    4 0 Отговор
    Ако сега си внесеш 1 долар в банката, то след 4.5 милиарда години знаеш ли колко много пари ще се натрупат от лихвите? Нищо, че банките са стиснати и процента е малък. Годините са много - 4.5 милиарда години са това, не е шега работа. Не ми се смята, но ще се събере повече от милиард долара.

    Коментиран от #11

  • 8 еее

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стара чанта":

    Той МедвеТката само Финляндия уничтожава. По две бутилочки на ден.
  • 9 Танев

    0 0 Отговор
    Има да чакате. По-голямата част от изхвърляната ЕнергоМатерия на Слънцето се притегля обратно към него, вследствие на голямата му Гравитация. Нещо повече, Слънцето е главен притегател на всичко попаднало в обсега на неговата Гравитация. Напротив, Слънцето расте по Маса, Енергия . Преди 14 милиарда години, то е било мъглявина, въртоп, който е погълнал много Материя.
    Даже Земятя расте по Маса и Обем. Преди 2 милиарда години , Земния радиус е бил окоо 4 хиляди километра, сега е 6371 км. В пространствотона Вселената има неизчерпаема "тъмна Маса"
  • 10 Чичака

    2 0 Отговор
    Ами соларните панели?
  • 11 Хаа ха хааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Марвин":

    Обаче тогава един милиард долара ще се равняват на един Юан. Едва ли ще можеш да се купиш нещо. Една бира в Москва, Вашингтон и Токио ще струва 50 Юана.
  • 12 А след 250 милиарда години?

    4 0 Отговор
    "След около 4.5 милиарда години..." Те учЕните не могат позна, какво ще е времето вдругиден, но видиш ли, след 4,5 милиарда години знаят точно какво ще се случи

    Коментиран от #14

  • 13 Тома

    2 0 Отговор
    А има ли гаранция от нато самата земя да стане слънце скоро
  • 14 еми знаят

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "А след 250 милиарда години?":

    Тогава свършва следващия календар на Маите.
  • 15 Справедлив

    3 0 Отговор
    Ала бала - приказки за забавление. Ние не можем да осигурим нормален живот на Земята, когато всички условия позволяват за това, а ще мислим за след смъртта на Слънцето. По добре е природата да помисли дали все още човека трябва да живее на Земята,дали не е време да прекрати съществуването му
  • 16 ох, олекна ми

    0 0 Отговор
    Супер притеснение ме беше налегнало.
    Тревожно ми беше. Смятах, че угасне ли Слънцето и ние ще си угаснем заедно с него.
  • 17 Бегай

    0 0 Отговор
    Глупост!