Отидете към основна версия

16 Март, 2018 16:22, обновена 16 Март, 2018 16:22 16 864 48

Лъжите за АЕЦ "Белене" и ЧЕЗ (ВИДЕО)

  • аец "белене"-
  • енергетика-
  • ток-
  • чез-
  • държавни гаранции

Дори да не се ангажираме кредитно, ядреният риск ще остане за страната ни

Кадър от площадката Снимка: МЕ

В миналото ядрената енергетика не е имала икономически изгодна конкуренция, но вече има. Енергосистемите, които ползват слънчевата енергия бяха ужасно скъпи преди 10 години, ЕС прие нормативни актове да стимулира използването им, но цената на тези системи започна да пада стремително като на компютрите. Това заяви по повод последните идеи за рестартиране на АЕЦ "Белене" в студиото на ФАКТИ журналистът Иван Бакалов.

"Какво се получава - имаме поевтиняваща слънчева енергия, която един ден на всички покриви в София ще има такива панели, атомната енергия пък има непредвидени разходи, има и система на застраховки. След аварията в Япония повдигнаха изискванията за застраховки.

Държавата нямало да се ангажира - България позволява тук да се строи атомна централа, тя няма да се ангажира кредитно, а ядрения риск остава за нея, загубите остават за нея", каза Бакалов.

За ядрените отпадъци и хранилища, за липсата на далекопроводи, за митовете, че АЕЦ "Белене" ще осигури енергийна независимост на страната ни, за спекулациите, че без нея ще ни се наложи да внасяме ток, кои са въпросите, които не се зададоха за сделката за ЧЕЗ - гледайте разговора с журналиста:

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини