Отидете към основна версия

21 908 54

Чака ни глобално разместване на населението (ВИДЕО)

  • демография-
  • емиграция-
  • раждаемост-
  • смъртност

Титулните етноси намаляват за сметка на емигрантските

Доц. д-р Георги Бърдаров

Демографията е функция на социално-икономическа сфера, в нея се преплитат много политики, много фактори. Ако трябва да посочим водещ фактор за демографската криза у нас, лично за мен, това е емиграцията на младо активно население. Това заяви в студиото на ФАКТИ доц. д-р Георги Бърдаров, експерт по демография и етно-религиозни конфликти.

Той и доц. д-р Надежда Илиева от БАН са автори на анализа ”Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България”.

От думите му стана ясно, че в повечето страни се наблюдава отрицателен естествен прираст, но някои наваксват с механичен такъв и населението не намалява. Титулните етноси намаляват за сметка на емигрантските.

"Нашият най-голям проблем е смъртността, има общини, където тя надхвърля 30 промила. 30 промила имат територии с военни конфликти или поразени от болестни пандемии", каза доц. Бърдаров.

"Често ме обвиняват за тази нагласа, но аз смятам, че може да се породи реемиграционна вълна. Причините са комплексни: колкото и да е добре навън, там си оставаш чужденец; България е страна с изключително благоприятни природо-климатични условия; колкото и да не осъзнаваме ние сме сред най-развитите държави - много преди Африка и Азия. При подобряване на социално-икономическа среда в страната, повишаване на доходи и създаване на социална сигурност, реемиграционна вълна е възможна", коментира доц. Бърдаров.

"В цялата човешка история промени са ставали, само че за десетки, стотици хиляди години. Сега стават ежедневно, никога не е имало такава динамика на промените. В 21 век ние ще имаме глобално разместване на населението, ще имаме съвършено нови демографски модели на поведение, ще имаме нови идентичности", заяви той..

Защо да се говори за ниска раждаемост у нас е клише, а многодетният модел няма как да бъде постигнат в наши дни, както и отговорите на много други демографски въпроси, вижте във видеото с доц. д-р Георги Бърдаров:

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини