Last news in Fakti

18 Октомври, 2018 15:59 4 340 35

Смъртността в някои общини е като на война

  • раждаемост-
  • смъртност-
  • бан

Тезата за ниската раждаемост била клише

В България се говори за демография само с клишета. Най-голямото клише е, че у нас има изключително ниска раждаемост. Тази теза заяви експертът по демография и етно-религиозни конфликти доц. д-р Георги Бърдаров, който на пресконференция представи анализа ”Хоризонт 2030: Демографски тенденции в България”, изготвен от него и доц. д-р Надежда Илиева от БАН.

Според Бърдаров в страната ни не може да се говори за ниска раждаемост. Клишето идва от там, че сравняваме раждаемостта днес с раждаемостта преди 100 или 200 години. Тогава наистина е имало по-висока раждаемост, но е имало и изключително висока смъртност. Много от децата са умирали преди да навършат 1 година.

Днес живеем в 21 век. Мисленето ни за репродуцирането като за 18 век е невъзможно и нелогично, категоричен е експертът. По думите му днес светът е коренно различен от този преди век или два.

Светът преди години няма почти нито една пресечна точка с живота сега. В тази връзка твърдейки, че младите мислят само за себе си и не изпълняват ангажимента си към обществото за репродуциране, е много грешно. "Стоварваме огромен товар върху младите", допълни Бърдаров.

Той се позова на статистика на Евростат за раждаемостта в ЕС за 2017 година. На дъното по този показател е Италия с 7.6 промила (7.6 на 1 000 жители), Гърция с 8.2 промила, а раждаемостта у нас е 9 промила.

В същото време страната ни има огромен отрицателен прираст. Следователно причината за демографските проблеми у нас трябва да се търси другаде. Според Бърдаров тази причина е, че у нас има изключително висока смъртност.

Данните на Евростат сочат, че през 2017 година България оглавява статистиката за смъртност в ЕС. У нас са регистрирани много високи стойности - 15.5 промила (15.5 на 1 000 души от населението).

Експертът посочи и други данни, според които в България има общини, в който общата смъртност надхвърля 30 промила.

По думите на Бърдаров населението на България наистина намалява бързо, българите в България били вече под 7 милиона.

Данните от анализа сочат, че за период от само 25 години населението на страната ни е намаляло с 500 000 души вследствие на ниската раждаемост (9.1%), високата смъртност (15.1%) и критичните стойности на естествения прираст (-6%).

Освен това обаче населението ни е намаляло с 1 милион души, които са предпочели да напуснат страната.

Ако през 1992 година в държавата е имало 8 487 хиляди българи, то те днес са 7 075 хиляди.

Тук Бърдаров вмъкна и проблема с циганския етнос. По неофициални експертни данни циганите в страната са около 700-800 хиляди души. Очаква се тази бройка непрекъснато да расте.

Следователно имаме нужда от адекватно решение, което да даде истински резултати. "Най-ефективни са простичките модели и решения. Няма бързи и лесни решения", посочи той.

Например циганите - в политиките си за интеграция досега са допускали доста грешки и неправилни подходи. "Обединяваме ги под един знаменател, а те са изключително сложни като структура", обясни експертът и допълни, че те имат много силна етнопсихология, която не се променя с времето и която не е европейска.

Графиката, която показва, че населението в България най-стремглаво намалява е публикувана в изследването.

По думите на специалиста трябва вече да не говорим за национална демографска политика, а да се говори за регионални демографски политики, които да отчитат спецификата на отделните региони, етнопсихологията на населението, репродуктивните и миграционни нагласи, цялостната социално-икономическа обстановка.

Георги Бърдаров: "Решението - образование, образование, образование!"

Той даде примери. В училище в град Куклен например усвоили подход, чиито резултати довели до това 100% от момичетата да завършат средно образование. Подходът "години разговори, добри примери, разговори, добри примери, разговори... докато обърнем съзнанието на населението".

Моделът в Стрелча също бил впечатляващ. Там започнали да ангажират циганчетата в извънкласни спортни или културни занимания. Само за 1 година посещаемостта в училище се покачила с 40%, защото децата не били допускани до извънкласните занимания, ако не посещават училище.

Като говорим за демография в България, трябва да говорим и за развитие и за бъдеще, обясни лекторът и допълни, че правилните подходи са два - задържане на младите в страната и връщане на онези, които вече са избягали.
"Абсолютно клише е това, че тези, които вече са избягали, няма да се върнат", отсече той.

Как да стане това? Според Бърдаров посоките са 4 на брой.

Първо - трябва да се реши проблемът с образованието, защото то е много далеч от нуждите на пазара на труда.
Второ - трябва да се осигури реализация на хората.
Трето - доходи - държавата трябва да се грижи повече за населението си, осигурявайки му помощи при раждане.
Четвъртото - социална сигурност - повече и подобри детски градини или училища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    57 4 Отговор
    Демогравския срив се бори само с високи доходи и ниски цени!
  • 2 onq s konq

    32 10 Отговор
    Ушким толко съм учил па ништо не разбрах от статята

    Коментиран от #9, #33

  • 3 смъртното наказание

    32 4 Отговор
    не е отменено в българия, а се изпълнява ежедневно спрямо обикновените българи, които умират преждевременно от недояждане и недолекуване. То трябва да се въведе и за виновните затова.
  • 4 Хлъц

    46 6 Отговор
    Запознайте се с план РАН ЪТ - ще получите адекватен отговор на проблема !
  • 5 Справедлив

    31 5 Отговор
    Това е то евро-бъдеще...това е членството в "клуба на богатите"...това е светлият път на евро-атлантизма...

    Коментиран от #10, #17

  • 6 YNN

    21 5 Отговор
    Браво! Много точен анализ. Дано отговорните фактори в държавата обърнат повече внимание на този проблем! Той е основен и от него зависи ще ни бъде ли или не !
  • 7 прока

    39 17 Отговор
    В България има 2 милина български граждани с турски произход ,2 милиона цигани и 2,5 милиона българи това е истината и да изсукваш и да го въртиш истината не се изменя.
  • 8 Petko

    35 4 Отговор
    Благодарим ти Винету!
  • 9 на коня комшията

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Питай коня - той може да е разбрал
  • 10 Мужик

    7 22 Отговор

    До коментар #5 от "Справедлив":

    Мхм, а в светлото евразийско бъдеще на Русия и съседите и, както виждаме от тази класация, се скъсват от положителен прираст...
  • 11 Лиза Мишпека

    14 3 Отговор
    Абе гусин пруфесурата я си направи справка колко училища са затворени за 30 години и тогава ги бръщолеви тия глупости.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Нона

    14 15 Отговор
    Колкото по-рано се закрие тази държава, толкова по-добре за народа.
  • 14 Българина

    22 1 Отговор
    Адвкватното решение на ци ганския проблем е изгонване на бхк ообщество и америка срещу България задължително! И второ, нямаш 11 клас отнемане гражданството и екстрадиране в индия, която миналата година призна циганите по света за техни хора. А помоши сами за хора с минимум 11 клас и то до 1 г трябва рязко да се намали бройката им. Не виждате ли че София и Пловдив се циганизираха рязко последната година като взеха да ни ги връщат! Само див национализъм ще ни спаси

    Коментиран от #18

  • 15 цистит

    5 1 Отговор
    елеле зарежи ти в бг има толкова тъмнозелени, че просто няма как да повярвам на това
  • 16 Тиквий I

    7 2 Отговор
    Ама как така? Аз толкова добре си уредих държавата ми?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 тъпотия

    4 7 Отговор

    До коментар #14 от "Българина":

    Гладна кокошка просо сънува,минаха се времената на Тошко педала нема да се върнат вече с носталгия ще умрете.
  • 19 Дам

    15 3 Отговор
    Каквото и да си говорим по форумите, каквото и да си говорят по телевизията, каквото и да си говорим на масата, реалностите показват, че ние една голяма част от хората харесват положението, в което се намираме. Защо ли? Ами защото думите нищо не значат накрая на деня, дела трябват. А дела няма. Има едни празни приказки колко сме зле, колко другите са ни виновни и така си върви от 30 години. Ако имаше истинска воля за промяна на нещата, най-логичното щеше да е 2-3 млн българи, милеещи за собствената си съдба и съдбата на народа ни да са по улиците и да не се върнат по къщите докато промяната, за която говорят наляво и надясно не стане факт. В България не можеш да изкараш повече от 100 човека, освен ако не се плаща от някого .... Жалко е...

    Коментиран от #21, #23, #26

  • 20 Така де

    10 3 Отговор
    На пратия ГРОБ не им трябва народ, а някви индивиди, с които да си легитимират властта в чужбина, за да могат да продават суровини и да отдават територията под наем за военни бази и военни действия
  • 21 Радо

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дам":

    Разбирам те братко, обаче не може да се формира критична маса от качествени българи, които да изметат статуквото.....хунтата, която управлява в момента е завзела всички позиции по места - и в софето, а за провинцията не ми се говори....бившите ченгета/джандари заедно с мутрите са завзели властта, и търмъчат яката!!
  • 22 Batushka

    10 0 Отговор
    То хубаво,че ще изучим циганите ама някой дава ли си сметка ,че образованието а и вече манталитета на половината българи е същия....ей сега придвижвайки се по главната улица на областен град с автобус гледах хората по улиците и не само сърцето но и стомаха ми се свива от притеснение...какво от това, че са българи с тия хора нямам нищо общо и откровено се притеснявам от контакта си с тях...30 години деградация...тия хора гласуват!

    Коментиран от #25

  • 23 ТОЧКАТА

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Дам":

    Разбирам те ,но знаеш ли колко хибридни усилия и пари се хвърлят за да сме точно това!!!!Причината не е само в нас,а в големите усилия на могъщи центрове да СТАНЕМ ТОВА...Като започнеш с планът,,Ран/Ът,,/В НЕГО ПОДРОБНО Е ОПИСАН ПЪТЯТ И КРАЙНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ НЕГО !!!!!/и свършиш със съзнателно култивираната,охранявана корупция...
  • 24 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор
    Само направете сравнение 1944/1974 с постигнати резултати и 1990/2018!!!Без думи...е за който бананите не са ценност....

    Коментиран от #27

  • 25 El Torro

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Batushka":

    На същото мнение съм, просто няма какво да допълня.
  • 26 El Torro

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дам":

    Да ти призная излизахме едно време по улиците и не ни се прибираше, ама ни прибираха насилствено с бой и палки и след като не се появи силната фигура да поведе събралите се хора, ето на какво се получава, "терминал 2 " времето минава хората измират остаряват и тн. прах и пепел след нас.
  • 27 Мужик

    3 8 Отговор

    До коментар #24 от "ТОЧКАТА":

    Правилно, нека направим сравнение. Раждаемост в България през 1940 г., преди да настъпи светлия комунизъм: 22.0; Раждаемост в България през 1985 г. в пика на светлия комунизъм: 13,3... А, но как така, двойно по-малко?! Нали всичко е било прекрасно в светлия комунизъм, защо раждаемостта е намаляла двойно през него?! И как сега е намаляла с едва 4% от 1985 г.?.. Друга интересна статистика, брой на абортите през прекрасните комунистически години 1988-ма и 1989-та - и през двете по 132 хил... Хм, защо другарките не са искали да раждат деца в онова светло и перспективно време?... Я, да видим абортите през ужасната демокрация: през 2013-та - 29 хил., през 2014 - 28 хил.... Но как абортите са намалели близо петорно, щом сега живеем толкова зле, а тогава всичко е било прекрасно?...
  • 28 Дам

    4 0 Отговор
    Радвам се, че мислим общо, абсолютно целенасочено е всичко, случващо се. Поздрави, братя
  • 29 ЕХА

    1 0 Отговор
    По тъпо нещо не съм чел.
  • 30 жжж

    1 0 Отговор
    тука да се задействат защитниците на евроценностите. статията е пропита с езика на омразата. къде са дпс и дбг да реват до бога?
  • 31 Пацо пойзана

    0 0 Отговор
    Глад,мизерия,престъпност,катастрофи и кво ли не още.само с ддт не са пробвали да ни изтребят.то ще излезе че сме по жилави от хлебарките.
  • 32 xxx

    2 0 Отговор
    Истинският брой на циганите умишлено се крие. Циганите са между 1.5 и 2 милиона.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 СтефчоРадкома

    1 0 Отговор
    Те малките села са пълни с цигани,двама професори ги слушах,до 2050 няма да ни има!
  • 35 ТИКВОЧА

    1 0 Отговор
    А ДНЕС Б.БОРИСОВ КАЗА ЧЕ НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ ТОЛКОВА ДОБРЕ.А АЗ МУ ВЯРВАМ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове