Отидете към основна версия

15 Май, 2019 16:44, обновена 15 Май, 2019 16:44 13 276 49

Боян Атанасов: Само огнестрелно оръжие може да защити възрастните (ВИДЕО)

  • боян атанасов-
  • самоотбрана-
  • наказателен кодекс

Не са толкова смели престъпниците, които си позволяват да влизат по домовете, коментира той

Боян Атанасов

Или има политическа класа и законодател, който желае да се съобрази с действителността, или започва шикалкаването колко законът е добър, как той работи, всяка промяна ще бъде опасна. Не знам от какво толкова ги е страх. Така коментира в студиото на ФАКТИ Боян Атанасов дебата около приемането на промените в Наказателния кодекс, според които отбраната при незаконно нахлуване в дома трябва да стане ненаказуема.

"Имам наблюдението, че юристите в по-голямата си част са теоретици и консерватори. Трудно приемат промените. Става дума за закон от 1967 г., приет в една тоталитарна държава, в която силовите органи работеха по съвсем друг начин, нивата на престъпност бяха други. Аз искам да питам противниците на промяната на Закона изпадали ли са в ситуация, при която да трябва да се защитават, когато човешката психика работи на съвсем други обороти. Не виждам каква защита може да им даде този закон", заяви Атанасов.

"Една от екзотиките, които искаха да ни втълпят е, че като вкарат жандармерия в селата, нещата ще се оправят. По какъв начин този полицай ще ви защити, когато някой в 2-3 часа през нощта влезе в къщата Ви, каква реакция се очаква, този полицай не може да е пред всяка къща и да охранява персонално. Няма такава държава по света, където полицията да може да осигури 100% защита на населението. Защитата на собствеността, на живота, на семейството ни, трябва да е ръцете на всеки отделен човек.

Защо страни, които са мерило за ред и икономически напредък, като Швейцария, която ни е съизмерима и като население, и като площ, е сред най-въоръжените на глава от населението - трета. На всеки трима швейцарци двама притежават оръжие и могат да го използват за защита на дома и семейството без да носят отговорност", коментира Атанасов.

"Преди месец и половина в Италия приеха същия закон и вътрешният министър Салвини беше сред най-големите привърженици този закон да се приеме и ходеше в парламента с фланелка с надпис "Самоотбраната винаги е законна" и няма защо ние да плачем дали правата на престъпниците ще бъдат нарушени. Трябва да се грижим за правата на обикновените хора. Когато държавата не е способна да ни защити, разумните държавници предоставят една част от правата, които са нейни, на собствените си граждани. Държавата си е дала ясна сметка, че не може да ги защитава на 100%.

Не са толкова смели престъпниците, които си позволяват да влизат по домовете. Ако знаят, че отсреща няма да ги чакат с широко отворени врати, а може да ги посрещнат с някой и друг куршум, много ще се замислят дали цената за влизането в една къща си заслужава.

Единственото, което може да защити самотните възрастни хора при взлом е огнестрелното оръжие. Аз не съветвам и не си представям някой от тях да влезе в директна схватка или борба, никой не трябва да ни принуждава да влизаме в директна схватка.

На жертвата трябва да се даде възможност да използва пълния капацитет от умения, които притежава, в ситуация на защита, за да е сигурно, че тя ще се защити успешно", каза той.

Целия разговор с Боян Атанасов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини