Отидете към основна версия

17 473 35

Христо Иванов за Гешев: Много власт, малко задръжки и разум (ВИДЕО)

  • христо иванов-
  • иван гешев-
  • главен прокурор

Иван Гешев замете делото "КТБ", припомни съпредседателят на Демократична България

При номинацията на Иван Гешев за главен прокурор имаме качествено по-голям проблем в сравнение с предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС през 2013 г. Главният прокурор е висш държавен служител с мандат от 7 години. Той не просто има много голяма концентрация на власт при пълна безконтролност, той има репресивна власт. Става дума за изключителна овластена фигура, ако насочи своята злонамереност към някого, то може да има разрушителни последствия. Никой не е защитен. Това каза в студиото на ФАКТИ бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов.

"Цацаров действаше по списък, Гешев е доста импулсивен човек, който не е много в състояние да се контролира. Не съм сигурен доколко може да изчислява последиците от едни други свои действия, съдейки по приказките му, това не му се отдава много добре. Не блести с особен интелект. Това може да бъде много опасна комбинация: много власт, малко задръжки и малко разум", коментира Иванов.

Относно намека на Гешев, че Христо Иванов стои зад хакерската атака на НАП, бившият министър коментира, че тези обвинения вече стават банални. Той припомни, че миналата година коалицията е публикувала много подробен документ, който диагностицирал проблемите на киберсигурността на държавнивните системи и давал рецепти.

"Ако бяхме чути тогава, вместо да ни замерят с кал, сега нямаше да има срив в НАП. Ще има следващи сривове, тези хора не взимат никакви мерки", заяви Иванов.

"Виждаме една низходяща спирала в събитията в съдебната власт, виждаме засилени репресивни тенденции, олицетворение до голяма степен на г-н Гешев. Свързваме го с две неща: той е човекът, който 4-5 години размотава делото за КТБ, без то да стигне до политическите кукловоди и поръчителите, които направиха възможно възникването на тази "банка" и нейното насмукване с кръв като кърлеж. Второто нещо е изключително шокиращия начин, по който бяха арестувани Десислава Иванчева и нейната заместничка. Независимо дали са виновни, това няма как да бъде правосъдие и тази бруталност беше показна за всички нас", каза той.

Целия разговор с Христо Иванов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.

Свързани новини