Отидете към основна версия

10 215 25

Иван Стамболов - Сула: Данъкът за имотните сделки е прикрит рекет (ВИДЕО)

  • иван стамболов-
  • данъци и такси-
  • болнични-
  • болничен

Старите коли обаче се карат от бедни хора. Като им вземеш по-голям данък, ще ги направиш още по-бедни, смята публицистът

Като цяло в сюжета с болничните има нещо сбъркано като философия и това е един стар принцип. Не може, когато има някакъв порок в системата, той да бъде повод за преразглеждане на цялата система. Не може това, че са се вдигнали с 30% злоупотребите с болнични по вина на лекари, по вина на недобросъвестни служители или незаинтересовани работодатели, да се унищожи самата социална услуга. Това заяви в студиото на ФАКТИ публицистът Иван Стамболов - Сула.

"Нека се измислят мерки как да бъде такъв човек спрян, наказан, но да не се променя системата. Иначе, действително, няма никой пострадал, тези неща са платени.

Влизаме в областта на етиката. Моето мнение е, че докато няма доброжелателност и добросъвестност за изпълняването на някаква обществена договорка, тя не може да се изпълни независимо от съвършенството на нормативната уредба", каза той.

"Със сигурност вдигането на данъците не е решение за мръсния въздух в София. Аз съм говорил с общински съветник и съвсем приятелски ми е казвал, че не без заслугата и на популизма на всяко едно управление, данъците специално в София са ниски. Общината вероятно води бавна и кротка политика на увеличаване на данъците.

Старите коли обаче се карат от бедни хора. Като им вземеш по-голям данък, ще ги направиш още по-бедни, не можеш да очакваш, че ще си купят коли по последен екостандарт, за да си намалят данъчното бреме.

Що се отнася до данъка за имотните сделки, аз отдавна съм на мнение, че това е прикрит рекет. Някъде се въртят едни пари, дай да вземем част от тях. Защото приходите на общините и държавата въобще са няколко вида: глоби, когато си направил нещо нередно; такси, които са цена за някаква услуга; данъци върху собствеността, върху печалбата, върху имуществото и другият вид е рекет, точно такива приходи под една или друга форма, когато от един човек се взима това, което можеш да му вземеш, без да го умориш от глад, за да ти даде и следващия месец. При сделките с недвижими имоти не се случва нищо икономически", коментира Стамболов.

Целия разговор с публициста Иван Стамболов - Сула гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.

Свързани новини