Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 11:23 2 296 22

Бизнесът: Не приемаме вмененото задължение да плащаме 3 дни болничен

  • аобр-
  • болничен-
  • работодатели

Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години, отбелязват от АОБР

Бизнесът: Не приемаме вмененото задължение да плащаме 3 дни болничен - 1
Цветан Симеонов, председател на БТПП Снимка: БГНЕС

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично не приема продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични – мярка, която трябваше отдавна да бъде отменена.

Ето каква позиция заяви Асоциацията в писмо до премиера Бойко Борисов;

С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите.

Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

Чрез този вменен на работодателите допълнителен ангажимент те фактически биват облагани тройно – чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници.

В случаите на масови злоупотреби в отделни предприятия през летния сезон и прибиране на реколтата се нарушават производствените графици, технологичните изисквания и изпълнението на заявките, и изплащат неустойки за неспазване на договорените срокове за изпълнение.

Междувременно въвеждането на компенсация с неработен ден при съвпадение на официалните национални празници с дните за междуседмична почивка оказа допълнителен натиск за увеличаване на злоупотребите с болничните листа.

При представянето на проекта на Закон за бюджет на ДОО за 2020 г. в свои становища работодателските организации възразиха срещу забавянето на необходимите реформи в пенсионно осигурителната система, вкл.:

- съхраняване на режима на изплащане на обезщетенията за първите три дни от временната нетрудоспособност в противоречие с ангажиментите по т.нар. антикризисни мерки от 2010 г.;

- незабавни промени в медицинската експертиза на работоспособността и уврежданията, вкл. отказа от приемане на Международната класификация на функционалността, уврежданията и човешкото здраве /ICF/ на СЗО;

- необходимост от ускорена подготовка за прилагане на последната 11-та ревизия на Международната класификация на болестите, МКБ-11 (ICD-11) на СЗО. МКБ-11 унифицира създаването, кодирането и използването на информация за новите диагностични и терапевтични процедури, осигурява съвместимост със съвременните електронни здравни приложения и информационни системи с цел пресичане на злоупотребите с краткосрочните обезщетения за временна нетрудоспособност, инвалидните пенсии, придобиване на права за социални помощи и услуги, и скъсяване на средния ефективен трудов живот;

- интеграция на регистрите и данните за осигурените лица, сключените трудови договори, на наети лица по служебни правоотношения и електронния здравен профил /лично здравно досие/ на българските граждани;

- въвеждане на адекватна оценка на риска вкл. по общини, населени места, икономически дейности, заемани длъжности, възрастови групи, издатели – лекуващи лекари и болнични заведения;

- обвързване придобиването на права на краткосрочни обезщетения и пенсии (осигурителен стаж) само срещу изплатени осигурителни вноски. Следва да се отбележи отново нарастващият брой и размери на осигурителните измами чрез начисляване на осигурителни вноски на фиктивно наети лица и последващо неправомерно изтегляне на обезщетения от ДОО и придобиване на фиктивен осигурителен, пенсионни права, право на гарантирани вземания за неизплатени трудови възнаграждения при несъстоятелност на работодателя;

- въвеждане на ефективни санкции и контролни мерки вкл. от страна на НЗОК, Агенция Медицински одит и Министерство на здравеопазването по издаването на т. нар. болнични листа;

- регламентиране на правомощия на службите по трудови медицина за допълнително потвърждаване (заверка) на издадените болнични листа за определен списък от заболявания, по искане на работодателя;

- внасяне на промени в приходната основа, инвестиционната политика и отказ от използване на средства предназначени за т. нар. Сребърен фонд за финансиране на текущи дефицити в публичния сектор;

- необходимост от отстраняване на противоречията между изискванията за категоризация на труда, регламентирани в КСО, свързани с условията на труда и характера на извършваната работа и действащата подзаконова нормативна уредба (Наредба за категоризиране на труда при пенсиониране, приета с приета с ПМС № 235/20.10.1998 г.) и др.

Липсата на напредък и своевременни действия по прилагане на тези мерки, налагат незабавно да бъде представена изчерпателна агрегирана информация за издадените болнични листа и изплатени обезщетения в държавната администрация и реалната икономика, по общини, населени места, икономически дейности, заемани длъжности, възрастови групи, и издатели – лекуващи лекари и болнични заведения.

С оглед на гореизложеното, настояваме и ще участваме в заседание на НСТС само ако и когато в дневния ред бъде включено предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТтТ

    31 9 Отговор
    Ще плащате дори 3 седмици, ако трябва! Вие ги държите на минус градуси работниците и не приемливи работни условия!

    Коментиран от #3

  • 2 ДДРОнег

    17 10 Отговор
    Работодателите не трябва да плащат болничните, това е задължение на НЗОК, иначе защо плащаме здравни осигуровки ???!!! Значи все едно, че плащаме за болничните по два пъти - веднъж с осигуровките и втори път от фирмата, а е тия пари пак от нас идват !!!???
    ГЛАВНИЯТ ПРОБЛЕМ е във ФАЛШИВИТЕ БОЛНИЧНИ !!!
    Това първопричината за проблема, нея отстранете и нямата да имате проблем !!!
  • 3 ДДРОнег

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТтТ":

    Че кой работи при такива условия вече ???!!!
    А ако работодателят ти плаща допълнително за празни работи, ЗАБРАВИ за увеличение на заплатите, щото те всички пари от нас идват, от работещите, не от някое виртуално място !!!
    Или за заплати, или за нечии джобове
  • 4 Дедо ви

    17 4 Отговор
    Що пак лъжете бе!? Колко процента от трудово заетите у нас са в производството ??? Истината е , че държавата няма пари , работодателите не щат да са прекарани и остана да прекарат потърпевшите. За това е целия цирк.
  • 5 Киро Гела

    7 8 Отговор
    Не само болнични, ами и заплати няма да ви плащаме! Нъцки!
  • 6 Миризлив пор

    22 3 Отговор
    Да си го кажем просто и ясно, във фирми с относително високи заплати болнични се ползват изключително рядко, във фирми където заплащането е на минимума човек като си намери нещо странично "се разболява" за да изработи нещо за да има с какво да живее.

    Коментиран от #12

  • 7 Към бизнеса

    18 3 Отговор
    А приемате ли правото, което сте си самовменили, да се държите като робовладелци, да принуждавате хората да работят допълнително вечер и в почивните дни и да им площате кеш? Що се отнася до болничните– ако дойде болен от някакъв вирус работник( не е задължително да е грип), защото не иска да взима болничен, то след ден –два, поне 50% от останалите ще са се разболели. В интерес на всички е болните да се лекуват адекватно у дома, а не да страдат и останалите. Важи и за деца в детски заведения и училища, учители и всички, които са в пряк контакт с много хора.
  • 8 Факт

    12 1 Отговор
    И народа не приема плащането на минимални заплати!Конфискация на частници неплащащи данъци и осигуровки!
  • 9 Гост

    7 3 Отговор
    Абе, хора,не усещате ли, че пак искат да ви делят?! В този случай, на работодатели и работници! Истината е, че парите отиват в НЗОК, т.е.. всички болнични трябва да се плащат от НЗОК! Който прибира парите - той плаща! Бизнеса са прави! Трябва да гоним НЗОК, а не те да се крият като мишоци и да гледат сеир.
  • 10 чурата

    11 1 Отговор
    И аз не приемам факта, че работодателите са стиснати и хората в България са принудени да работят масово за 600-1000лв. на месец при условие, че в чужбина за същия труд взимат 3-4 пъти повече, ама...

    Коментиран от #20

  • 11 Моше лихваря

    4 1 Отговор
    Българския народ добре го е казал-чорбаджия изедник.В зората на демокрацията се беше появил един нещастник коментатор по телевизията и ни обясняваше с възмущение ,че само в българският език има думата чорбаджия изедник. Да го.... Аз съм щастлив,че никога не съм работил,за тъй наречените български бизнесмени и да ме пази Господ никога да не ми се налага.
  • 12 Слави

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Това не е вярно. Във фирмата в която работя, заплатите са от 2500-10000 лв. и всяка седмица има някой с болнични. Примерно, бил е отпуска до сряда, взима си болничен четъртък и петък. И това е целогодишно и се прави от 99% от служителите.

    Коментиран от #13

  • 13 Nik

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Слави":

    Ти кажи във вашата фирма на какви заплати реално ви осигурява работодателя, защото масово в частните фирми с изключение на чуждестранните /в по голямата си част / осигуряват работниците на минимални заплати, а другото в пликчета. Защо не се криминализира не плащането на реалните заплати. Ако се плащат реални осигуровки на реални доходи в частния бизнес изобщо и няма да става дума за фалшиви болнични. Ще има пари в системата и за пенсии и за обезщетения за временна не работоспособност и за всичко. А не бай Гошо да ми взима официално 560лв., а останалите 2000 да ги взима под масата и после да вика аз съм социално слаб, защо пенсията ми е 150 лв., защо трябва да си плащам за здраве и др подобни простотии.

    Коментиран от #17

  • 14 Nik

    5 0 Отговор
    Работодателите да се научат да плащат осигуровки на реални заплати. Всички от най малкия търговец, лафеджоя, зарзаватчия и бакшиш, до най голямите строителни фирми масово осигуряват на минимални заплати. КРИМИНАЛИЗАЦИЯ И СИГУРЕН ЗАТВОР ЗА РАБОТОДАТЕЛ ОСЪСЩЕСТВЯВАЩ СЪСТАВА НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО "НЕПЛАЩАНЕ НА ОСИГУРОВКИ"., А НЕ ЕВЕНТУАЛНИ ГЛОБИ И ДР. ПОДОБНИ И ТО, АКО ГО ХВАНАТ.
  • 15 Бамби

    4 0 Отговор
    Г-н Цветан Симеонов колко работници са назначени във фирми, членове на БТПП и какви заплати получават?Д али не са максимум до до 800 лв.?Или греша?
  • 16 Хах

    8 0 Отговор
    Той бизнеса не приема, обаче никой не го пита!Аз разбирам да беше минималната заплата 2000лв та да кажем, че 3 дни болничен нямаше да ни бъркат много , много ама бизнеса иска хем да работим без пари, хем да се лекуваме от самосебе си.
  • 17 Джо Работодателя

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Nik":

    Няма такъв филм. Не сме 2008-ма. Единици си позволяват да не превеждат по картова сметка заплатите на служителите си. А там тя е цялата.
  • 18 мани мани

    5 0 Отговор
    КРИБ, АОБР са УРОДИ!!! МРЕТЕ!!!
  • 19 Гост

    3 3 Отговор
    В работата която работя младите взимат яко болнични защото не сме платени.Ако бяхме добре платени нямаше да е така

    Коментиран от #21

  • 20 МНЕНИЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "чурата":

    КОЙТО НЕ Е ДОВОЛЕН ОТ ЗАПЛАЩАНЕТО ДА СТАНЕ РАБОТОДАТЕЛ. ДА ДАВА ПО 10000 ЛЕВА ЗАПЛАТА.КВО МРЪНКАТЕ.
  • 21 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Явно има за какво да сте ниско платени.Защото лъжете и крадете.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.