Отидете към основна версия

17 417 90

Христо Иванов пред ФАКТИ: Да сменим Бойко с Корнелия, за нас това не е съдържателна промяна

  • христо иванов-
  • демократична българия-
  • пред лили маринкова-
  • факти-
  • борисов-
  • герб-
  • бсп-
  • нинова

Според един от съпредседателите на ''Демократична България'' големият проблем на страната е това, че институциите са слаби

Снимка: ФАКТИ

''Поканата беше на ниво заместник-председатели, но не това беше важното. Ние имаме последователна позиция за това, че това управление е вредно и то трябва да си отива. Така че, ако бяхме представени в настоящия парламент, щяхме да гласуваме ''за'' на вота на недоверие. Но извън това не виждахме абсолютно никаква причина да провеждаме подобни консултации и затова не се отзовахме на поканата'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ съпредседателят на политическото обединение ''Демократична България'' и бивш министър на правосъдието Христо Иванов по повод отправената покана от страна на БСП към ''Демократична България'' за консултации относно предстоящия вот на недоверие срещу кабинета ''Борисов 3'', който бе внесен именно от левицата, а причината за него е провалът на правителството в екологичния сектор.

''Ние не бягаме като дявол от тамян от смислен политически дебат. Не виждаме смисъл в показни политически упражнения, които задават резултати, които ние не виждаме смисъл в тях. Ако от БСП биха искали да седнем да разговаряме, да чуят нашите аргументи и оценката за състоянието в страната по принцип, аз лично не бих отказал, но не мога да ангажирам останалите колеги в коалицията. Както не бих отказал на никоя друга съществена политическа сила в България. Но едно е да проведем реален разговор, друго е да предпоставим изход от разговора'', добави Иванов относно поканата на БСП към ''Демократична България''.

''Самият факт, че най-големият крепител на управляващата ГЕРБ - ДПС ще участва в този вот от страната на БСП, показва, че до голяма степен цялото това упражнение, за съжаление е една бутафория, има голяма степен на фасадност. Не ни търсете в преброяване, при което БСП и ДПС са от едно място, ние няма как да се наредим до тях.

Да сменим Бойко с Корнелия, за нас не представлява никаква съдържателна промяна, защото има множество доказателства, че Корнелия Нинова е по същия начин, както Бойко, зависима от ''дълбоката държава'' в България. Тя в нито една точка не е показала готовност да се разграничи от Пеевски, Цацаров, Гешев.. и списъкът може да продължи натам. Сараите - обобщено и метафорично казано. Никога г-жа Нинова не е правила крачка встрани от тази линия'', заяви още Христо Иванов.

''Управлението на ГЕРБ започна с една голяма криза свързана с язовир. Тогава бяха дадени едни велики обещания за това как управлението на язовирите ще бъде сложено в контрол. Сега кръгът се затваря и 10 години по-късно отново ГЕРБ не виновен. Отново някой друг е виновен. Управлението няма нищо общо, то едва ли не, заедно с Гешев, ни отваря очите за тези проблеми. Едва ли не ''трите конника на апокалипсиса'' - Борисов, Гешев и Цацаров, проправителствените медии, те ще ни покажат проблемите с околната среда'', коментира опозиционният лидер.

''Всеки олигархичен режим има един голям проблем. Този голям проблем е проблемът за смяната на властта, за предаването на щафетата. Така че да има смяна, но тя да е само повърхностна, съдържанието да остане същото. Това е големият проблем на подобни конструкции. Същият проблем в момента решават в Москва. България има един голям проблем, политически, този проблем е - слабите институции. Слабите институции се поддържат в това състояние, за да може да бъдат просто една черупка, една фасада, зад която ''дълбоката държава'', скритата власт, олигархията да си прави каквото иска'', смята бившият правосъден министър.

''Това, от което се притеснявам е, че главата ще бъде сменена. Но това няма да даде надежда. Ние трябва да сме подготвени за този театрален ефект. Защото това е заложено в сценария'', каза Христо Иванов, констатирайки също, че всеки може да наследи Борисов: ''Може би няма да е толкова талантлив, може би няма да е толкова комуникативен, но с този пропаганден апарат всеки може да бъде представен по всякакъв начин и да спечели още 10 години на задкулисието. Влади Горанов в момента изглежда като най-очевидния, макар че първото име, което идва наум, е Томислав Дончев. Но аз не бих заложил на него. Не се учудвам в един момент и г-жа Фандъкова да бъде катапултирана''.

Според съпредседателя на ''Демократична България'' свалянето на Борисов е необходимо условие, но това няма да е достатъчно.

Той коментира и репортажа на руската държавна телевизия ''Россия 1'', в който Борисов бе осмян за поведението си на церемонията по откриването на ''Турски поток'' в Истанбул: '' Този тон спрямо Борисов е константен. Аз мисля, че това отразява отношението на Кремъл към Борисов. Мисля, че Путин, като един чекист от кариерата, пренася върху Борисов отношението на руските офицери към дребния криминалитет с произход от Кавказ. Отношение с презрение, което е въпрос на честта на пагона. Това не променя факта, че те ще използват Борисов за каквото им е необходимо.

Във финала на разговора Христо Иванов заяви, че не очаква предсрочни парламентарни избори в България.

Вижте целия разговор във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.

Свързани новини