Отидете към основна версия

22 856 40

Димитър Делчев пред ФАКТИ: Борисов изглежда като човек, над главата на който има Дамоклев меч

  • димитър делчев-
  • факти-
  • лили маринкова-
  • отпадъци-
  • къща в барселона-
  • бойко борисов

Лидерът на ДБГ коментира и актуалната тема с огромния внос на отпадъци в България. Както и тяхното крайно неправилно управление

Снимка: ФАКТИ

''От обиколките ми в страната срещам все повече и повече активни граждани по населените места в България, които определено издигат глас по темата ''отпадъци''. И това не е случайно. От почти десетилетие вече, в България, а и като цяло в Европейския съюз, има един бизнес, за който не се говори толкова много, защото това е мръсен бизнес свързан с отпадъци. И това е бизнесът свързан с вноса на отпадъци, изгарянето на отпадъци и депонирането на отпадъци'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ лидерът на ''Движение България на гражданите'' Димитър Делчев.

''Всъщност, от 2011г. до 2017 г., защото това е последната официална статистика на НСИ, вносът на отпадъци в България се е увеличил със 150 %. От 10 000 тона, горе-долу, 2011 г., 2017 г. са вече 150 000 тона. 2018 г. и 2019 г. тези числа са продължили да растат и вероятно вече сме над 200 000 тона отпадъци. Това е огромно. Това е горе-долу, ако ги наредиш на пътя, това е разстоянието от Петрич докъм Видин в камиони натоварени с отпадъци. Хората не могат да си го представят, но ако това нещо влиза наистина всяка година в България... и доколкото знаем голяма част от тези отпадъци въобще не се и третират, въпреки че законът задължително изисква да се третират, а напротив... те се изхвърлят в изоставени мини, изоставени площадки, в складове'', заяви още Делчев.

''Природата беше едно от тези неща, с които се гордеехме. Ако ние допуснем, за да приемаме отпадъците на целия свят, да се заринем с отпадъци в България, това означава да съсипем и единственото останало хубаво нещо, с което всеки българин, без изключение, се гордее'', категоричен бе той.

''Ние ( бел. ред. ДБГ и ''Изправи се.БГ'') вчера внесохме предложения, повече от 10 страници, които създават драконовски мерки срещу търговията и злоупотребите с отпадъци. Целта е да си изчистим държавата по този начин. Чрез затваряне на всички вратички, които в момента има в закона.

Димитър Делчев отбеляза, че законопроектът, който внасят, е съвместен с НПО-то на Мая Манолова, а именно ''Изправи се.БГ''.

Той поясни, че ГЕРБ и БСП също са внесли законопроекти по проблема с отпадъците, но според него техните предложения не решават генерално проблема.

''Някои хора, от депутатите, много добре печелят от отпадъци. Накрая ще ги удари самите тях'', сподели Делчев в студиото на ФАКТИ.

Лидерът на ДБГ коментира и казуса с къщата в Барселона: ''Не мисля, че последното развитие по темата е с цел нещо да бъде пречиствано. Самото поведение на г-н Борисов го подсказва. Той изглежда като човек, над главата на който има ''Дамоклев меч'', който всеки момент ще падне... и нещо лошо ще се случи с него. Такова е изражението.

Всъщност, до скоро имаше всички основания да се твърди, че така известната къща в Барселона е измислица на някой, защото нямаше никакво сериозно действие на органи компетентни по този въпрос. Но откакто испански власти обявиха, че разследват тази къща в Барселона, разследват случай за пране на пари и премиерът е част от това разследване, нещата станаха много сериозни. Дори и българската прокуратура се задейства, което е похвално, защото много често българските органи не се задействат. Тук вече е въпросът какъв ще е резултатът. Защото, ако резултатът отново е някоя индулгенция, без да са си помръднали пръста, това означава, че ще се случи това, което вие казвате - чистене на имидж, пране на имидж.''

Целия разговор вижте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 31 гласа.

Свързани новини