Отидете към основна версия

6 222 19

Богомил Манчев пред ФАКТИ: Безпокоя се за реализацията на АЕЦ ''Белене''

  • аец ''белене''-
  • богомил манчев-
  • лили маринкова-
  • факти

''За съжаление имам такова безпокойство, тъй като този процес не може да свърши до края на този мандат, а всяка промяна на един мандат крие в себе си много политически неизвестности'', каза той.

Снимка: ФАКТИ

''Не, не са спекулативни, защото китайската държава взе много остри мерки срещу епидемията, поради числеността на държава, която е. Ако не бяха се взели такива мерки, последствията щяха ужасяващи'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ председателят на Български атомен форум Богомил Манчев. Той коментира прогнозите за рецесия на световната икономика, произтичаща от щетите, които ѝ нанася коронавирусът.

''Това наложи много производства, които захранват... те са като първични източници на елементи, части за всевъзможни индустрии, като започнете от автомобилна индустрия до фармацевтика, хранителни добавки, текстил и т.н., защото много тъкани се произвеждат там и се дават на следващите предприятия да ги работят. Те от няколко месеца, защото градът, който пострада е многомилионен (бел. ред. визира Ухан), той е 15 или 20-милионен град, много фабрики спряха. Това накара изключително много заводи да преустановят работа в самия Китай, чужди. Като японски, западноевропейски, включително и американски фабрики и заводи са спрели да работят. Това накара много фабрики, по-точно среден и малък бизнес, който е зависим от техните доставки, в България да изпитва остра нужда от суровини и материали, с които да работи, или известно време да не работи.

Това продължава, то е пълзящо. Още не е свършило, то е започнало само. Китайска централна банка каза, че продуктът за тези няколко месеца, националният продукт е спаднал с 30% за Китай. Той може да е за половин година, или за три, или за четири, или за пет месеца, но 30% на тази огромна икономика, която прави брутен продукт, в абсолютна стойност, над 13-14 трилиона долара, има много сериозно явление, което се случва. То ще бъде компенсирано, но изисква време'', продължи Манчев по темата.

Ще забави ли Китайската национална компания кандидатирането си за стратегически инвеститор в проекта АЕЦ ''Белене''?

''С много голяма вероятност ще поискат удължаване на срока (бел ред. срокът е за подаване на офертите по проекта ''Белене'') заради това, което се случи в Китай. Аз смятам така, защото съм водил разговор, те са готови, искат да видят процеса, дали няколкото седмици могат да наваксат това, което ще се случва. Даже и доколкото на мен вече ми е известно има удължаване на срока, който беше 31-и май, вече е 15-и юни. Но ние като държава ще се наложи да го удължиме заради нашия си коронавирус''.

Притеснява ли се Богомил Манчев от пореден провал на проекта АЕЦ ''Белене''?

''За съжаление имам такова безпокойство, тъй като този процес не може да свърши до края на този мандат, а всяка промяна на един мандат крие в себе си много политически неизвестности. Един от основните проблеми, които сме дискутирали много пъти във времето, когато е ставало дума за гаранция... стратегическите инвеститори искат държавна гаранция, те искат гаранция на своите инвестиции, въпреки че в България Законът за инвестициите дава такава. Те искат специална такава защита, защото приемаме, че някоя от тези компании вече сме я избрали и тя става стратегически инвеститор на Националната електрическа компания, и те започват да инвестират няколко милиарда. Сменяме правителството, идва много ''зелено'' правителство, и то казва: ''Ние се отказваме чрез парламента''. Парламентът гласува и ние се отказваме от ядрената енергетика. 90% навън може да са за ядрената енергетика, но 121 човека вътре да са против, защото някой ги е накарал. Ще спрем ядрената енергетика и някой трябва да плати това нещо на инвеститора. Това искат те''.

''Базата на нашата икономика е енергетиката. Българската икономика е електро ориентирана. Ние харчим 3 млрд. газ и 40 млн. мегаватчаса произвеждаме годишно електроенергия. И трябва да произвеждаме по достъпен, регулируем начин, така че хората да знаят, че утре ще имат електроенергия'', добави председателят на Български атомен форум.

Попитан за случилото се с Васил Божков, Богомил Манчев отговори по следния начин: ''Винаги има катаклизъм, без значение, когато такъв човек, който е оставен 30 години..., той е стигнал такава висота, без значение колко е виновен или невинен, процесите, през които ще се мине ще се отразят по някакъв начин на държавата. Не в положителна посока''.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини