Отидете към основна версия

21 523 71

Христо Иванов за ФАКТИ: Пеевски дарява, защото ДПС иска да е официално във властта

  • христо иванов-
  • герб-
  • дпс-
  • владислав горанов-
  • васил божков-
  • иван гешев-
  • факти

''Държавата създава условията за отклоняване на средства и после тези средства се превръщат във финансиране на власт'', заяви бившият правосъден министър

Снимка: ФАКТИ

''Това ще издържи точно толкова дълго, колкото трябва да издържи конструкцията, която стои зад него. Г-н Горанов е считан за представител или един от представителите на скрития участник в управлението - ДПС. В това свое качество той не е обикновен министър. Той има, така да се каже, тежестта, ролята на коалиционен партньор и то изключително стратегически коалиционен партньор. Всички останали коалиционни партньори на ГЕРБ са ''Ден до пладне'', като носни кърпички биват изхвърляни - Реформаторският блок преди, сега т.нар. ''патриоти'', Нено Димов като персонален представител на ''патриотите''. Горанов обаче е представител на дългосрочната конструкция, която всъщност в последните години е реалното съдържание на това, което наричаме ''Дълбока държава'' или ''Задкулисие'''', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ съпредседателят на политическото обединение ''Демократична България'' и бивш министър на правосъдието - Христо Иванов.

''Ако в България има разминаване между публичната фасада на институциите, на политическия процес, това, което ни се показва по телевизора, монтирано, и реалния властови процес, ако има разминаване между властта и институциите, между властта и Конституцията, това е, което наричаме фасадна демокрация, това е, което наричаме завладяна държава, това е, което наричаме ''Дълбока държава''. Когато властта е другаде, упражнява се по други правила, не публично, не отчетно в рамките на демократичния процес, то в България това друго място, този друг начин e скритите взаимоотношения между ДПС и ГЕРБ, срастването между ДПС и ГЕРБ. И в този смисъл много важно политическо събитие тази седмица беше заявката на Йордан Цонев, който каза, че нямат нищо против да управляват заедно с ГЕРБ. Това е най-публичното заявка за това, което личи и по много други действия, затова че ДПС иска малко да затвори това разминаване и да стане част вече и от публичното лице на бъдещото управление, а не да бъде изключително влиятелна сила, но все пак в сенките. На тях им трябва да легитимират своята политическа роля, защото те сами си дават сметка, че от гледна точка на дългосрочните им амбиции, които надминават простата консумация на порции власт и на порции финанси, това положение, в което те са апокриф, нещо скрито, не е достатъчно добро за тях. С това между другото аз свързвам тази невероятна щедрост на г-н Пеевски, който дарява неспирно, изпаднал е в пристъп на дарителска истерия. Това е пиар. Той харчи тези пари, за да си купи минимална приемливост, като част от бъдещата по-видима роля на ДПС в едно бъдещо управление. В този смисъл г-н Гешев е прав, че тук става дума за преструктуриране на политическия пейзаж, то се случва както е редно преди едни избори. Избори винаги се провеждат в една контролирана демокрация, за да се валидира определен предзададен резултат, а не за да се произнесе избирателят'', направи обширен анализ Иванов на все по-видното срастване на ГЕРБ и ДПС.

За сагата между Божков и Горанов, Христо Иванов заяви: ''Ние виждаме в цялата тази картина следния триъгълник. В закона се осигурява вратичка, възможност за един размер на тази такса, или за друг размер на тази такса. Г-н Черепа получава възможност да спести по този начин 700 милиона (по изчисленията на Влади Горанов). Част от тези пари се връщат обратно под формата на финансиране на проправителствената пропагандна радио точка каквато представлява Нова телевизия. Това струва пари. Доминацията върху медийния и политическия пейзаж, 10-годишна, струва страшно много пари. И само част от тези пари са превръщат в медийна пропаганда, срещу което редовните отчети за това как са платени тези такси и най-важното как са остойностени, т.е. по кой размер са изчислени, се приемат безпрекословно от три състава на въпросната комисия (б.р. Комисия по хазарта), която е към министъра на финансите. Министърът на финансите, това всеки път ще го припомням, назначава тази комисия. Нещо повече, той еднолично определя двама от нейните членове - председателя и изрично един друг член, който да е представител на НАП, за да се осигури събирането на всички дължими такси и други данъчни задължения. Министърът се е провалил, не става дума за смс-и и записки. Когато министърът на финансите не е събрал 700 милиона в продължение на години, това е основанието моментално да си подаде оставката. И ние от ''Демократична България'' сме я искали многократно. Но вижте, това е модел. Това не е просто случайно. По същия начин стоят нещата в горивния сектор. Там, сега изведнъж се сетиха да монтират тези измервателни уреди в допълнителните мощности.''

''Държавата създава условията за отклоняване на средства и после тези средства се превръщат във финансиране на власт'', допълни бившият правосъден министър.

Иванов припомни, че покойният бивш шеф на Агенция ''Митници'' Ваньо Танов отдавна е искал да се въведат в горивния сектор нещата, които в момента държавата прави. ''Времето между неговите настоявания (б.р. на Ваньо Танов) и между сегашното въвеждане на тези неща, които Ваньо Танов искаше, е пари, адски много пари, които не са влезнали в публичния фиск и са превърнати във власт именно по тази схема. Пари, които в крайна сметка са финансирали да бъде избран Гешев и да знае кога да си затваря очите. По същия начин, по който Гешев така и не може да открие толкова години Делян Пеевски в делото ''КТБ''. Той по същия начин сега не може да открие Влади Горанов в случая с Божков. И откровено се появява по телевизията с цялата наглост на човек, който съзнава, че няма кой да го контролира. Структурно, конституционно, няма кой да го контролира. Казва: ''Ми, аз не съм чел, няма да ги чета тези неща.''''

Христо Иванов подчерта, че не изпитва никаква симпатия към Васил Божков. За него той е човек, който се е възползвал от същата тази система, която той описа по-горе.

''Г-н Гешев, той е избран да бъде чистач. Да зачисти едни застояли се фигури, които са станали твърде видими, твърде разпознаваеми за целия български народ, за да може да настъпи един момент, в който на нас да ни се съобщи, че фасадата на българската демокрация е обновена, че вече няма недосегаеми, че вече няма корупция, ето, наказахме такива едри фигури, че вече ДПС се избели, че може да има по-видимо участие на ДПС във властта и в нейната консумация. Това всъщност е една голяма ремонтна операция по именно тази фасада на задкулисието, която тече в момента. Г-н Гешев е един от главните алпинисти, които висят и лепят този стереопор, който сега трябва да ни бъде обявен за нов етап в построяването на българската държавност'', добави още съпредседателят на ''Демократична България''.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 55 гласа.

Свързани новини