Last news in Fakti

7 Април, 2020 18:44 7 806 34

Христо Иванов пред ФАКТИ: Хората не очакват подаяния от дебели момчета, а законност

  • дела-
  • съдебна система-
  • христо иванов-
  • факти

Бившият правосъден министър коментира казуса със съмненията за манипулация при разпределението на делата в съдебната система

Христо Иванов пред ФАКТИ: Хората не очакват подаяния от дебели момчета, а законност - 1
Снимка: ФАКТИ

''2006 година, още преди присъединяването на България към Европейския съюз, Европейската комисия, препоръчвайки всякакви добри идеи за реформи, препоръчва в България да се въведе компютърно, случайно разпределение на делата, което по идея трябва да бъде сериозно препятствие за организирани корупционни схеми. Тоест, да знаеш кое дело ще се падне при кого и да можеш да организираш то да се падне при съдия, който е подкупен или по друг начин може да му се влияе, така че да предопределиш резултата. Добрата новина за това, че ни трябва такъв софтуер, показва, че явно има съдии, които не са корумпирани. Тогава ВСС въвежда една система, която е абсолютно разградена, ние установихме това нещо още 13-та година (бел. ред. 2013 г.), преди да стана министър. Публикувахме един доклад, той може да се намери в интернет, където много досконално, със снимки, с различни сценарии, доказахме как може да се манипулира онзи софтуер, той се казваше ''Лоу чойс'' тогава'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ съпредседателят на политическото обединение ''Демократична България'' Христо Иванов. Той коментира казуса със съмненията за манипулация на системата за разпределение на делата в съдебната система.

''Трябва да кажа, че ние в момента доклада, на който се базира Гешев, не сме го видяли, не сме видяли никаква конкретика за това какъв е проблемът, колко е съществено неговото... практическите му резултати, никой не е виждал текста. Включително Лозан Панов се оплака, че не го е виждал. Защото, вижте, има съществена разлика между това да има определени недостатъци, потенциални, и те да са били използвани в определен мащаб за реално повлияване върху процесите на разглеждане на делата в правосъдието'', заяви още по темата Иванов, който е и бивш министър на правосъдието.

''Това, което стана 14-та година (бел. ред. 2014 г.) е, че аз като министър наистина поставих въпроса с проблемния софтуер преди това и поисках от ВСС той да бъде заменен, но по никакъв начин не съм лобирал за конкретна фирма или конкретен софтуер, това си е правомощие на ВСС. Висшият съдебен съвет възложи на две фирми да предложат вариант за временен софтуер. Тогава те говореха за 3 или 6 месеца. Беше изработено нещо, което трябваше именно за толкова време да трае, няколко месеца'', добави по темата той.

''Моят ангажимент като министър на правосъдието беше да осигурим целево финансиране за цялостна електронна система на съдебната власт, това беше изрично задължение на ВСС и трябваше да бъде свършено до 17-та година ( бел. ред. 2017 г.). Ако 17-та година те бяха направили това, тоест беше изработена трайна цялостна система..., нито предишният състав на ВСС, нито сегашният състав на ВСС свърши тази работа. Ако тази работа беше свършена, сега ние не само, че щяхме да имаме една сигурна, трайна система за разпределение на делата, но цялата съдебна власт щеше да бъде дигитализирана, което означава, че в момента тя щеше да функционира, без изобщо да има проблем с тази криза, в която се намираме. Забележете в какво състояние се намираме ние, работят само две от централните институции - изпълнителната власт и прокуратурата. Местната власт, Народното събрание, съдебната власт, са в различна степен на парализира. Ако те си бяха свършили работата (бел. ред. ВСС), тези два проблема щяха да са решени.

''В момента, според мен, покрай това, че сега започнаха да се сблъскват с това, че не са въвели електронното правосъдие, те са се уплашили, че три години не са си свършили работата за електронното разпределение на делата, и се опитват да ме атакуват мен и други хора за своята работа. Фактически те прикриват собствената си колективна безотговорност за това състояние на нещата. Колко е сериозен проблемът на практика - аз не знам. Но имам силни подозрения, че г-н Гешев в превъзбудата си, че има възможност да се изявява и да атакува Върховния касационен съд, защото неговата атака е много ясно форматирана да атакува ВКС, не просто заради Лозан Панов, а защото още по времето на Цацаров те изградиха паралелна съдебна власт в рамките на т.нар. Специализиран наказателен съд, прокуратура, апелативно ниво. Последната не завладяна територия е третата инстанция - Върховният касационен съд. Фактически това е далечният прицел, да се делегитимират действията не просто на съдебната власт като цяло, но конкретно на нейния връх в лицето на ВКС. Това е изключително опасно'', констатира Иванов и добави: ''Конституцията изрично предвижда, че магистрати, включително главният прокурор, които подронват доверието в съдебната власт, подлежат на дисциплинарно наказание. Да обявиш, че в България 5 години не е имало правосъдие, да обявиш, че, цитирам: ''Кризата с този софтуер е по-сериозна, отколкото коронавирусът''. Това е удар срещу доверието на българските граждани в правосъдието като цяло, и то в един изключително тежък момент. Това е престъпно.'' Според бившия правосъден министър ВСС трябва да се заеме с този въпрос.

Христо Иванов бе категоричен, че ВСС единодушно е взел решение за въпросния временен софтуер, като той дори не е присъствал на конкретното заседание. Той добави, че онзи състав на ВСС, в голямата си част, е бил подвластен на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, като с оглед на това е било невъзможно той да им повлияе по какъвто и да е начин.

Съпредседателят на ''Демократична България'' смята, че прокуратурата, начело с Гешев, може да стигне доста далеч по този казус, в не добрия смисъл на думата. Според него това е така, защото те имат медии, репресивен апарат, имат паралелна съдебна власт и държат Висшия съдебен съвет. ''Могат да ударят когото искат'', категоричен бе бившият правосъден министър.

Що се касае до извънредното положение в страната, наложено заради разпространението на коронавирусната инфекция из целия свят, от ''Демократична България'' подкрепят противоепидемиологичните мерки на правителството и смятат, че в тази ''пожарникарска'' част на кризата държавата ни е реагирала навреме и се справя. Според тях обаче оттам насетне нещата куцат.

''Едно е да си добър пожарникар, съвършено различно е да си добър архитект и строител, който след това ще трябва да възстанови ''опожарената сграда''. И тук очевидно управляващите не се справят. Нашата критика е първо към цялостния икономически пакет, който беше обявен. Второ, нашата критика е към това, че има конкретни групи от населението, които са изключително тежко ударени от мерките, които се изисква от тях да се спазват. Те трябва да получат повече помощ. Семейства с деца, самоосигуряващи се, дребен бизнес, това са големи групи от населението, до които не само, че недостига помощ, но тя е и недостатъчна дори като размер. Но освен другото, това, което нас ни притеснява е, че няма никаква дългосрочна стратегия. Ние много настояваме да започне максимално бързо връщане към нормалното функциониране на политическата система. Това, което ние казваме е, че необходимите мерки са необходими, ние не ги подлагаме под съмнение, но те трябва да започнат да се прилагат не на базата на извънредно положение, а на базата на съществуващия закон за реакция при кризи (и законът за здравето). Той дава пълния спектър от възможностите, но в рамките на нормалния конституционен и демократичен режим.

Ние казваме Народното събрание веднага да се върне на работа. Това е моментът, в който те, както Европейският парламент и редица законодателни събрания на европейски страни, трябва да минат в дистанционно управление. Ако имат проблеми с интерпретацията на конституционни текстове, да питат Конституционния съд, за да им даде той авторитетно тълкуване. Но ние по никакъв начин не можем да си позволим да се харчат огромни средства, без да има обществен контрол в лицето на парламента'', каза Христо Иванов.

Иванов застъпи тезата, че не е добра идея да се оставят без заплати държавни служители (бел. ред. не включва в това и депутатите), които пряко работят за противодействието срещу коронавируса. Според него това може да доведе до корупция.

Освен това, според съпредседателя на ''Демократична България'' сега е моментът България да се откаже от проекта АЕЦ ''Белене'', защото може да си спести милиарди от него.

''Хората не очакват подаяния от дебели момчета, хората не искат дарения, хората искат закон, който се прилага еднакво за всички'', каза в заключение гостът на Лили Маринкова.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой68

    17 15 Отговор
    Кой го казва ....... 😡😡👎
  • 2 Гост

    7 6 Отговор
    И ПРОСТИ.............
  • 3 Угрижен ТРОЛ

    20 34 Отговор
    Ти какво направи за хората бе плямпало, дарение, дабровелен труд, какво? Лекета само акъл ръсят. Жалко за сайта, червените боклуци го съсипаха.

    Коментиран от #21, #25

  • 4 Жоро

    24 10 Отговор
    Ти дари ли си заплатата.
  • 5 Ломбов

    26 26 Отговор
    НАЦИОНАЛНИЯТ САБОТЬОР ОТНОВО ГОВОРИ ЗА МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ
  • 6 КУРнинов

    20 18 Отговор
    Имаме Новина! Времето се стопля и Ристо се изкъпа!
  • 7 Угрижен ТРОЛ

    16 18 Отговор
    До всички щатни и нещатни тролове от Позитано 20, Незабравка 25, „Левски Г" и Видин к-с „Панония": С дълбоко възмущение ви уведомяваме, че има повишаване на положителните отзиви и коментари за правителството на Б. Борисов. Това налага въвеждането на крути мерки, а именно:
    1; За заработка на хонорара, всички тролове трябва да имат минимум по 5 (пет) коментара с различни никове, във всяка статия свързана с кабинета Борисов.
    2; Отрицателните отценки да се пишат минимум от две устройства.
    3; Ако до една седмица, не се достигне рейтинга от началото на извънредното положение, всички тролове остават без бонуси.

    Коментиран от #23

  • 8 АТИЛА

    10 9 Отговор
    VIRUSAFE ! Новото Приложение на МВР и ДАНС (ДС) ! Събира Лична Информация и Данни от Телефона и Таблета на Всички Инсталирали го ДЕБИЛИ !
    От Коронавирус УБИВА Само Hародната Mилиция по УСТАВ и Здравните Служби за ПАРИ !
    КOРOНAВИРУCA c Пoдкрeпaтa нa МВР и ДAНC (ДC) Oтрeди: Eлeктрoни ДOCИEТA зa Вcички Зaдунaйcки OВЦE !
    КAЗAX ли ви чe Кoрoнaвируca e Пocтaнoвкa нa Cлужбитe c Цeл Пocтaвянe нa ХOМOT ?
    ДА СЕ ЗНАЕ ! Кaк ce Изгрaди Eничaрcкия КOРПУC нa МВР oт Бeзрoдни, Бeзпризoрни и Бeзoбрaзoвaни КOПEЛEТA !
    Пocтaнoвлeниe нa МC oт 10.09.1944 Узaкoнявa Фoрмирaнaтa Прeдния Дeн oт ПAРТИЗAНИ и КOМУНИCТИ Нaрoднa МИЛИЦИЯ !
    Дo Cрeдaтa нa Ceптeмври ca Увoлнeни 30 000 oт Cтaритe Cлужитeли нa Пoлициятa, Мнoгo ca Aрecтувaни, Чacт oт тях ca УБИТИ !
    Нe ПРOCТ(o)МИЛИЦИOНEР a ПAЗAРДЖИШКИ МИЛИЦИOНEР !
    Пo-Тъпo ЖИВOТНO oт МИЛИЦИOНEРA Тoвa e Caмo ПAЗAРДЖИШКИЯ МИЛИЦИOНEР !
    Aкo ce Чудиш Кoe ГOВEДO дa Убиeш, ТРEПИ Пaзaрджишки МИЛИЦИOНEР и Нямa дa Cгрeшиш !
    МЪРШA, ИЗМEТ, УТAЙКA, БOКЛУК, ГAД, CУРOГAТ, ДEГEНEРAТ, ПOДЧOВEК, C EДНA ДУМA МИЛИЦИOНEР, C ДВE ДУМИ ПAЗAРДЖИШКИ МИЛИЦИOНEР !
    КAЗAХ ! www.bulgаryа.gа/pоliсе.html
  • 9 ДО ФАКТИ

    16 3 Отговор
    СЛЕДЕТЕ ТОЗИ АТИЛА /ПЕРЛАТА НА БЛИЦ КОМЕНТАРИТЕ/ ЩОТО ИМАТЕ КОРОНА В САЙТА И ТО КАКВА КОРОНА

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "ДО ФАКТИ":

    Ами другата ,,перла,, КОЗЛОДУЙ .....той къде изчезна изведнъж

    Коментиран от #11

  • 11 pepy

    15 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Сутринта /тогава явно е най-активен/ се опита да пише от няколко различни ника...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 9689

    7 0 Отговор
    Бих добавил -и гелосани крадци.
  • 14 Ръмпези

    13 1 Отговор
    Г-Н ИВАНОВ ЕДНА НОВИНА МНОГО ЗАВИСИ КАК ЩЕ Е ПОДНЕСЕШ НА ХОРАТА...В ТАЗИ СИТУАЦИЯ, НОВИНИТЕ ТРЯБВА ДА СА КРАТКИ И ПОДНЕСЕНИ ТАКА, ЧЕ ХОРАТА ДА ВИ РАЗБЕРАТ...КРАТКО И ЯСНО....И МНОГО Е ВАЖНО СТИЛА И ЕМОЦИЯТА НА ПОДНАСЯНЕ...
  • 15 Лили

    3 6 Отговор
    Тази дума морал за 30 год толкова се изтърка че няма никаква стойност. И тези , които я употребяват имат само стойност в собствените си очи използвайки думата морал
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фермер

    9 10 Отговор
    Закриване на всички партии.Не сме дорасли за парламентарна и пряка демокрация.Трябва ни Президентска република.
  • 18 Ей тъпак

    1 7 Отговор
    Спри с тези простотии!
  • 19 Кокъл

    4 10 Отговор
    Г-н Иванов,ти беше най-големият провал като министър,засрами се.
  • 20 Усмивката

    3 1 Отговор
    ''Едно е да си добър пожарникар, съвършено различно е да си добър архитект и строител, който след това ще трябва да възстанови ''опожарената сграда''.....Дет му викат . .....Ако не изгориш, то със сигурност ще бъдеш удавен. Пожарникарска работа
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 боец

    4 1 Отговор
    Само дето забрави да каже, че системата от временна става постоянна на 7-ми май 2015 година и, че точно тогава е министър на правосъдието. Случайно!
  • 25 Smael

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Угрижен ТРОЛ":

    Добре че вас ви има тиквопоклоници та да даряваме за лечение на деца а деца да събират капачки за ковиози.
  • 26 Анатоли

    2 3 Отговор
    Много правилно са го написали бившия правосъден министър, само че са забравили да добавят и "провален". Нека само той точно да не говори за манипулации и законност...

    Коментиран от #31

  • 27 Илиян

    2 2 Отговор
    Пак се е обяснявал като някоя ученичка и е хвърлял обвинения, в това му е силата само да говори празни приказки, друго не може да прави и като министър на правосъдието се провали.
  • 28 Някой

    1 2 Отговор
    Богатия му юридически стаж говори за това какъв юрист е, такъв човек иска реформи, но едва ли някога е водил разследване, анализирал е доказателства и т.н, да не говорим, за идеите му за вадене на прокуратурата от съд власт. Аз разбирам да е бил някакъв специалист с богат опит - съдия, прокурор следовател, елитен адвокат, че да изказва някакво становище, което да е меродавно, но това е смешно!
  • 29 Петър

    2 2 Отговор
    Христо Иванов започва все повече да си показва истинската същност, която изобщо не е лицеприятна, точно като създадената и опорочена от него система за дела.

    Коментиран от #33

  • 30 Димо

    4 1 Отговор
    Точно Христо Иванов да говори за законност е смешно
  • 31 А Ти....О!

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Анатоли":

    Вие про руските ислямисти сте провалени и вашата идеология е кражби кражби и заграбване на цялата власт както в Русия съюзникът и Ислямска Република Иран,сега господа имате и пророк който говори с господ ,но на кой господ служи,този човек ще свърши на посмешище.
  • 32 САМАТА фОГА

    1 0 Отговор
    Ох, много добре знаете, че тези "тънкости" на дебелашкиия маналитетт, са мноооооооого далече от усещането на масите за неизбежност. Много се изтъни границата между "ЗНАМ И МОГА".
  • 33 сос бг

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Петър":

    Яко му лъщи носът.
  • 34 Христо косматия

    0 0 Отговор
    Тоя тотално е изперка. Ами да вземе тогава да им каже на хората, че няма да получат нищо. Да се хранят със законност, да си купуват апаратура със законност. Ицо Хазарта за това се маха от тази тъпа коалиция и им го каза в прав текст – хората искат да им се вдигне стандарта на живот, а не да им се говори за истамбулската конвенция и правата на педерасите.