Отидете към основна версия

5 380 11

Доц. Славов: Добрите институции служат за преграда на лошите индивиди (ВИДЕО)

  • атанас славов-
  • съдебна реформа-
  • всс-
  • отчетна прокуратура

Хората видяха ефекта от орязаните преди 5 г. конституционни промени и явлението "Гешев" им се стовари на главата, казва конституционалистът

Мисля, че българските граждани не само са готови, а те искат да имат повече механизми за пряко участие било чрез граждански инициативи, било чрез референдуми. Аз самият съм участвал преди повече от 10 г. в изработване на новия Закон за пряко участие на гражданите в управлението и винаги каузата е била да разширим гражданското участие, така че гражданите, когато не са съгласни с управление или с конкретни мерки политически, да имат възможност да го изразят това. А и не само да изразят своето несъгласие, а и да предлагат алтернативни варианти. Това каза в студиото на ФАКТИ преподавателят по конституционно право доц. Атанас Славов.

"За съжаление, последните години нивото на управление в България е толкова ниско, че по-смислените варианти са извън управлението, а не в самото управление, затова е важно гражданското участие. И като алтернативни варианти, и като форми на граждански контрол", каза той.

"Задължително е протестите сега да се ангажират с искания за съдебна реформа и отчетна прокуратура, ако искаме като общество този път да си напишем домашното. Хората видяха ефекта от орязаните преди 5 г. конституционни промени и явлението "Гешев" им се стовари на главата. Ако не се намерят механизми за контрол, за отчетност на гл. прокурор, във всеки един момент всеки един от нас може да стане обект на атака", коментира Славов.

"Добрите институции се познават по това, че могат да понесат и много добри, но и много лоши екземпляри. Институциите трябва да служат за преграда на най-лошите индивиди - по това се познава имаме или нямаме институции. Самият факт, че когато се смени върхът на прокуратурата, тя изведнъж усили своята роля на бухалка в ръцете на едни олигарси, показва, че институция в конституционния смисъл нямаме. Имаме една кохорта от хора, които се мобилизират в посоката, в която им каже лидера, в случая гл. прокурор.

Фокус на нашата инициатива "За демократична България" са промените в прокуратурата, поставяне под демократична отчетност главния прокурор. И сред нашите конкретни предложения е гл. прокурор е да се избира от парламента с квалифизирано мнозинство от три пети (144 депутати) т.е. да не се възпроизведжда политическото мнозинство", каза още той.

Целия разговор с доц. Атанас Славов гледайте във видеото:
 

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.

Свързани новини