Отидете към основна версия

19 926 261

Арман Бабикян пред ФАКТИ: Хората не искат повече мафия и мутри да ги управляват

  • арман бабикян-
  • отровното трио-
  • протести-
  • бойко борисов-
  • иван гешев

''Човекът, който стъпка и избърса обувките си в Народното събрание, е точно Бойко Методиев Борисов'', заяви политическият анализатор

Снимка: ФАКТИ

''Според мен има прекалено качествени хора на този протест. Какво имам предвид? Виждам фантастични лекари, професори, учени от БАН, виждам хора от бизнес, който не е толкова публично мръсно известен като спряганите олигарси, виждам архитекти, инженери, хора на изкуството, определено виждам хора, които не са там, защото са бедни. Много студенти, разбира се, прекалено много млади хора. Тези хора не са на площада, защото искат да си доядат, или пък защото искат още 50 лева върху пенсията. Виждам хора, които са на площада заради ценности, заради начина им на живот, заради сбърканите и потъпкани правила в обществото. Не са се събрали лентяи и тулупи, или пък някакви маргинали, които видиш ли се борят за някаква част от кокал, парче от покривката на масата. Не са такива''. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ политическият анализатор Арман Бабикян, който е част от т.нар. ''Отровно трио'', което даде тон за протестите срещу правителството и главния прокурор. С тези си думи Бабикян отговори на въпрос на водещата Маринкова, която го попита защо протестиращите на площада засега не излъчват нова политическа формация.

Политическият анализатор, който е и пиар експерт, коментира и трудността някой да се нагърби с ролята на лидер на протеста. ''Преди месец беше трудно и това, което сега приемаме за даденост, преди месец никой не смееше да си помисли това, което в момента се случва. Властта не ни изчисли, олигархичните кръгове не ни изчислиха, всички, които редяха пасиансите не ни изчислиха. Така че сигурно ще им е трудно да изчислят и това, което ще се случи на втория етап. Аз лично съм ''за'' протестът да излъчи свое лидерство. Казвам протеста, а нямам предвид някоя отделна партия или формация. Да, всички искат да разберат какво ще стане ''във втора серия, в трета серия, дали ще се оженят накрая, ще се роди ли дете'', но не е сега моментът за това, не за друго, а защото този площад е пълен с разноцветни хора - от крайноляво до крайнодясно, патриотичен микс, ''зелени'', безкрайно много безпартийни, и аз мисля, че така е правилно. Когато става дума за фундаментите на демокрацията - те нямат ляв или десен прочит. Или става дума за свобода, или не. Или става дума за законност, или не. Или става дума за разделение на властите, или не. После идва разговорът за лявото и дясното и кой как си представя извървяването на пътя, по който страната ни трябва да стигне до по-добро благосъстояние, повече сигурност, за която все ни говори онзи човек от Министерски съвет. Това са вторични въпроси. Първият въпрос е да си върнем нормалната, демократична, цивилизована уредба на страната.''

''Всичко е потъпкано, смазано е. Преди да се обяви даден търг, в която и да е точка на страната, всички от конкурентната сфера на търга знаят предварително кой ще спечели. Защо тогава да имаме конкурентна пазарна икономика? На какво отгоре? Ако аз знам, че вие ще спечелите, няма да вложа един лев, за да повиша качествата на моите работници, няма да инвестирам в по-нови технологии, безсмислено е. Аз знам, че вие ще спечелите и всички следващи търгове. Така е във всеки сектор, същото е и в медиите, видяхте колко колеги уволниха'', даде пример той.

''Борисов печели време. Извън протестите, извън блокадите, извън обърнатото обществено мнение, извън загубата на рейтинг на партията му, извън огромния отзвук по света - от Ал-Джазира до Ню Йорк Таймс, Файненшъл Таймс, АРД и Политико, той се страхува от две неща, едното от които е да не пропусне да си приключи сделките, които вече е договорил, за да се обогати кръгът около него. И другото, от което ключово се страхува, е да не би някой друг да организира изборите в България, а не той самият. Неистово се страхува от това. Затова и днешната му полуоставка, в която видите ли той можел да се жертва, ама някой друг, ако можело, но в никакъв случай служебен кабинет. Сам да си направи изборите, това се опитва, но няма кой да повярва на това. Всички знаят, че опитът на сравнително неук човек като Борисов да се излегне в ролята на почетен председател на ДПС, т.е. в случая на ГЕРБ, е комичен. Той не може да намери своя Пеевски, той не може да бъде почетен председател на ДПС заради интелектуалния дефицит в сравнение с Ахмед Доган, той не може да се разположи така в ГЕРБ. Никой няма да повярва, че от тази матрьошка ще излезе друга по-голяма'', коментира Арман Бабикян.

''Ако народните представители представляваха народа, а не Борисов, или там другите вождове, които са вътре, трябваше веднага да се върнат, става с 48 подписа, апропо, за да извикат г-н Цацаров в парламента, имат правото, той е шеф на КОНПИ, и да го попитат: ''Вие защо вдигнахте запора над акциите на Виваком срещу толкова малко пари и къде са липсващите 350 млн., г-н Цацаров, защото това са държавни пари, обезщетени за българските граждани''? Трябваше да чуят отговора, трябваше да извикат министъра на финансите и да му зададат същия въпрос. Не, те не си развалиха рахата и коктейлите за 350 млн. Усилие нула. Тези народни представители представляват ли народния интерес? Госпожата от Кърджали със сигурност ще ги свика, за да ни покажат от голяма матрьошка една по-малка матрьошка, която неистово ще стиска със зъби властта по разпореждане на главата на мафията, за да си организират сами избори. Не може в цяла Великобритания да има 25 000 невалидни бюлетини, а в България 300 000'', заяви още активният в протестите пиар експерт.

''Нали смениха четирима министри, кой се успокои? По цял ден раздава пари, днес отново. Вдига заплати, областни управи, производители на зеленчуци и плодове - ето ви пари, туристически фирми - ето ви пари, той хвърля от бюджета пари, нашите пари, а не неговите, за да се опитва да потуши огъня, да успокои хората, смятайки, че те просто са гладни, а не гневни. Не, те са гневни, защото не искат мафия и мутри да ги управляват. Това с нахранения стомах, и видите ли робската психика на българина ще го натисне надолу, за да може да се грижи за стомаха си, да го прикрие добре, няма да се случи. Тапата на недоволството изхвърча и хората искат да показват челата си, а не стомаха си'', категоричен бе той.

Арман Бабикян задочно коментира и изследването на Алфа Рисърч, в което ГЕРБ, макар и с понижение на резултата си, продължава да е първа политическа сила към настоящия момент: ''Не съм убеден, че трябва да коментирам социологически данни, надявам се, че е коректно изследването. Аз лично, ако следя по нагласите хората, по-скоро няма никакво вдигане на БСП, просто защото БСП не е в добро състояние, те са във вътрешно противоречие. Има огромен, много сериозен спад на ГЕРБ, т.е. двете политически сили най-вероятно са почти наравно, или са в рамките на стохастичната грешка, и то не заради повдигането на БСП, а заради рухването на ГЕРБ надолу. Останалите политически сили може би са подредени така. Лично аз смятам процента на ДПС за подценен. Тази партия никога не излиза реално на социологическо изследване, респондентите винаги се прикриват от отговор, но накрая дисциплинирано гласуват. Затова там бих добавил 2% от опит, не от изследване.''

Бабикян бе категоричен, че прокуратурата трябва да изследва съдържанието на записите с Борисов, а не източника им.

''И в момента няма, и при COVID-кризата нямаше Народно събрание. Какво се счупи в държавата? И в момента са на плаж, нищо не се е случило в държавата. Ние сме в една държава, в която премиерът отива и казва на народните представители, че са безделници. Това са негови думи, не мои, не ваши. Той самият не уважава Народното събрание, не ходи на вотове на недоверие, не ходи на смени в неговия кабинет, и изведнъж проплака с горки сълзи за парламентаризма и за републиката, видите ли. Моля ви, човекът, който стъпка и избърса обувките си в Народното събрание, е точно Бойко Методиев Борисов. Той лично отиде в парламента и уволни за 5 минути председателя на парламента Главчев. Той говори за Народно събрание? Не, не, по-скоро ще заговори на немски с конете си. 

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 114 гласа.

Свързани новини