Отидете към основна версия

8 535 38

Явор Божанков пред ФАКТИ: Няма да има Велико народно събрание и няма да има нова Конституция

  • бсп-
  • парламент-
  • изборен кодекс-
  • конституция-
  • герб-
  • велико народно събрание-
  • протест

"Това правителство е изчерпано от легитимност", каза Божанков

Снимка: ФАКТИ

„Ние призоваваме нашите симпатизанти да участват в протеста, те участват и ние също участваме. Смятам, че една опозиция освен да заеме тази гражданска позиция в протеста, да бойкотира работата на този парламент, трябва да бъде и гласът на протеста вътре в парламента“.

Това каза депутатът от БСП Явор Божанков пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

На въпроса на Лили Маринкова дали БСП ще одобри новите изборни правила, Божанков отговори: „ГЕРБ творят по свой образ и подобие. Ако досега пишеха някакви недобри закони и всеки път, когато някой е възмутен, му казваха: „Съжалявам, такъв е законът“, сега направих опит да ни кажат: „Съжалявам, такава е Конституцията и съжалявам, такива са изборните правила“. Изборният кодекс е близнак на Конституцията или това, което наричат Конституция, защото то не е такова.

И двете обаче преследват съвсем различни цели. Конституцията цели да закрепи ГЕРБ на власт до изборите, цели също да им спечели някакво време, докато Изборният кодекс цели да им даде легитимност, защото машинният вот е легитимен, той е нещо хубаво, но опорочено, въведено – казано на жаргон, по гербаджийски. Когато го въведат по този начин, но все пак използват една добра практика, те се надяват да спечелят още малко време.

Самият закон е абсурден от юридическа гледна точка. Те предлагат изборният ден да бъде провеждан в два дни без яснота кой ще охранява изборния процес. На другия ден сами се обявяват срещу собственото си предложение. Тоест започват да водят дебат сами със себе си, като идеята е, водейки този дебат и говорейки си, времето да мине и ние така да стигнем до избори. Готови са да платят всяка цена, за да стигнат до избори“.

На въпрос за присъдата на Веселин Марешки и дали тя би могла да доведе до морална криза, Божанков отговори: „Много важен въпрос е легитимността, защото колегите от ГЕРБ казват „легитимно избраното правителство“, като юрист казвам – правителството е легално избрано по установения ред, но то не е легитимно. Легитимно е това правителство, което хората приемат, а те отдавна не го приемат“.

„Математиката показва, че няма да има Велико народно събрание и няма да има нова Конституция. Остава въпросът какво още търсят в това Народно събрание. Малко дискутиран въпрос е самото мнозинство. То очевидно се крепи на Веселин Марешки и пред цяла България т. нар. Конституция на ГЕРБ беше изтъргувана за два плажа“, допълни той.

„Ако мнозинството виси на няколко гласа и то силно компрометирани като авторитет, то и самото правителство е компрометирано“, категоричен е Божанков.

Лили Маринкова изрази мнение, че Марешки и колегите му гласуваха в подкрепа на проекта под принуда. „Не е много трудно да принудиш човек, който дори не е чел това, под което се подписва“, съгласи се Божанков.

На въпроса дали това ще донесе други неприятности около Марешки, Божанков отговори: „Не мога да кажа. Виждате, че в България е възможно да ви се случи абсолютно всичко, взимам основание от случая с „Хиполенд“, но това не е единственият случай, когато човек изрази някаква позиция. Не мисля, че случаят с Марешки е такъв, там смятам, че става дума за един груб, грозен, обикновен пазарлък“.

„Това правителство е изчерпано от легитимност. Единственият изход, за да се нормализира ситуацията е предвиден в Конституцията – служебен кабинет, честни избори“, каза още той.

На въпрос за напрежението в БСП, Божанков отговори: „Мога да коментирам тази тема с уговорката, че съм гражданска квота. Тоест не съм компетентен в чисто партийната материя, но и като гражданска квота аз съм изключително доволен от този избор, който се проведе. Това е урок по демокрация. Това беше един спокоен избор без подправени протоколи, без грешки, без опашки, без напрежение, без скандали. Един, според мен, по учебник проведен избор. Преди този избор моята позиция беше, че ако БСП може да проведе пряк избор успешно, тя може да реформира себе си, тази партия може да има претенции да променя България“.

„Моето наблюдение е, че огромното напрежение всъщност намери изражение в този пряк избор, защото опонентите и различните кандидати за председатели в крайна сметка потърсиха доверие от своите избиратели и симпатизанти и получиха ясен резултат. Тоест това напрежение може да го има между отделни личности на върха на партията, но в основата си симпатизантите показаха, че те са консолидирани зад един тип политика, един тип визия и то по доста категоричен начин“, допълни той.

Отношенията между Елена Йончева и Корнелия Нинова относно сигнала за къщата на Борисов в Барселона, Божанков коментира: „Не знам каква е тази ревност за авторството на някой сигнал. Аз, без да имам огромно самочувствие всъщност от трибуната на Народното събрание поисках процедура от името на парламентарната група на БСП, за да обсъдим този казус“. „Това не е някакво автентично откритие или сигнал на никой от БСП, това е разкритие на „Биволъ“, допълни той.

„Нашето правителство вижда проблем навсякъде, само не и в себе си. Тоест поле за дебат няма, няма поле за разговор, няма поле за преговори. Затова и парламентът е изчерпан, затова и трябва да приключи своя мандат възможно най-скоро“ – това заяви депутатът от БСП в края на разговора.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.

Свързани новини