Last news in Fakti

15 Септември, 2020 21:10 8 523 38

Явор Божанков пред ФАКТИ: Няма да има Велико народно събрание и няма да има нова Конституция

  • бсп-
  • парламент-
  • изборен кодекс-
  • конституция-
  • герб-
  • велико народно събрание-
  • протест

"Това правителство е изчерпано от легитимност", каза Божанков

Явор Божанков пред ФАКТИ: Няма да има Велико народно събрание и няма да има нова Конституция - 1
Снимка: ФАКТИ

„Ние призоваваме нашите симпатизанти да участват в протеста, те участват и ние също участваме. Смятам, че една опозиция освен да заеме тази гражданска позиция в протеста, да бойкотира работата на този парламент, трябва да бъде и гласът на протеста вътре в парламента“.

Това каза депутатът от БСП Явор Божанков пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

На въпроса на Лили Маринкова дали БСП ще одобри новите изборни правила, Божанков отговори: „ГЕРБ творят по свой образ и подобие. Ако досега пишеха някакви недобри закони и всеки път, когато някой е възмутен, му казваха: „Съжалявам, такъв е законът“, сега направих опит да ни кажат: „Съжалявам, такава е Конституцията и съжалявам, такива са изборните правила“. Изборният кодекс е близнак на Конституцията или това, което наричат Конституция, защото то не е такова.

И двете обаче преследват съвсем различни цели. Конституцията цели да закрепи ГЕРБ на власт до изборите, цели също да им спечели някакво време, докато Изборният кодекс цели да им даде легитимност, защото машинният вот е легитимен, той е нещо хубаво, но опорочено, въведено – казано на жаргон, по гербаджийски. Когато го въведат по този начин, но все пак използват една добра практика, те се надяват да спечелят още малко време.

Самият закон е абсурден от юридическа гледна точка. Те предлагат изборният ден да бъде провеждан в два дни без яснота кой ще охранява изборния процес. На другия ден сами се обявяват срещу собственото си предложение. Тоест започват да водят дебат сами със себе си, като идеята е, водейки този дебат и говорейки си, времето да мине и ние така да стигнем до избори. Готови са да платят всяка цена, за да стигнат до избори“.

На въпрос за присъдата на Веселин Марешки и дали тя би могла да доведе до морална криза, Божанков отговори: „Много важен въпрос е легитимността, защото колегите от ГЕРБ казват „легитимно избраното правителство“, като юрист казвам – правителството е легално избрано по установения ред, но то не е легитимно. Легитимно е това правителство, което хората приемат, а те отдавна не го приемат“.

„Математиката показва, че няма да има Велико народно събрание и няма да има нова Конституция. Остава въпросът какво още търсят в това Народно събрание. Малко дискутиран въпрос е самото мнозинство. То очевидно се крепи на Веселин Марешки и пред цяла България т. нар. Конституция на ГЕРБ беше изтъргувана за два плажа“, допълни той.

„Ако мнозинството виси на няколко гласа и то силно компрометирани като авторитет, то и самото правителство е компрометирано“, категоричен е Божанков.

Лили Маринкова изрази мнение, че Марешки и колегите му гласуваха в подкрепа на проекта под принуда. „Не е много трудно да принудиш човек, който дори не е чел това, под което се подписва“, съгласи се Божанков.

На въпроса дали това ще донесе други неприятности около Марешки, Божанков отговори: „Не мога да кажа. Виждате, че в България е възможно да ви се случи абсолютно всичко, взимам основание от случая с „Хиполенд“, но това не е единственият случай, когато човек изрази някаква позиция. Не мисля, че случаят с Марешки е такъв, там смятам, че става дума за един груб, грозен, обикновен пазарлък“.

„Това правителство е изчерпано от легитимност. Единственият изход, за да се нормализира ситуацията е предвиден в Конституцията – служебен кабинет, честни избори“, каза още той.

На въпрос за напрежението в БСП, Божанков отговори: „Мога да коментирам тази тема с уговорката, че съм гражданска квота. Тоест не съм компетентен в чисто партийната материя, но и като гражданска квота аз съм изключително доволен от този избор, който се проведе. Това е урок по демокрация. Това беше един спокоен избор без подправени протоколи, без грешки, без опашки, без напрежение, без скандали. Един, според мен, по учебник проведен избор. Преди този избор моята позиция беше, че ако БСП може да проведе пряк избор успешно, тя може да реформира себе си, тази партия може да има претенции да променя България“.

„Моето наблюдение е, че огромното напрежение всъщност намери изражение в този пряк избор, защото опонентите и различните кандидати за председатели в крайна сметка потърсиха доверие от своите избиратели и симпатизанти и получиха ясен резултат. Тоест това напрежение може да го има между отделни личности на върха на партията, но в основата си симпатизантите показаха, че те са консолидирани зад един тип политика, един тип визия и то по доста категоричен начин“, допълни той.

Отношенията между Елена Йончева и Корнелия Нинова относно сигнала за къщата на Борисов в Барселона, Божанков коментира: „Не знам каква е тази ревност за авторството на някой сигнал. Аз, без да имам огромно самочувствие всъщност от трибуната на Народното събрание поисках процедура от името на парламентарната група на БСП, за да обсъдим този казус“. „Това не е някакво автентично откритие или сигнал на никой от БСП, това е разкритие на „Биволъ“, допълни той.

„Нашето правителство вижда проблем навсякъде, само не и в себе си. Тоест поле за дебат няма, няма поле за разговор, няма поле за преговори. Затова и парламентът е изчерпан, затова и трябва да приключи своя мандат възможно най-скоро“ – това заяви депутатът от БСП в края на разговора.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е кой нормален ще допусне такова нещо?

    34 13 Отговор
    Бойко замина ясно е, въпроса е дали са останали още чували след този корона вирус?
  • 2 Бойко

    28 20 Отговор
    Хаха ,ти имаМЕ папьонката

    Коментиран от #30, #33

  • 3 Нова дЕтЕ,

    20 36 Отговор
    Кога стана сиганин, кога му почерне г.зо? Още пикае, на шушляк и си мисли, че барабан му бие....
  • 4 Въпрос

    31 26 Отговор
    Кой и този с папионката, джендър?

    Коментиран от #31

  • 5 Иван

    23 18 Отговор
    Браво!
    Ново правителство, с нови хора!
  • 6 Мирко

    29 11 Отговор
    Баце нямал дете от Йовчева, не знаел и нищо за милионите от Божков. Милиони хора му звъняли да не подава оставка и нама чекмеджета с ачки евраци и злато. Той е един родолюбец и живее от заплата. Даже шофьора си уволни да не харчи народна пара!
  • 7 jorj

    12 14 Отговор
    Искаш ли да ти подаря една прекрасна папионка с алена игла?! Само трябва да уточниш мястото на закачване! После ще си говорим и за ВНС и за конституция а накрая ще обсъдим и политическата проституция.!.
  • 8 Факти

    18 10 Отговор
    Стига Пропаганда!!!
  • 9 реалист

    26 23 Отговор
    БСП с такива мушмуроци още повече е изчерпана от легитимност.
  • 10 Голем смях

    16 20 Отговор
    Този пъпчив келнер откри Америка.
  • 11 Миндьо

    16 14 Отговор
    Пропагандни блъфове и лъжи, безразборно харчене, подаръци на принципа "за всекиго по нещо". Така управляващите се опитват да удължат пребиваването си във властта. Сметката обаче я плащаме всички. Няколко примера:

    Тези дни ГЕРБ в Монтана роди вица на седмицата, като на страницата си във Фейсбук качи снимка на суперфутуристично пътно съоръжение (каквито евентуално могат да се видят в САЩ или в Китай), с множество преплитащи се на различни нива разклонения във всички посоки, озаглавена „НОВИЯТ ПЪТЕН ВЪЗЕЛ КРАЙ МЕЗДРА!!!!!!“. Фалшификацията светкавично доби огромна популярност и предизвика стотици подигравателни коментари и колажи на тема "видимите резултати" от управлението на ГЕРБ.

    Властта се клати

    Дейците на партията в Монтана казаха, че ставало дума за неволна грешка, но на мен по-скоро ми изглежда, че просто са се престарали в желанието си да се подмажат и да подражават на началника си в хвалбите и хиперболите. Докато инспектира с джипката си пътни строежи из страната, премиерът не спира да говори за тях така, сякаш не става дума за рутинно задължение на всяка власт и за публични (най-вече европейски) инвестиции, а за някакъв чутовен подвиг в мирно време, финансиран от управляващите с техни лични средства.

    Раздуването на небивалици, разбира се, е постоянна характеристика на това управление, която напоследък се засили с цел противопоставяне на протестите и удържане на властта. Освен че е доста комично, това все пак е донякъде безобидно на фона

    Коментиран от #14

  • 12 Мунчо

    22 17 Отговор
    Този се сложи на Курнела, няма 2 гр. сиво вещество, в парламента е само лбя-бля и вече си поверва след 8000 гласували за лидер на некаква си партия със затихващи функции, че ... ще управлява. Смешник!
  • 13 Тоя лапишник

    8 13 Отговор
    какви симпатизанти бълнува? Аз още не съм видял жив симпатизант на БСП. По-вероятно е да видиш някой болен от К19 отколкото симпатизант на БСП. То с. Крушовица стана бастион на ГЕРБ. Детската градина на Нинова прави страхотни политически анализи.
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Миндьо":

    КИТАЙ
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 9 Отговор
    извинете кой е тоз господин

    Коментиран от #19

  • 16 Другия с коня

    6 14 Отговор
    Яворе,Бунт срещу Законно избрана Власт с наказва от Наказателния Кодекс чл.95 Измяна с 10 до 20 години или Доживот.Изчерпано е само в главите ви,защото сте Опозиция.Нямате Право след вота на Недоверие,който се Провали на други действия.Наказват се от НК....Ще влизате в затвора всички Червени Цървули за Бунт срещу Властта...Чл 95 от НК
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    никой политик не мисли добро то на народа те служат срещу народа
  • 18 Любопитно

    8 8 Отговор
    Интересно, с тая папийонка ли смята да привлича младите хора в партията?Извинявам се - ама лично на мен ми прилича на.....хммм как да се изразя политкоректно?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 123

    2 2 Отговор
    Този вид риза се носи с вратовързка не с пеперуда, много неуместно облекло.
  • 21 Чичо от село

    5 7 Отговор
    Този млад политик е по-умен и аналитичен от всички ви дето го коментирате!Именно за това той ще продължи да бъде успешен политик,а вие ще си останете ПРОСТИ коментатори!!!

    Коментиран от #23

  • 22 АУУУУУ

    5 3 Отговор
    ЯВОРЧО ДА НЕ ЗАБРАВИШ ПАК ДА ИЗЛЕЗЕШ ДА ГИ ПЛЕЩИШ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ ЗА ТОВА ЧЕ НЯМА ДА ИМА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ..... ДАЖЕ И ДА ЗАБРАВИШ, НИЕ ЩЕ ТИ ГО НАПОМНИМ!!!
  • 23 АУУУУУ

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Чичо от село":

    Вие от село така смятате... А ние от градът сме на друго мнение! 😂😂😂😂
  • 24 Историк

    7 4 Отговор
    БСП /БКП/ няма думата. Те не могат бюджета на една партиийка с 80 хил. членове, един вестник и една смотана ТВ да оправят. А искат цялата държава.
    Помним ви..Жан Виденов, Луканов
  • 25 Именно

    9 2 Отговор
    целият парламент е с изчерпано доверие ... от години ... но вече ни изчерпихте и търпението!

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Умен по цялата глава

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Именно":

    И как става така,че Опозиционната партия има Доверие в Управляващата и в един момент това доверие се изчерпало....Те това не мога да разбера...А да...Опозиционната партия направила две снимки на спящ човек и на едно нощно шкафче...За толкова Наивни ли ни мислите,бе червени цървули....
  • 28 Аз, врачанката

    2 0 Отговор
    Елате във Враца и, ще видите симпатизант на БСП,и то колкото си искате е,че са на преклонна възраст...недава значение.
  • 29 Аз, врачанката

    2 1 Отговор
    Елате във Враца и, ще видите симпатизант на БСП,и то колкото си искате е,че са на преклонна възраст...недава значение.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 баба Цона

    2 1 Отговор
    И ПИКЛЬОТО КАТО СЕ СЪБУДИ , СЕ ОКАЗА , ЧЕ НЕ СИ Е СМЕНИЛ ПАМПЕРСА ...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пляс Пляс Педалите

    2 0 Отговор
    Как ви събра другарката ви Импексова само След малко и Крумчо Зарков ще почне да плюе по всеки който не е с вас Пудели
  • 38 Абе

    1 0 Отговор
    Този е нежна душа и има много хубава папийонка.