Отидете към основна версия

6 013 69

Н. Пр. Наргиз Гурбанова пред ФАКТИ: Пашинян има нужда от образа на общия враг (ВИДЕО)

  • н. пр. наргиз гурбанова-
  • нагорни карабах-
  • армения-
  • азербайджан

Призовавам българската общественост да не се води по арменската диаспора в България или на Република Армения и да отразява реално фактите, каза посланикът на Азербайджан в България

Н. Пр. Наргиз Гурбанова

Знаехме, че това ще стане. През 2018 г., когато дойде на власт Пашинян в Армения, народът на Азербайджан се надяваше, че новото правителство ще е готово за преговори. За съжаление, от първите дни Пашинян избра курса за проваляне на преговорния процес. Отначало той каза, че "Карабах - това е Армения" и по такъв начин направи преговорите абсолютно безсмислени. След това изпращаше сина си и съпругата си в окупираните територии. Това заяви в студиото на ФАКТИ Н.Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан у нас.

"През 2019 г. министърът на отбраната на Армения Давид Танаян заяви в Ню Йорк на среща с арменската диаспора, че тактиката им сега ще бъде нова война за нови територии. На 10 юли тази година беше приета военната доктрина на Армения, която конкретно си поставя целта консолидиране на резултатите от окупацията. Тези факти, както и още много други, редовните военни учения на територията на Азербайджан, както и други нарушения на международното право, показват, че Пашинян умишлено се опитва да провали преговорния процес. Целта е ясна - да не бъдат върнати окупираните територии на Азербайджан.

Освен Нагорни Карабах, Армения е окупирала още седем района около Нагорни Карабах, там където никога не са живели арменци. В самия Нагорни Карабах минимум 25% от населението винаги е било от Азербайджан. Всички тези хора, както и азербайджанската общност в Нагорни Карабах, хората в останалите територии, са били изгонени в резултат на военната окупация от страна на Армения. Най-малко 750 000 души в Азербайджан са със статут на вътрешнопреселени лица. Фактически ръководството на Армения провежда там незаконна икономическа и друга дейност, добиват се природните ресурси на Азербайджан. За 30-те години окупация бяха унищожени над 2000 културни обекта на Азербайджан.

Сега се осъществява незаконна политика на преселване на арменци от Близкия Изток на тези наши окупирани територии, за да бъде променен изкуствено демографския баланс в региона. След взрива в Бейрут започна акция за преселване на арменци в окупираните територии на Азербайджан", разказа тя.

"Армения е най-бедната страна в региона, Азербайджан най-силната в него. Ако искаме по военен път да си върнем териториите. Азербайджан е най-заинтересована да се сложи край на конфликта, но, за съжаление, военната риторика, агресивната политика и всички действия на Пашинян, които са лишени от логика и смисъл, доведоха до тази ситуация.

На 12-и юли започна една друга провокация на арменците. В региона Толуз преминават важни газови и петролни линии и транспортни коридори, които свързват Запада и Изтока. Те имат непосредствено значение за България. През този коридор ще се осигурява газ за ЕС от Азербайджан от догодина. По този тръбопровод ще се доставя газ и за България. Т.е. тези действия на Пашинян бяха насочени към проваляне на успешното сътрудничество на Азербайджан с ЕС.

Пашинян си мислеше и че, ако в тази зона започнат военни действия и Азербайджан пресече държавната граница, това ще е основание за Пашинян да привлече и други страни към конфликта, защото Армения е член на ОДКБ (Организация на Договора за колективна сигурност с членове: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия, Таджикистан, Афганистан, Сърбия - бел.ред.). Но Азербайджан ясно заяви още в началото, че няма никакви цели на територията на Армения - нито военни, нито цивилни. Но съгласно Устава на ООН, чл. 51, имаме пълното право на самоотбрана и на освобождаване окупираните територии на Азербайджан", каза Н. Пр. Гурбанова.

"Турция е сигурен член на Минската група. Позицията ѝ изцяло отразява четирите резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които бяха приети 1994 г. Тези четири документа много ясно отразяват ситуацията и конкретно изискват от Армения безусловно, пълно и незабавно извеждане на окупационните войски на Армения от окупираните територии на Азербайджан. Те много ясно признават Нагорно Карабахския регион за регион, който принадлежи на Азербайджан.

Моят президент много откровено каза по този въпрос, че азербайджанската армия като най-силна в Южен Кавказ има достатъчно професионална подготовка, потенциал и желание за освобождаване на своите територии, за да може сама да осъществява мерки в отговор на военните действия на Армения. Друг въпрос е, че по информация на нашето министерство на отбраната сред военните, които са били неутрализирани в резултат на проведената от страна на Азербайджан, бяха открити лица с арменска националност, които са родом от Ливан и Сирия. Т.е. Армения има продължителни връзки с арменците от Ливан и Сирия и активно ги привличат за воденето на военни действия", коментира посланикът на Баку.

"Бих искала да призова българската общественост и медии да наричат нещата с имената им, а не да се прикриват зад дружбата с Армения единствено, за да обвиняват Азербайджан и да разпространяват фалшиви новини, измислени от Армения. През 90-те по време на активния период на конфликта, имаме всички доказателства, голям брой терористи от арменска националност, особено от Ливан и Сирия, са воювали срещу цивилното население в Азербайджан. Те с предишното ръководство на Армения лично са виновни в извършването на няколко геноцида срещу азербайджанци. Затова призовавам българската общественост да не се води по арменската диаспора в България или на Република Армения и да отразява реално фактите.

От гледна точка на международната право Нагорни Карабах никога не е била спорна територия. Ние влязохме в ООН през 1992 г. в пълните си граници и принадлежността на Нагорно Карабахския регион към Азербайджан е фиксирана в четири резолюции.

Що се отнася до преговорния процес Азербайджан не веднъж е заявявал, че териториалната цялост на страната никога не е била и не може да бъде обект на преговори. Нашата гледна точка как може да се реши политическия конфликт: 1. Всички въоръжени сили на Армения трябва да напуснат и да освободят всички територии в региона, защото присъствието им там е постоянен източник на провокации; 2. Азербайджанците, които са живели там да се завърнат, след това се отварят комуникациите и започва да се създава дългосрочен, дълготраен мир между двете общности в рамките на териториалната цялост на Азербайджан, но Армения всячески се опитва да провали преговорния процес.

На фона на пандемията и ужасната вътрешнополитическа ситуация в Армения два дни преди военната им авантюра беше арестуван Гарик Церукян - лидерът на опозиционната партия в Армения. Пашинян направи всичко възможно да бъде премахнат Церукян от политическата арена. Не малък брой журналисти са сега в затвора в Армения. На фона на тази ситуация Пашинян има нужда от образа на общия враг, за да се опита да задържи своята силно изтъняла власт", каза още тя.

Целия разговор с Н. Пр. Наргиз Гурбанова гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.

Свързани новини