Last news in Fakti

30 Септември, 2020 07:15 2 705 23

Призоваха Азербайджан и Армения незабавно да прекратят боевете

  • съвет за сигурност-
  • оон-
  • азербайджан-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • боеве

Съветът за сигурност на ООН потвърждава пълната си подкрепа за централната роля на съпредседателите на Минската група

Призоваха Азербайджан и Армения незабавно да прекратят боевете - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН призовава арменските и азербайджанските армии да "прекратят незабавно боевете" по повод спорния район Нагорни Карабах, след няколко дни на кръвопролитни сблъсъци. Това се съдържа в изявление, прието единодушно от петнайсетчленния Съвет, който заседава извънредно по темата, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

В текста се посочва, че остро се осъжда използването на сила и се изразява съжаление за загиналите по време на конфликта.

Съветът за сигурност потвърждава пълната си подкрепа за централната роля на съпредседателите на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (САЩ, Русия и Франция), които посредничат в преговорите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коло

    23 8 Отговор
    Ердоганчо се меси в Гърция, Либия, Сирия, Ирак, Армения, Азербайжан, Кюрдите, България, Укарайна, Крим и т.н. търси нещо и скоро ще го получи

    Коментиран от #12, #14, #16

  • 2 минчо

    15 12 Отговор
    Е тази война ще ни покаже на нас Българите какво ще стане с нас.Турция ще ни нападне ааа ООН ще пише декларации.ОСТАВА САМО РУСИЯ

    Коментиран от #19, #23

  • 3 само питам

    6 3 Отговор
    А баба Меркел що я няма в групата?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    18 4 Отговор
    ООН призова за спиране ... смях.Защо не излезнат с конкретно решение?!
    Да кажат чия е територията и да се приключи този конфликт. Така винаги ще има повод за нова война.Значи когато Армения воюва за да взвмв територия от Азербейджан е ок,но когато азерите си връщат завзетата земя е геноцид срещу арменците. Как пък все тях ги преследват?!
    За всичко това са виновни великите сили защото те го допускат.

    Коментиран от #10

  • 6 Злобюл

    9 9 Отговор
    Ердоган ще свърши като Хитлер, помнете ми думата. Колкото и да ти е силна армията, не може да е срещу целия свят, а като гледам Турция няма много приятели.

    Коментиран от #17

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 7 Отговор
    ЕРДО е психопат
  • 8 Азерите воюват на собствената си територ

    14 5 Отговор
    Никой не може нищо да им каже докато не изгонят окупанта
  • 9 Браво браво

    14 5 Отговор
    Ама къде бяха 30 години когато арменците завладяваха азерските земи и избиваха жени деца и старци? Защо сега се сетиха когато азерите решиха да вземат нещата в собствените си ръце след поредната арменска провокация?
  • 10 The Pest

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Ще започна с това че първо в случая няма прави и второ - добрата война е тази , след края на която в региона ще настане дълготраен мир . В случая няма такова решение . След края на войната , завършила с пълен разгром на азерите през 94-та , Армения окупира освен Карабах и доста други територии на Азербайджан . Република Нагорни Карабах , създадена след тази война , не е призната от никого , дори и от самата Армения и официалните граници са тези , които са били по времето на СССР . До колкото си спомням ООН е издала 4 резолюции за това че Армения трябва да изтегли войските си от Карабах , но това няма как да се случи защото региона е населен предимно с арменци . Русия е гарант за сигурността на Армения по силата на договора за колективна безопасност , но Карабах не е част от арменската територия и следователно не е предмет на този договор . В момента азерите с Турция зад гърба си имат сериозно преимущество , но определено нямат ресурс за продължителен конфликт . Както казах , няма решение и за това ООН просто чакаха да минат 40-50 години и хората да забравят и свикнат .

    Коментиран от #11

  • 11 Азерите са в пълното си право

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "The Pest":

    Да изгонят навлеците така както ти си в пълното си право да изгониш тумбата сигани самонастанили се в твой имот, независимо колко години са минали от самонастаняването им.

    Коментиран от #18

  • 12 Прав си

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "коло":

    Като макарона, навсякъде се меси, а за янките да не говорим. Само лилипути като нас са свити в ъгъла с дежурното, йес сър..., йес сър...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Jocer

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "коло":

    Никъде в статията няма написано за Ердоган, но явно той е дълбоко в теб
  • 15 Съветът на сигурност

    5 1 Отговор
    Трябва не да оказва подкрепа не на членовете на Минската група, а трябва да окаже подкрепа на страната на която е правото.
  • 16 Прав си

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "коло":

    Търси справедливост и както се вижда я получава. Е малко с кютек, ама те от друго не разбират ;)
  • 17 Достатъчни са двама приятели

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Злобюл":

    Байрактар и Анка ;)
  • 18 The Pest

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Азерите са в пълното си право":

    Да де , само че исторически арменците са били по тези земи доста преди азерите да дойдат. Ако използвам твоята аналогия , това е все едно циганите да са си местните жители , но в някакъв момент идваш ти , мяташ им един бой , строиш си къща и ограждаш голям двор , за който след време си изваждаш нотариален акт . Циганите обаче си остават до оградата ти и в някакъв момент отново се нанасят в двора ти , като на свой ред ти хвърлят един бой и изобщо не им пука че им размахваш нотариален акт . Както казах , няма решение , което гарантира мир в бъдеще.

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Ами мунчо и ти си прав

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "минчо":

    Ако нападнем Азербайджан и нас ще ни нападнат. Между другото Армения забрани на арменците да напускат страната за да не бягат. Освен това търсят доброволци, тичай да се записваш ;)
  • 20 Така ако тръгнеш назад

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "The Pest":

    До никъде няма да стигнеш. Точно заради това в сила са последните закони, които по правило отменят или прекратяват действието на предишните. Ако следваме твоята логика и ние трябва да напуснем земите си и да се върнем в родината на Кубрат.

    Коментиран от #21

  • 21 The Pest

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Така ако тръгнеш назад":

    Да , както и всички други племена наоколо . Само че тези , които обитават сега земите на Кубрат няма да са особено доволни . Точно това имах предвид , че до никъде няма да стигнем , Карабах е територия принадлежаща на Азербайджан по критериите на международното право , но обитавана от арменци . И когато азерите се върнат там определено няма да са добре настроени към тях , а това са си просто обикновенни хора , които искат да си живеят живота , а не да умират заради разни каузи и отмъщения.
  • 22 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "The Pest":

    Има си международни договори ..това са азерски земи и не можеш да правиш автономии и референдуми камо ли да окупираш ..ако турчин е роден в България си живее по законите
  • 23 Калинчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "минчо":

    С призиви няма да стане, ами двете най велики, бледоликите и квароликите да вдигнат по една ескадрила и дружно да им ударят по един залп на големите носове и на чалмите и белким се спрат да се правят на мъже