Отидете към основна версия

8 493 113

Симов: ГЕРБ вече не са партия, те са култ, Борисов е техният тотем (ВИДЕО)

  • бсп-
  • александър симов-
  • микрофони

Микрофоните на опозицията днес бяха заглушени

Ние поискахме Бойко Борисов да се появи в парламента, да даде обяснения защо тази тема трябва да минава през парламента, да ни каже като информация в колко други европейски страни това споразумение е минало през националните парламенти, за да разберем има ли смисъл изобщо от гласуването му. Това беше едно сключено споразумение, ние просто трябва да го подпечатаме, за да свалим отговорността от Бойко Борисов и от това тежко вземане на решение. Смисълът на управлението е да поемаш отговорност, но мнозинството за пореден път скри Бойко Борисов и в момента мога да ви кажа, че от близо година и половина Бойко Борисов не е стъпвал в този Парламент, не се е появявал да говори пред депутатите, ние просто поискахме днес Цвета Караянчева да ни каже по коя тема е нормално да викаме премиера и по коя тема неговото небесно тяло ще благоволи да се появи в Народното събрание. Не се появи за водната криза, за която предупреди министър от неговото правителство не дойде днес да ни каже за ваксините, пак не е неговата отговорност, изобщо до момента се държи така сякаш Борисов не носи отговорност, което ме кара да смятам, може да звучи малко крайно, но ГЕРБ вече не са политическа партия, те са култ и техния тотем Бойко Борисов не може да бъде обезпокояван от своето управленско величие по нито една тема. Той се чувства много по-комфортно, когато прави лайфове във фейсбук, защото там няма кой да му задава въпроси, има само обожаваща публика, която му ръкопляска. Това заяви в студиото на ФАКТИ депутатът от БСП Александър Симов във връзка с поредния опит от страна на опозицията Борисов да бъде извикан в парламента.

"Искайки да повикат премиера, микрофоните ни бяха изключени, това говори много мрачно за това какво е състоянието на държавата днес. Съвсем нормално е лидерът на единствената опозиционна партия в този парламент да настоява примиера да изпълни своите задължения, да се появи пред депутатите и в тяхно лице пред избиратели да каже какво предстои за тази държава. България се води парламентарна република и парламентът е този, който дава властта на премиера, ние в момента живеем в някакъв извратен вариант на бойкоборисовщина, в който парламентът трябва да бъде напълно маргинализиран.

За ваксините - това е решение на самата Европейска комисия, България вече се е присъединила към него, но Бойко Борисов отчаяно не иска да носи отговорност, ако нещо се случи. Хората нормално да са притеснени, тъй като се знае, че нормалното време за влизане на една ваксина в употреба е 5 г., в самото споразумение е записано, че фирмите, които произвеждат ваксините не носят отговорност за страничните ефекти, което също е уникално като ситуация. Не обвинявам фирмите, те добре знаят, че всички обичайни процедури са били пренебрегнати заради ситуацията, в която живеем. Но точно, защото виждаме, че обществото е разделено, тук е ролята на лидера, на премиера на държавата, да излезе, да обясни какво ще прави.

Има още един акцент, който мен лично много ме притеснява - излиза здравният министър и казва, че ваксините ще бъдат безплатни и незадължителни, което няма нищо лошо, ние това искаме да чуем. Проблемът е, че когато Корнелия Нинова от името на БСП предложи в събота в споразумението да бъде записано това, че "те ще бъдат безплатни и незадължителни" множеството гласува против. Това или е някакъв чудовищен автогол, ако е просто гласуване напук на опозицията, това е политическа простотия, а другият вариант е наистина да измислят някакъв вариант да направят ваксините и задължителни, и платени", коментира депутатът.

Възможно ли е отлагане на изборите

"Моите подозрения също клонят в тази посока, защото не е случайно, че тезата "изборите могат да бъдат отложени" започнахме да я чуваме все по-често, включително от официални представители на Централната избирателна комисия. Юрист трябва да каже, но дори и в рамките на сега действащото законодателство изборите могат да бъдат преместени с два месеца. Оттук нататък предстои да видим ще бъде ли направен опит изборите да бъдат отложени с още повече и винаги ще се намери добро обяснение. Ситуацията е драматична, има много индикации за това, че изборите ще бъдат отложени, което в интерес на истината пък не работи за управляващите. Защо го правят? - не мога да си обясня, освен, ако не чакат в последния момент да се появи някакъв Бог от машината, който да разреши тежките им политически проблеми, но ние живеем в тежката реалност, в която такива чудеса театрални не стават. Това ще работи срещу тях, тъй като в обществото има натрупано огромно напрежението, което те по никакъв начин не са разредили. Проблемите на здравната система, икономическия хаос, социалния хаос, който виждаме. в крайна сметка все повече висят като Дамоклев меч над ГЕРБ. Не мисля, че това бърка по някакъв начин БСП - казвам го нарочно така хулигански, ние от сега сме започнали да работим, БСП започна да работи върху своята предизборна програма по своята алтернатива, върху своята визия за това как трябва да изглежда България след ГЕРБ и след Бойко Борисов и кои са най-важните стъпки, които трябва да бъдат направени, за да поправим всичко, което виждаме край нас, а когато и да се изборите, ние ще бъдем в кондиция да ги спечелим", каза Симов.

"Отцепниците"

"Не работим по никакъв начин с лакеи на Бойко Борисов. При отцепването си от БСП те деклариха, че няма да правят кворума на Борисов и че за ключови решения няма да гласуват с управляващото мнозинство. Само 3 или 4 седмици продължи този политически театър. Днес вече виждаме как "прогресивните" социалисти всяка сутрин с натискането на копчето удължават живота на този Парламент, дават политически въздух на Бойко Борисов, съучастват на ГЕРБ.

Мога да обясня механизма на купуването на депутати. Разбира се, не мога да кажа дали са взимани пари, не съм присъствал, не съм светил, а и ако кажа, ще има възможност едва ли не да заведат дело срещу мен. Но покупко-продажбата на съвестите на тези хора се състоя пред очите на всички. След като напуснаха ПГ на БСП, "прогресивните" депутати станаха независими, а доскоро правилникът не позволяваше на независими да правят декларации, да имат по-голямо време, да имат по-често възможност за парламентарната трибуна. Това са правила, които ГЕРБ за първи път записаха още 2009 г. Сега, за да могат да купят техните съвести, мнозинството спешно насред пандемия, насред здравна и социална криза, вкараха една точка преди няколко седмици, с която промениха правилника за дейността на НС и дадоха повече време на независимите депутати, дадоха им възможност да правят декларации и новоизпечените слуги на Бойко Борисов с радост приеха тази възможност и започнаха да осигуряват кворум на това мнозинство. Ето това е част от сделката, която се състоя в българския парламент", обясни Симов.

Целия разговор с Александър Симов гледайте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 43 гласа.

Свързани новини