Отидете към основна версия

14 838 78

Ренета Инджова пред ФАКТИ: Бойко Борисов е удобен на всички страни

  • ренета инджова-
  • протести-
  • протест-
  • българия-
  • правителство-
  • бойко борисов-
  • европа

"Какъвто и натиск върху него да се приложи - откупува се'', смята бившият служебен министър-председател на България

Снимка: ФАКТИ

''Протестите са уникално явление. Не само за България, а и за Европа - първо с продължителността, а второ с това, че основната причина за протеста е сваляне на корупцията във властта. Антикорупционен характер на един протест, който да продължи двеста и повече дни е нещо, което е уникално. Тук не става дума нито за определени политически искания на една партия, на една опозиция, а и ние опозиция в същинския смисъл на думата нямаме''. Това заяви пред Лили Маринкова студиото на ФАКТИ някогашният служебен премиер на България Ренета Инджова, която е изключително активна на протестите срещу правителството и главния прокурор на България, започнали през лятото на 2020 г. и продължаващи до ден днешен.

''На следващо място също е много важно, че протестът играе ролята на такъв антиправителствен от гледна точка на осъдителното му отношение към престъпната клика, която управлява страната. По този начин протестът показа на Европа и света неща, за които той си затваряше очите до този момент. Да види, че едно правителство е потънало в престъпления и корупция. Но после пък се оказа, че за света това е една удобна поза, защото Борисов е удобен на всички страни. Ако започнете от изток на запад, на юг, на север, към всички той е еднакво благосклонен. По този начин нашият протест показа, че на света му е по-удобно да ползва благата, които Борисов предлага. А той го прави с широка ръка - като започнете от концесии и стигнете до сделки. Какъвто и натиск върху него да се приложи - откупува се. Това показа протестът. Показа и едно лицемерие. Външните фактори първо подкрепиха протестиращите, а после замълчаха, когато видяха издевателствата и влаченето на хора по улиците от страна на властите. Видяха как е узурпирана властта, безкрайно много полицаи има, 10-15 хиляди командировани, въртят ги непрекъснато, настанени са по хотели. Те също използват ситуацията да се наложат, да правят кариера, видите ли ''Ние знаем по-хубаво да бием едни от други''. Всичкото това нещо показва на света какви средства за удържане на властта използва българският премиер. За това опитите да се отправят сигнали, каквито август имаше от страна на европейския парламент, за търсене на отговорност за поведението на властта спрямо протестиращите, за търсене на отговори на въпроси по записи, снимки, чекмеджета, кюлчета и т.н., се повториха още един път сега през януари. Европа отново поиска да получи отговори от властта, едва ли не автентични ли са записите, гласът, тоест, прокуратурата ще потвърди ли, че това е гласът на премиера. Няма какво да потвърждава, независими експертизи отвън са го потвърдили това нещо. Но излиза, че европейската бюрокрация и политическата конфигурация на силите в Европа са достатъчно заинтересовани да не се променят нещата'', заяви Инджова, а след това добави:

''От една страна има над 20 млрд. за следващия програмен период, които Народната партия (б.р. визира ЕНП) иска да бъдат предоставени на Борисовата клика, което само по себе си говори достатъчно колко внимателно се разходват тези средства, за да се съхрани превесът на Народната партия. Тоест, това не са фондове за развитие на държава, това са фондове за укрепване на подкрепа за европейската администрация. И като се вижда, че в Комисията благосклонността продължава да е на страната на Борисов, той продължава и да издевателства във вътрешен план.''

''Смяната им ще стане необходима, ако се засегне и по някакъв начин се разбере, че Борисов е накърнил интересите на Европа като цяло, че е ползвал парите не така, както трябва. Отдавна, не само от времето на протеста, от 10 години говоря, че фондовете се разходват чрез държавите по един абсолютно неправилен начин. Можеха всички фондове да се разпределят директно от Европа - чрез представителства, чрез афилиации, чрез бюра. Хората да кандидатстват централно, за да не е властта тази, която първо прибира парите, после ги използва по начин, по който да остане на власт, а не да ги разходва в полза на народа'', коментира още тя.

''Ето, вижте, в предизборна ситуация сме и поведението е все едно, че не се е случило нищо, казват: ''Ще правим избори''. При положение, че има нерешен въпрос за корупционния статус на обществото, тъканта на обществото е проядена, ние не говорим за това. Е, какво доверие ще има към изборите, при положение, че целият климат - обществен, политически, социален, е проникнат от корупция. Как ще запазим урните от този климат? 90% от бизнеса смята климата за неблагоприятен. Ако климатът за развитие на бизнес е неблагоприятен, ние не можем да очакваме икономиката да се развива. А ако климатът за правене на избори е корупционен, как ще са честни и демократични изборите? Че те до самите избирателни секции са престъпниците - на продадения вот, на корпоративния вот, на публичните администратори вотът'', каза Ренета Инджова за текущата предизборна ситуация в България.

''Забележете, в момента, в който ''Политико'' казва, че до 2040 ще бъдат 70% (б.р. ваксинираните в България), при сегашните темпове, излиза здравният министър и казва, че темпът е много хубав. Това е пълен непукизъм към онова, което климатът вече представлява. Светът ти дава своята експертна прогноза, а ти отиваш и говориш обратното. Какво значи това? Въобще не им пука какво впечатление ни правят. За това и издевателстват върху психиката и предизвикват непрекъснат стрес с необозрими последици за общественото здраве. Защото най-добре е всички да стоят уплашени, да чакат ваксините, както едно време викаха на децата: ''Ако не слушаш, ще извикаш доктора с инжекцията''. Това е равнището, на което третират емоционалния и психологически статус на населението. Тези неща би могло да получават контра в лицето на специализирани становища на лекарите, на асоциациите на лекарите, на вирусолозите, на епидемиолозите, а не на бюрократите, които са назначавани от Борисов. Но у нас този глас се заглушава. На тези хора им е отнето самочувствието, достойнството и силата да произнесат какви са последиците от едно такова поведение'', анализира бившият служебен премиер на България.

След това тя отново коментира теми, свързани с българските избори:

''Не е късно, подготовката за едни избори може да е прочистване на климата за тях. Ако се смени Михаил Константинов (б.р. шефът на Информационно обслужване) доверието на населението ще се повиши с определен процент. Ако Александър Андреев (б.р. шефът на ЦИК) не стои там на телевизора и се чуди ще се отварят ли секции в чужбина, ама почивни дни ли са, ама сигурно външно министерство е направило всичко възможно, ама те може би властите на съответните държави, понеже ще е Великден, няма да направят каквото е необходимо. Това поведение означава, че никой в България няма интерес българите в чужбина да гласуват. Тази теза - тези, които са навън да не се месят на политическия живот тук, през лятото се оказа, че не е точно така. Защото тези, които излязоха в първите дни на протеста, бяха хора от учащите се и от изселилите се в чужбина. Дойдоха и дадоха много силен старт на протеста. И сега да казваш, че тези хора няма да гласуват, защото ние нямаме желание да се получава резултат, който не е в наша полза, защото да променят резултата могат само отвън, това означава, че ние втори път експулсираме, втори път прогонваме нашите сънародници. А те вероятно ще искат да се върнат, защото ситуацията в чужбина за в бъдеще също не е много по-хубава от това, което се очертава в България. Диаспората на една малка държава е нещото, което е опора, потенциална опора за онези, които са в Родината. Ако и това не искаме, какво искаме? Призовавам всички, които живеят в чужбина, всички, на които им е мило онова, което става с техните родители, с тяхната държава, с начина, по който правителството не може да защити основни граждански права, а аз наскоро казах, че не сме граждани и щом тези ни права не могат да бъдат защитени ние сме роби, да направят всичко възможно да отвърнат по подобаващ начин на циничния глас на Валери Симеонов, който им каза: ''Като толкова много искат да гласуват, да дойдат тук''. Хубаво му беше отвърнато да не си пожелава неща, които може и да му се случат, защото може да се окаже, че българите в чужбина, както през лятото, са направили всичко възможно, за да подкрепят народа си.''

Ренета Инджова, в качеството и на бивш председател на Националния статистически институт (НСИ), коментира и някои странности колко е населението на България:

''Целта да не се знае колко са българите има в основата си проста сметка - властниците искат да представят пред света, че сме много, а да имат на разположение на територията по-малко резиденти. Заради еврофондовете, социалните фондове, осигурителните фондове, публичният сектор с издръжката си, боледуващите. Следователно всички онези разходи, които са на държавата на глава от населението, те биват съхранени, крадени, удържани, използвани за тях, а пък населението го представяме за голямо. Истината в очите ги обслужва. Примерно с ромското население. Там нищо не се знае кое как е. Аз исках да направя корекция, благовидно да се изразя, а то беше опит за ревизия на преброяването през 2011 г. Аз отидох там в 2012 г. (б.р. в НСИ), преброяването беше свършило, но методологията, методиката, целите, амбициите на преброяването бях в контекста на каквото да ви изказвам - да се изкарат нещата надути, по-големи, структурата да е променена. 300 000 бяха изкарали, че са циганите. Можете ли сериозно да се отнесете към един документ за населението, в което се казва, че циганите са 300 000? Тоест, не е искано нито количеството да се знае, нито структурата, нито етническият състав, нито религиозният. Аз не си затворих очите. В Евростат знаят какво исках да направя, защото аз им докладвах и всичко това получи одобрение. След това беше преустановено и за награда на това, че не бива да се правят такива неща, предшественикът ми я направиха директор на Евростат. Тоест и Европа, понеже върти фондове, и тя е заинтересована всички да изглеждаме повече, отколкото сме, защото светът загуби капиталистическите си стимули и мотивация и живее, паразитира върху публичния сектор. Ако има публичен сектор, ако има публични блага, ако има ваксини, ако има инфраструктури върху повече население - всички ще имаме и повече да крадем.''

Бившият служебен министър-председател коментира и контекста около коронавирусната пандемия:

''Целият този процес е взимане на превес върху населението, върху неговите социални стереотипи, върху неговите борби. Борбите се потушават и ''най-важното е да оцелеем''. Как ще оцелеем като си загубихме работата, като си загубихме позициите в износ, в свят, във възможност да ходим да търсим работа навън? Дойде време да се разбере, че по този начин - с развиване на икономики паразитно, с получаване на пари отнякъде, международно, със свръхадминистрации, правенето на капитализъм е невъзможно. Къде видяхме от такова нещо да се правят истински проекти? Като толкова много пари минаха през България, къде са онези предприемачи, които вследствие на това направиха име, кариера, престиж? И хората да кажат, че тези хора са направили съвременна България.''

''Всичките скандали са един начин на взаимен рекет, който те се осъществяват. Ние само можем да подозираме какви сделки, какви мисии стоят зад тези рекети'', смята Инджова за отношенията на българските власти с определени олигарси, които изпаднаха в немилост.

''Европейският съюз е направил една фатална грешка, смятайки, че може да приобщава страни и клики, които се занимават с бандитски схеми. С това не може да се прави нито свързана икономика, нито кохезионни, нито структурни, нито регионални и не знам какви си проекти. Рано или късно ние ще попречим до степен, в която ще предизвикаме криза в тази организация'', допълни Ренета Инджова в самия край на своето участие във ФАКТИ.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 78 гласа.

Свързани новини