Отидете към основна версия

18 846 73

Велислав Величков пред ФАКТИ: Друг стои зад избора на Гешев, а Борисов не можеше да се противопостави

  • правосъдие за всеки-
  • велислав величков-
  • главен прокурор-
  • разследващ главния прокурор

"Нас вече ни хванаха, че лъжем като държава и ни го казаха", каза адвокат Величков

Снимка: ФАКТИ

„Не може да има прокурор над главния прокурор. Това е някаква химера, тъй като Конституцията е достатъчно ясна в своя член 126, в който казва, че главният прокурор упражнява методическо ръководство и надзор за законност върху дейността на всички прокурори. Тоест ако този човек, който се обмисля да разследва при данни за евентуални престъпления главния прокурор и заместниците му, е част от Прокуратурата, той е под дискрецията на главния прокурор, той е негов подчинен. Главният прокурор дори и да бъде изключен със закон, чрез заместниците може да дава указания по разследването. Да не говорим, че главният прокурор отговаря в крайна сметка за кариерното развитие, а Прокуратурата и Прокурорската колегия на ВСС за атестациите на този прокурор. Опитите да се каже, че в апартамента може някой да мине в другата стая, но да не е подчинен на общите правила на домакинството и етажната собственост, няма как да стане“.

Това каза адвокат Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“ пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Темата на разговора им беше фигура на прокурор, който да разследва главния и последните критики на Съвета на Европа към направените предложения относно тази фигура.

„Не проявиха (бел: вносителите на законопроекта) никакво въображение. Написаха, че 6 човека от Прокурорската колегия могат да издигнат този кандидат, който трябва задължително да е прокурор. Това означава – един кандидат, защото в Прокурорската колегия има 11 членове. Този кандидат се избира с обикновено мнозинство от Пленума на ВСС от 13 гласа. Забележете, че главният прокурор се избира с квалифицирано мнозинство със 17 гласа, а този, който ще го разследва, с обикновено от 13 гласа“, каза още той.

„От Съвета на Европа прочетоха внимателно и им казаха: „Това е абсурдно, това не работи, това не може да стане. Този човек трябва да е независим от главния прокурор и не трябва по никакъв начин да се избира от прокурорите или Прокурорската колегия, които се намират под пълното влияние на главния прокурор“. Ръководителят на Дирекция „Човешки права“ към Съвета на Европа Кристоф Поарел във връзка с делото „Колеви срещу България“ от 2010 година – 10 години не можем да отговорим на тези препоръки, им казва абсолютно ясно в позицията, която им е изпратена на 18-19 януари, че трябва да сменят подхода. И те пожарно между първо и второ четене внасят едни предложения. Вече всеки член на ВСС може да предлага кандидат за такъв прокурор, включително и съдиите. Тоест ще има повече от един кандидат. Вече не 13, не и 17, а 15 гласа, за да се пакетира изцяло с парламентарната квота и да не зависи нищо от съдиите, избрани от съдии, което им казва Съветът на Европа – че съдиите, избрани от съдии, трябва да имат решаваща дума при избора на този прокурор, разследващ главния, защото после тези разследвани отиват в съда в крайна сметка.

За пръв път, защото вече изпълняват абсолютно изрична препоръка на Съвета на Европа, с поправката допускат да има съдебен контрол върху отказа да се образува досъдебно производство срещу главния прокурор и заместниците му“, коментира адвокат Величков и допълни, че именно това обжалване на отказите за образуване на досъдебно производство било тема табу в последните 20 години.

„Ако се пропука тази врата, за да може да се влезе, ще се отвори големият дебат за цялостното обжалване на всички откази за образуване на досъдебно производство от заинтересованите лица или жертвите на престъпление. И точно това според мен най-много уплаши ВСС“, каза още той.

„В четвъртък миналата седмица ВСС излезе с единодушно становище против предложенията между първо и второ четене в Закона на съдебната власт и НПК, с които се дава възможност да се обжалват отказите за образуване на досъдебно производство (...). Защо е единодушна позицията, това е интересно, тъй като там все пак има едно малко реформистко ядро, което се води от върховенството на правото, а не по върховенството на правообслужването. Правната комисия на ВСС излъчва за докладчик съдия Цветинка Пашкунова – бивш съдия от ВКС, сега член на Съдийската колегия, и тя написва едно много добро становище, всичко в това становище е вярно.

Най-общо това становище казва, че въпреки промените, които се правят между първо и второ четене, не се отговаря на препоръките на Съвета на Европа, нито на препоръките на Венецианската комисия, защото: първо, никой прокурор не може да бъде извън дискрецията и властта на главния прокурор, тъй като това е конституционен текст. Никой не може да застане така, че да разследва главния прокурор и заместниците му и да бъде освободен от получаване на указания. Второ, той няма собствена служба, няма следователи, няма разследващи полицаи, които да работят за него. Как си представяте този човек да вземе едни папки, тръгва сам, пише всичко сам, привлича сам, внася обвинителен акт сам и го защитава в съда сам? И сам войнът е воин, но чак толкова не е възможно. Третото, което им казват е, че отказите за образуване на досъдебно производство ще подлежат на обжалване, но в Специализирания съд“, коментира адвокат Величков.

„Това становище като цяло е вярно, но Прокуратурата и Прокурорската колегия се възползват от това становище, за да не позволят най-лошото за тях да се случи – да могат да се обжалват отказите за образуване на досъдебно производство“, категоричен беше той.

„Аз лично мисля, че тези поправки ще бъдат гласувани. Ще бъдат гласувани, тъй като ние в момента не сме под един, а под три мониторинга. Ние сме по Редовния мониторинг от 2007 година по правосъдие и вътрешен ред, който уж беше отменен по времето на Юнкер, но се оказа, че не е отменен и продължава да действа. Ние сме под новия общ мониторинг за всички държави членки за върховенството на правото, плюс мониторинга на Съвета на Европа по делото „Колеви срещу България“. Тъй като всички препоръки са точни, ясни и в една посока, дори г-н Поарел от Съвета на Европа казва, че „дори да приемете тази фигура, тя ще бъде временна, нужни са промени на конституционно ниво, за да изпълните препоръки“, за да не паднат напълно маските пред Европа и да се заложи личният авторитет на Борисов, че той лично не изпълнява тези препоръки (...), те ще приемат този проект. Ще се опитат поне следващите няколко месеца до съставяне на ново правителство да няма шум по тази тема“, смята адвокат Величков.

На въпроса какво желае главният прокурор в тази ситуация, адвокат Величков отговори: „Неговата игра е следната – никой на нас не трябва да се меси, ние сме си суверенни, застраши ли се независимостта на Прокуратурата, разбирайте, абсолютната ми власт - на главния прокурор, това застрашава правосъдието. Всъщност главния прокурор го викат вече два пъти в Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията LIBE на Европейския парламент, той два пъти не отива или не участва онлайн, участват негови заместници (...) и последователно не отговарят на нито един поставен въпрос въпреки Резолюцията на Европейския парламент, която излезе за състоянието на съдебната власт и Прокуратурата“.

„По-скоро мисля, че друг стои зад избора на Иван Гешев, а Борисов не можеше по никакъв начин или не искаше да се противопостави“, каза още той. „Този друг е само един. Премиерът сам каза, че който държи медиите и съдебната власт, той държи всичко в държавата“, допълни той, имайки предвид Делян Пеевски и Ахмед Доган и се запита дали по-скоро Борисов може да се измъкне от Гешев.

„Същата Група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права пита главния прокурор за аудиозаписите от юни 2020 година цитирам: „Можете ли да изясните дали техническата експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов?“, тъй като в постановлението за спиране не се казва, че все пак това е гласът на премиера. „Предвид големия обществен интерес към случая това е доста важна подробност от разследването. В предишни Ваши изявления сте казвали, че Прокуратурата разсекретява и публикува материали по дела с обществен интерес. Ще представите ли техническата експертиза на записите и действията, извършени от Прокуратурата по този случай?“. Очаква още отговор на въпроса дали се разследва търговия с влияние или злоупотреба с власт заради казаното от Борисов, ако това е гласът на Борисов в записите, че дава инструкции на държавни органи“, каза още адвокатът и председател на инициативата „Правосъдие за всеки“.

„Ако Гешев иска да си свърши работата – питат го от Европа. Питат го и за „Барселонагейт“ - какво прави Прокуратурата, чака само сведения от испанските разследващи или тя извършва самостоятелно разследване при наличие на сигнал и данни за някаква злоупотреба от висше длъжностно лице. Ако си придвижат и тук работата, за Борисов ще стане много, много тежко положението“, каза още адвокат Величков.

„Има експертно предложение и то е много добро - направено е от Съюза на съдиите, от авторитетни юрист, разследващият главния прокурор да бъде ад хок лице от съда. Наказателен съдия, който да напусне съда за времето, в което прави това разследване и да бъде подчинен само на ВСС, но да има разследващи полицаи и служба към него“, каза Величков и допълни: „Да приемем, че този съдия си свърши работата, че смени главния прокурор, че дойде друг много по-уверен в действията си по прилагане на правото главен прокурор, тогава не би ли имало притеснение за Борисов какво ще върши следващият главен прокурор? Докато има омерта на мълчанието, всички участват в нея. Затова не е в интерес на Борисов да предизвика такива промени, каквито искат от него безспорно от Европейската комисия и от Съвета на Европа“.

„Нас вече ни хванаха, че лъжем като държава и ни го казаха лятото и есента. Дори с Резолюция на ЕП ни го казаха. Следващият опит за лъжа ще е фатален за оценката на това как България прилага препоръките и оттам може да доведе и до наказателни санкции. Но може би Борисов си прави тънката сметка, че той пък тогава няма да е премиер, ще го припише на следващото правителство“, каза адвокат Велислав Величков.

В края на разговора той заяви, че инициативата „Правосъдие за всеки“ ще се включи в изборите под формата на контрол към различните парии и граждански организации, които ще участват в самите избори. „Ние ще участваме по друг начин. Ние ще питаме всички тези партии, коалиции, граждани, които се явяват на избори и лятото викаха „Оставка“: „А как ще стигнете до оставката на Гешев и на ВСС, как ще промените модела на съдебната власт?“.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 57 гласа.

Свързани новини