Отидете към основна версия

11 653 79

Орхан Исмаилов за ФАКТИ: Борисов протегна ръка към всички в името на България

  • орхан исмаилов-
  • движение ден-
  • народна партия свобода и достойнство-
  • избори-
  • герб-
  • бойко борисов

"Премиерът беше много балансиран, разумен и в същото време той поиска мир", заяви лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" по повод на следизборното обръщение на премиера Борисов

Орхан Исмаилов, кадър: ФАКТИ

Орхан Исмаилов, Народна партия свобода и достойнство: "2017 година приеха промени в Изборния кодекс и направиха така, че страните, които са извън Европейския съюз, в това число Турция, а сега вече и Великобритания, да имат ограничения в секциите до 35. Това го направиха умишлено т.нар. псевдопатриоти, които сега, може би най-хубавата новина е, че вече ги няма в Парламента. Българският народ просто ги изолира, отстрани, тъй като се видя как могат да управляват и по какъв начин правят политика с езика на омразата, ксенофобията и т.н. За пореден път българският народ показа, че е толерантен и такива лица нямат право да заемат такива публични длъжности". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство", която е част от движение ДЕН, Орхан Исмаилов.

Припомняме, че движение на ДЕН подкрепи ПП ГЕРБ на провелите се преди два дни парламентарни избори.

"До един-два дни ще направим нашия анализ, ще говорим точно и конкретно с цифри. Но наистина нашето движение помогна на ГЕРБ с между 50 и 60 хиляди гласа. Ние се включихме в последния момент, ние направихме това сдружение преди 2 месеца и мисля, че това е много добър резултат. Ние не сме очаквали повече и в крайна сметка ние по този начин си видяхме хората, структурите и направихме един стрес тест - как работим и по какъв начин да продължим напред", коментира Исмаилов представянето на движение ДЕН на изборите.

"Аз не мога да коментирам ГЕРБ по какъв начин ще се развива и дали ще живее. Искам да кажа, че ние ще продължим и ще си гоним нашите цели. Независимо кой управлява ние искаме наши представители да има в изпълнителната, в законодателната, в съдебната и в местната власт. Ние работим за тази си цел и ще я постигнем", сигурен е лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство".

Той изрази позиция, че от 2009 г. насам ДПС постоянно намалява електоралната си тежест. Орхан Исмаилов отчете, че гласовете за ДПС от Турция са с около 30% по-малко спрямо предходни избори. "Хората явно не виждат алтернативата и политиката, която се води от Движението (б.р. визира ДПС). Какво се е променило? Пак агентите на Държавна сигурност са в листите на Движението", добави политикът.

Той коментира и обединението на ДЕН с ГЕРБ: "По този начин ГЕРБ показа, че няма зависимост към Движението за права и свободи. Те знаят, че единствено ние сме им конкуренти (б.р. на ДПС) в т.нар. смесени райони, единствено ние можем да дадем алтернатива на тези хора. Аз мисля, че е така и имаме уверението на министър-председателя, че е така".

Орхан Исмаилов даде своя коментар и за евентуална голяма коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС:

"Според мен няма как да стане. Ако съм на мястото на Движението ще си запиша в устава, че никога няма да управлявам с БСП. Знаете за целувката на Орлов мост. Това е ценностен сблъсък, който мисля, че няма как да се случи. Аз съм чувал самия премиер няколко пъти да казва, че той никога няма да управлява с БСП. Както и БСП казват, че няма да управляват с ГЕРБ".

"Аз съм доволен, че се получи такъв парламент. Това означава по-широка представителност", отбеляза лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство".

"Кажете ми коя партия в момента си няма телевизия? Доскоро имахме и магнат с медии. Явно медиите оказват влияние върху обществото и по този начин контролират. Аз не казвам, че са виновни само ГЕРБ. Мисля, че всички политически партии, които участват, са виновни", анализира Исмаилов.

Той даде своята оценка и за видеообръщението на премиера Бойко Борисов в изборната нощ:

"Картинката беше хубава, снежна приказка. Беше една спокойна зимна нощ, в която за мен премиерът беше много балансиран, разумен и в същото време той поиска мир. Той на никого не е обявил война. Беше мъдро от негова страна, защото оценява какви са реалностите и каза: Дайте да се хванем и да свършим тази работа, за която са ни пратили хората. Той оцени, че в Парламента има повече партии. В този смисъл каза, че вече му е омръзнало сам да поема отговорностите. Защото и това не е малко - за всичко да е виновен Бойко или с всичко той да трябва да се справи. Искаше да каже: Елате, ако можем да направим нещо добро, да си дадем шанс до декември месец. Да седнем, за да излъчим едно стабилно правителство, от което България има нужда. Той протегна ръка към всички в името на България. Аз това разбрах".

"Заради кризата, която в момента още не сме изкарали, аз мисля, че би било хубаво да има правителство. Първата стъпка, която трябва да се направи, е да се конструира 45-ото Народно събрание. Всички депутати да си седнат по местата, да си видят машинките дали работят, да си излъчат един председател, да има консенсус. След което да се излъчат и заместниците, да приемат и правилника за работа на Народното събрание и през това време да се водят преговори за връчване на мандат и за излъчване на правителство. Мисля, че това не е толкова сложно, мисля, че по-добре да се обичаме, отколкото да се мразим", заяви още Орхан Исмаилов.

"За мен най-важното е да има дясно-центристко управление. Мисля, че има възможност. Но ако в крайна сметка политическите играчи на сцената, които се конструираха, не могат да се разберат, нека да има нови избори. Но това до какво ще доведе? Пак едни 50 милиона за това", допълни лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" към края на разговора.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 58 гласа.

Свързани новини