Отидете към основна версия

9 542 94

Боян Атанасов: Отстъпването от мажоритарния вот е най-уродливата форма на лъжа (ВИДЕО)

  • боян атанасов-
  • мажоритарен вот-
  • мажоритарни избори

Мога само да имам хипотези. Едната е, че някой ги държи на каишка, коментира той

Аз нямам обяснение за това, което се случва. Меко казано съм бесен, аз го приемам като отстъпление от позиция, от заявени намерения, като подвеждане на избиратели, просто най-уродливата форма на лъжа, в която една партия може да изпадне. Това заяви в студиото на ФАКТИ Боян Атанасов, член на "Има такъв народ" и вносител на подписите за референдума, организиран от "Шоуто на Слави" по повод отказа на партията от въвеждането на мажоритарна система.

"Тук от първия ден, непонятно за мен, непонятно за много хора, които са подкрепили партията точно в тази посока - промяна на статуквото чрез мажоритарни избори, въвеждане на нови личности с биографии и т.н., всичко говорено от години, изведнъж хора, които не знам по какви причини, правят някакви салтоморталета, въртят се като пумпали, и не правят никакви изявления.

Мога само да имам хипотези. Едната е, че някой ги държи на каишка и това е било само залъгалка за влизане в парламента. И в един момент, т.к. мажоритарната система изобщо не е удобна на партийните централи и бягат от нея като дявол от тамян, защото това им отнема правото да подреждат листите, а дава право на гражданите - те сами да избират. Това явно е уплашило много хора.

Всяка партия може да бъде засегната и първият ефект от въвеждане на мажоритарната система ще бъде именно върху партиите, стига да са с истински електорат, а не някакви кухи структури. Ако една партия се изчисти от всичко случайно попаднало в нея, може такива хора да има и в ИТН. Убедих се, че има хора в партията, които изобщо не са наясно какво значи мажоритарен избор", каза Атанасов.

"От парламентарната трибуна от ИТН чуваме само някакви заплахи, закани, реваншизъм. Нали дойдоха с нови намерения - да променят стила, да променят посоката. Трябва да се търси съгласие и допирни точки. Това е и от основните характеристики на мажоритарната система. Тя намира стабилни мнозинства и търси максимално съгласие между партиите, особено когато става въпрос за мажоритарни избори в два тура, където вторият тур се явява лепилото между общи интереси и сплотява максимално хората", коментира той.

"Много ми се иска да вярвам, че ИТН ще предложи кабинет, който ще намери подкрепа и този кабинет ще направи това, заради което му беше гласувано доверие и за което партията беше пратена в парламента - да направи промяна", допълни той.

Целия разговор с Боян Атанасов гледайте във видеото:


Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" - още от първия ден на новоизбрания парламент отказа да се бори за основното си обещание - мажоритарни избори в два тура.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 61 гласа.

Свързани новини